40 г. след "българския чадър": Почит към паметта на Георги Марков

На тематична вечер писатели и общественици ще четат откъси
7 сеп 2018 12:45, Елка Василева
199

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков.

В навечерието на 40-годишнината от кончината му в ново издание с твърди корици излиза неговата книга "Портретът на моя двойник”.

Тя е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Според писателя Захари Карабашлиев всичко от Георги Марков е написано с изключителен талант.

"Наблюденията на Марков са брилянтно изказани на един най-чист и достъпен език. Той постига съвършенството, което е простотата. Много лесно е да се пише сложно. Когато четеш Георги Марков и се замислиш сега как се пише, може да си зададеш много въпроси", категоричен беше писателят в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и философ Тони Николов годишнината от смъртта на Марков трябва да се отбележи наистина по един достоен начин.

"На 7-ми септември в 14 часа всички ще се съберем на паметника на пл. "Журналист". Ще има приятели и почитатели на Георги Марков. Хората чувстват неговото творчество, ще се четат се негови произведения", каза още Николов.

На 10 септември в НДК български писатели и общественици ще се съберат, за да почетат паметта на Георги Марков и да прочетат откъси от негови произведения.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
19
 
! Отговори
ясно преди 5 години
Като гледа ме сега какви ги вършат е ясно че Англичаните са го убили,по схемата /Скрипал/
78
8
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Да малко преди смъртта си е писал за своето разочарование от западното общество .Но и предателите никой не ги обича ,а примери много .Нито техните господари нито народът и държавата която са предали . И по важното е че всички свършват по един и същи начин със смърт .
77
9
 
21
 
! Отговори
666 преди 5 години
Кой отрови Г.Марков - англичаните или англичаните? На англичаните тровенето им е национално хоби!
76
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време прочетох "Задочните репортажи за България".И дори само това да беше останало от него го поставя ведна много малка категория на много добрите писатели.
75
8
 
6
 
! Отговори
за ВСИЧКИ преди 5 години
евроатлантици по един тролейбус през "шестицата", дарение от НПО и ЕС и НАТО и сие,
74
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През Студената война, ако наистина е война, каква е присъдата за шпионите и предателите? Казват, че бил много разочарован от западното консуматорско общество, където само парите са важни. Писал срещу западното общество и неговите недъзи. Не се знае чий агент е бил. Троен, четворен или петорен.
73
7
 
22
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
А иначе чел съм му Задочните репортажи на Георги Марков и плюенето по социализма на който той беше храненик и първа дружка на бай Тошо и един от малкото храненици на властта карали западен автомобил .А на по късен етап прочетох и неговото разочорование от така наречената демокрация и постъпките му да се върне в България .Като е подал молба за развод със жена си .Да ама тя сега реве като на умряло и иска компенсации от България като прикрива много истини за техният семеен живот .
72
10
 
8
 
! Отговори
Виц за бай Тошо преди 5 години
Веднъж бай Тошо се почесал по главата и му влязла една треска под нокътя.
71
8
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Един полу-грамотен Да ама сега има могъщата Русия има и фалиралата България с 30 милиарда лева борчове изтеглени от газда Борисов .Има и либерал демокрацията в която олигарсите ни определят начинът на живот ,а не лошата соц държава .Нали така ни учеха преди 30 години държаата била лош собственик а крадливите олигарси били добри стопани .Е видяхме ги добрите частни стопани корупция ,измами далавери, кражби банани .
70
14
 
11
 
! Отговори
до71 преди 5 години
До АнонимеИма една дребна разлика . Капитализмът не му прати убийци.
69
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бива толкова да го политизират. Марков е човек, който и сега би бил неудобен и не би спестил нищо. Това сега е същото, като безумната агресия към него и убийството , но с обратен знак от същите натегачи и угодници, но на друга пак идеологическа кауза. Марков бе разочарован и от капитализма тогава, не по- малко от комунизма и е нелепо да се политизира. Не е до тъпия комунизъм- никой не го защитава, а пак до мазното слагане.
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На спирка Журналист се събират в памет на убития ,а в Правец -в памет на убиеца, на чийто паметник и наш Боко ходи.
67
8
 
12
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Абе не ми се говори за английските ***, дето непрекъснато намират отрови. И никога докатазелства. Но ми е интересно с какво е известен тоя Георги Марков на днешното население. Неговите книги никой не ги търси. И тая нова книга едва ли ще е има някакъв тираж. Интересно колко стипендианти ще се явят на честванията на тоя човек. И при кого ли са на стипендия.
66
10
 
14
 
! Отговори
Кво го възпявате тоя преди 5 години
За предателите разстрел или бесилка. Кво друго?
65
16
 
12
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 5 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...
64
6
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
днес тодор живков нямаше ли рожден ден
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63. И защо е пие с " бай Тошо", да му прави компания докато гледат телевизия" по света и у нас" ли. Разликата в годините не им е малка.
62
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лондон (убит..... ) В Лондон ((отровен.....) Във Великобритания (убит....) В Лондон (отровен.....) В Лондон, В Лондон, Във Великобритания....СЛЕДВАЩАТА НОВИНА.... "В ЛОНДОН ОТРОВЕН...... " Вони на ушанката на Путин
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A ZA PREDATEL KATO TOZI KAKVO TREBVA.PIESHE S BAI TOSHO,A POSLE GO PREDADE,NIKAKAV PISATEL NE E.
60
11
 
21
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо да отдаваме почит на един Предател на България ?Не съм прочел нито една книга от този *** , единствения ми спомен беше когато обясняваше по Дойче Веле колко сме зле - няма банани .Леле надуваше ми главата като Сидеров .