Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?

Размерът на евентуалната вноска не е ясен, но щял да пълни хазната
Обновена: 9 сеп 2018 14:16 | 8 сеп 2018 21:37, Веселина Йорданова
130
Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?
Снимка: Impact Press Group

Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха от бранша, след като през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и така пълната забрана остана в сила.

Още по темата
Идеята е всяко заведение, в което има тютюнев дим, да плаща такса "разрешено пушене".

Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специални стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е разрешено пушенето, предаде bTV.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде предложен, но тя може да се определя на квадратен метър, предлагат от Българската асоциация на заведенията.

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", убеден е председателят на организацията Ричард Алибегов.

От "България без дим" са твърдо против – по данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с  30 процента. Подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

От министерството отказаха да коментират идеята на заведенията. Планират даже затягане на режима -  например затваряне на кръчма, в която се пуши и по-високи глоби за нарушители. Сега те са до 1500 лева за заведение и 500 лева за пушач.

От началото на година са глобени малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.

Дали идеята за такса "разрешено пушене" ще влезе в предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, ще стане ясно следващите седмици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
В България всичко може ако си платиш "такса". "Таксата" бива два вида - регламентирана в закона или неофициална. България се управлява от рекетьори. Когато си платиш "таксата", можеш да строиш на недостъпни за простосмъртните места, да внасяш нелегално, да печелиш държавна поръчка и прочие. В очите на тази политическа върхушка (ГЕРБ, БСП, ДПС и производните им партийки), България не е Родина, а нива за вършеене. У нас на крадците казват бизнесмени, а на народа "материал".
56
5
 
19
 
! Отговори
Венко преди 5 години
Много ограничено и егоистично е това мислене, който не пуши, да си стои вкъщи. Ами ако непушачите кажат и те, който пуши да си стои вкъщи? Всъщност, тези, които не пушат с нищо не вредят на никого, за разлика от пушещите. Нека да се пуши извън заведенията, всеки има право да диша чист въздух, без дим и воня на тютюн!
55
3
 
18
 
! Отговори
Effo преди 5 години
Нека хората, които си увреждат здравето със цигари, да си го причиняват само на себе си. Не е нужно да тровят непушачите, поне да сме коректни един към друг.
54
12
 
17
 
! Отговори
kiro преди 5 години
Добре де, като са толкова вредни цигарите, защо не ги забранят?Направиха ги 5лв и пак се пуши. Сложиха по кутиите ужасни снимки на човешки карантии, не знам някой да се отказа.Това със снимките по кутиите е тотална перверзия, на касите децата гледат снимки на човешки карантии. По лошо е и от порнографията.Защо да няма заведения в които да се пуши?Който иска отива в такъв бар и си пафка. Който не иска, виси в сладкарницата.Да забранят и алкохола и месото, да станем евро вегани
53
0
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Ай стига пак с това нашенско шикалкавене!! Първо може, после НЕ може, сега - дай тука една таксичка и пак ще може! Работата почва да прозира, че от далече е мислена да стане така, че да вземаме още едни пари и естествено кръчмите на Другарете ако са по 100 квадрата ще плащат за 10, а другите... Преди време се майтапихме, че ще измислят и такса въздух, е май я измислиха.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има ли нещо да е като хората, затова сме на този хал.Държава без закони и хора, които не искат да имат такива.
51
2
 
16
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Ти в какви заведения ходиш... В тези от среден и висок клас не се пуши. В много от тях не се пушеше и преди забраната. В баровете също се научиха и не пушат вече, може би с изключение на няколко. Квартални и малки заведения в България не съм посещавал от години и не знам как стоят нещата там. Сега като се замисля.. в няколко малки града дори в най-добрите им заведения се пушеше, но и там малко по малко ще се научат.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпо*то е че ако се разреши пушенето след месец няма да има едно заведение за непушачи.
49
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Къде не се пуши?
48
2
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Австрия... въпреки, че закона е както беше при нас преди - спрямо квадратура и стаи за пушачи, до сега не съм попадал в заведение, в което се пуши. Бил десетки пъти във Виена, а роднина живее там и той има същите впечатления. В Германия също съм обиколил много градове и никъде не се е пушило вътре. Не знам как е законът там, но никой не пушеше в заведенията. Пепелници също липсваха. А съм бил както в големи градове като Берлин и Кьолн, така и в селца с няколко стотин жители.
47
6
 
17
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Отново се пробват варианти, да се побългарят нещата.Ей затова България ,ще си остане завинаги на Балканите,а не в Европа...........
46
2
 
23
 
! Отговори
Непушач преди 5 години
Нямам нищо против пушачите, имам роднини, колеги, приятели, които пушат, но те винаги се съобразяват с непушачите, защото тези които не пушат, не причиняват нищо на пушачите Но цигарения дим вреди и пасивните пушачи са много одимявани и е вредно! Здравето е на първо място, ако някой доброволно си го уврежда, нека е само за себе си!
45
16
 
23
 
! Отговори
Пуш преди 5 години
Що не забраните и ракията в кръчмите, че никой вече да не ходи!
44
8
 
27
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Независимо че съм пушач забраната е по добрия вариянт лично мнение.
43
3
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Това правителство "Борисов 3" е най-проваленото и с най-тежки гафове от всички досега.Същото важи и за ръководителите на ЕС пияндето Юнкер и на Европа откачената бабичка Меркел.За да прикрият своето изключително некомпетентно и компрометирано управление те измислят изкуствени проблеми като този с връщането на стрелките на часовниците или този с пушенето в заведенията.Така хем отклоняват вниманието на обществото от наболелите проблеми и от слабото си управление, хем ни разделят и разединяват.
42
10
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Спрете с тия цигари вече, не е нормално ние като непушачи да бъдем тровени от цигарите! Това е избор на пушачите, нека те да се тровят, но да не се отразява по никакъв начин на непушачите, освен ако те самите не се набутват при тях! Вземете пример от Германия, там дори в жилищата под наем е забранено да се пуши вътре, само навън, на балкон и т.н.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е Happy да си платят за дългогодишното гратис одимяване.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А който иска да си води децата по нощни барове и дискотеки за мен е *** и те трябва да му бъдат отнети. Разбира се, пълна забрана за сладкарници, болници, училища и други подобни.
39
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия е за мен доста по-бяла държава от Испания. И, о...изненада, в много от заведенията, ВКЛЮЧИТЕЛНО ресторанти с храна, се пуши вътре! Според изгycтираните непушачи-вегани и анорексиците с изскубани вежди това се обяснява с вродената пpocтотия и долнокачественост на австрийците.В Германия положението е подобно.В Гърция е забранено навсякъде и навсякъде никой не спазва забраната.Лично съм пушил ВЪТРЕ в Холандия.Да продължавам ли?
38
9
 
20
 
! Отговори
щастлив пушач преди 5 години
Хората си излизат с приятна компания, заедно пушачи и непушачи, пийват, пушат, хапват и се веселят живеят си щастливо и свободно. Само злобите беснеят по форумите подстрекавани от НПОта и политици