Вярваме ли на врачки? А вие писахте ли на гадателката Бими?

Какво показа един социален експеримент в социалните мрежи
44

В какво вярват българите? Наивни ли са и колко лесно се доверяват на гадатели и врачки? Резултатите от социалния експеримент на хората от "Българското рационално общество" показаха, че има много наивни хора сред съгражданите ни.

Те създадоха Facebook страницата на гадателката Бими. В собствена публикация от страницата на "Българско рационално общество" те обявиха, че Бими е измислица с цел експеримент. Това обаче не спряло хората да пишат на гадателката за съвети, сподели Катрин Майсторска.

"Искахме да проверим наивността на обществото ни. Всичко започна чисто на шега. Дори името на гадателката беше смехотворно. Изненадахме се колко наивни хора има. За 4 месеца събрахме 14 хиляди харесвания на Facebook страницата. Един от постовете ни достигна милион потребители. Искаме да отворим очите на хората и да започнат да вярват в науката, а не в измислиците", обясни тя в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR психологът Еленко Ангелов похвали идеята за гадателката Бими и усилията на "Българското рационално общество".

"Има много какво да се желае в сферата на аналитичното мислене. Въпреки това, нещата не са чак толкова черно-бели. Иска ми се да има дори един процент телепатия, но всичко е шарлатанство. Не е нужно да си психолог, за да заключиш, че хората обичат да бъдат лъгани. Това е част от природата ни", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората не обичат да бъдат лъгани, а обичат да говорят за проблемите си! Една добра врачка, каквито са много малко, не само има добра интуиция, но и умее да изслуша, да подскаже, да даде мъдър житейски съвет. Професията сама по себе си е добра и необходима, стига да се върши съвестно и скромно, и от човек, който наистина има дар
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Виж какво аз не разбирам нито от магии нито от психиатрия. Но чета любителски и по двете теми. Тези две практически дейности имат различен обект на изследване и въздействие. Първата атакува биополето докато втората въздейства на физиологията на мозъка. А с душата като обект на изследване се занимава психологията. Не знам защо самите лекари от другите специалности майтапят психиатрите, че заниманието им не е професия , а диагноза. Не е за пренебрегване нали?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Врачка 36В психиатричните заведения най-често се срещат профилите на Наполеон! След това са тези с "вярата" че са Елвис и Сталин! Има и много "врачки" като например Джуна и Кейси!
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Аз разбирам от психиатрия. Зле си! Сериозно е!
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До татра 34Лошо е че А типовете Антипсихотици като Оланзапин са доста скъпи в България! Имаш крещяща нужда от такив'и'! Направи нещо, помоли хората за някаква финансова помощ! Това което наричаш фолклор е психиатрично заболяване в сравнително лека форма но е прогресивно!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Лошо няма да гледаш *** филмчета, но полека с връзването ;)
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Ако разбираш магията като вярване то ти си прав. Но тя по същество е високо ефективен енергиен разстрел. Много сложен и опасен. Ако си небрежен и зле обучен "отката" на това оръжие може да потроши сериозно стрелящия. И най-важното Темида е некомпетентна по въпроса. Схващаш ли?
35
2
 
9
 
! Отговори
Врачка преди 5 години
Ще ти се случи случка!(Хайде, оборете ме, ако можете)
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До татра"То пък не може човек от нищо да няма страх и на нищо да не вярва - те комунистите бяха така"Комунистите вярват в комунизма и се страхуват от капитализма ;) Ама че си шматка
33
8
 
1
 
! Отговори
татра преди 5 години
До АнонименПроблемът си е твой, че си неграмотна. Това са суеверия, които са много стари, основани на опита на народа - нарича се фолклор. И не са никак случайни. То пък не може човек от нищо да няма страх и на нищо да не вярва - те комунистите бяха така.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярваме ли във врачки?Що за глупав въпрос???Питайте онези които хвърлят кинтите през балкона..*** И мнооо ***.П.П. Вижте си ПрИмиерЪ и отговора идва от самосебе си.Що за баламурник би гласувал за Еднокнижника....
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората все чакат на чудото, и знаят само да се надяват и да се молят. Защото са научени така.. от тези, които искат човечеството да бездейства, вместо да действа за да промени положението си към по-добро.Чакай това, което не може да дойде, от това по-сигурно няма. Ама вярвай, че ще дойде... За тва на хората толкова им се ще да вярват в глупости. Дресирани да вярват в глупости в продължение на хиляди години. И да са роби на плиткоумните си емоции. Общо взето, образцов ***...
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а не искате да кажете че, няма телепатия, ясновидство, магия,"Няма, колкото и да ти се ще да има. Магията винаги е била парван зад който да се крие науката, и да се държи далеч от хората под смъртна заплаха, и все пак ако някой се хване, да бъде пратен за зелен хайвер.Никоя от оставащите мистерии на живота няма да дойде чрез вярване, ще дойде чрез разбиране на механизмите и.
29
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз бих се изразил така: статията ни е предоставена, като една библия на науката, която няма понятоие от над 99.99% от нещата, които се случват на земята, но са готови да ни обяснят 99.99% от вселената. повечето от постиженията на на уката са откривателства" на дадености, а не поставяне на нови физически закони и това е добре! инак кой знай кяакъв колапс ни очаква на земно ново с ядрените централи, да речем. след, като има верващи в "безплатното" им "гориво".
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света е материален и това е безспорно, обаче материята и нейните състояния не са изучени. Има "тънки" неща за които и Стивън Хокинг не е писал. Да не искате да кажете че, няма телепатия, ясновидство, магия, въобще. Или пък няма паралелна реалност. Бъдете уверени че те съществуват толкова реално колкото е реално че и вие съществувате сега.Проблева е че тук са се набутали много шарлатани за да се прехранват.
27
2
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
всеки може да вярва в каквото си поиска (нали така, необолшевиките на меркел и сорос). едни вярват във врачки, други в извънземни, трети в изкуствения интелект (като бог), а четвърти дори вярват в генното инженерство. аз не вярвам на сорос, меркел, dw и всичката толерастко-необолшевишка машина за фейк нюз. но вярвам, че скоро тя сама ще изгърми, защото вярата е по-силна от късите крака на лъжата на медийната пропаганда.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората обичат да бъдат лъгани.От времето на Йосиф и Мария.Ти ако се върнеш от гурбетслед 10 месеца и завариш жена си бременна, ще повярваш ли че е забременяла от гълъб?Аз, не.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се вярва само на това, което може да се разбере. Ако някой те кара да вярваш в нещо което не разбираш, 100% е измама. Да се вярва без да се знае е глупаво и нищо друго.
24
4
 
4
 
! Отговори
Хахо преди 5 години
Вярвам само на кръвни днк тестове за бащинство и психиатрични експертизи.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПсихоGlock 20Психозата има много цветове и разновидностти! Ако индивида е ***, първичен, тесногръд или има някакво неврологично отклонение попива без размисъл и логична последователност всичко що му метнеш! Рекламите не са точно психозни елементи но имат влиятелни параметри. По принцип по-логичните люде намират рекламата за анти-реклама и вярват че ако продукта е качествен не се нуждае от реклама!