Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?

Размерът на евентуалната вноска не е ясен, но щял да пълни хазната
Обновена: 9 сеп 2018 14:16 | 8 сеп 2018 21:37, Веселина Йорданова
130
Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?
Снимка: Impact Press Group

Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха от бранша, след като през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и така пълната забрана остана в сила.

Още по темата
Идеята е всяко заведение, в което има тютюнев дим, да плаща такса "разрешено пушене".

Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специални стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е разрешено пушенето, предаде bTV.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде предложен, но тя може да се определя на квадратен метър, предлагат от Българската асоциация на заведенията.

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", убеден е председателят на организацията Ричард Алибегов.

От "България без дим" са твърдо против – по данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с  30 процента. Подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

От министерството отказаха да коментират идеята на заведенията. Планират даже затягане на режима -  например затваряне на кръчма, в която се пуши и по-високи глоби за нарушители. Сега те са до 1500 лева за заведение и 500 лева за пушач.

От началото на година са глобени малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.

Дали идеята за такса "разрешено пушене" ще влезе в предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, ще стане ясно следващите седмици.

 


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Испания не беше ли с малко по-различен климат от България?
Не можа ли да ми дадеш сравнение с Австралия? Сигурно и там пушачите нямат проблем да излизат да пушат навън?
20
1
 
11
 
! Отговори
тлъст политик преди 4 месеца
да ги таксуваме до смърт, иначе от къде ще имам парички за елитни труженички и за телешко пожрода "кобе" от 500 лева нагоре килото. да дерем офциъте, щото отдавна ги постригахме!!
19
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правилата са за това, за да се спазват. Като активен пушач в Испания, където ограниченията се спазват и глобите са доста високи никой не е фалирал от ограниченията. Просто пушачите трябва да приемат забраната и да започнат да излизат навън да пушат
18
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До мак

В нашия град фалираха много заведения след въвеждане на забраната за пушене.
17
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заведенията, в които ще се пуши, ще бъдат пълни с клиенти. Който не понася цигарен дим, да не влиза там.
16
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако от утре всички спрат да пушат държавата ще фалира . Една кутия, ако струва производна цена с акумулирани всички разходи го крайния продукт 1 кутия най-много да е 1.50-2 лв. до 5+ лева всичко прибира държавата, ако всичко е законно. Това са милиарди загуби за крадльовците на власт и те ще ги компенсират по един или друг начин.
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предлам заведението да го взима от клиента като го включи в сметката.
14
10
 
17
 
! Отговори
Край преди 4 месеца
Същевременно в казина и дискотеки след 12часа трябва да е разрешено - защо няма сила която да го забрани и защото тези завеедения са за да задоволяват пороците на хората.
13
12
 
52
 
! Отговори
Де да беше забрана преди 4 месеца
Навсякъде се пуши и почти няма санкционирани заведения! Никой нищо не спазва,защото всеки е над закона. 17год пуших почти по 2кутии на ден,но след като въведоха забраната винаги излизах да пуша на вън дори и в самото заведение да се пушеше. След като спрях да пуша осъзнах какво е да те опушват от всички страни-никой не е длъжен да диша Дима и да се вмирисва! Който иска да пуши - да излиза на вън! Няма нужда да тровиш здравето на другите това си е престъпление!
12
11
 
33
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Някой неистово драпа да върне пушенето в кръчмите, направо е подозрително. Кръчмарите да не реват, че забраната им убива бизнеса, тя е едно от малкото добри неща, пък и не виждам в града фалирало заведение. Ако падне забраната, няма да има заведения без тютюнев дим, а таксата в чии джобове ще потъва? И като казвате за социални помощи, да разбирам ли махалите?
11
2
 
20
 
! Отговори
NZ преди 4 месеца
То и сега има такса... 1500 лева, ако те хванат. Няма значение квадратурата и посещаемостта на заведението, има значение само собственика на кого се отчита :)
10
13
 
30
 
! Отговори
Канадец преди 4 месеца
В Канада не се пуши нито вътре, нито на терасите, нито пред входовете. Рай.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Уникална държава сме.
8
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Германия по барове и кръчми се пуши.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В клозета на Европа всичко може са стане без проблем ,щом се говори за пари !!
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навсякъде се пуши в момента въпреки забраната не им пука за здравето ви, а за допълнителните приходи влизащи за източване.
5
30
 
15
 
! Отговори
8 преди 4 месеца
Колкото по-бързо падне тази забрана, толкова по-добре за непушачите. Сега не се спазва, аз си пуша абсолютно навсякъде от години. Ако я махнат поне ще ги задължат да направят помещения за непушачи, сега няма такива
4
15
 
45
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Пушенето трябва да се изкорени, пушачите са просто глупаци, трябва да се изобличават и цените на цигарите да се вдигнат още.
Пушил съм 18 години и го казвам от собствен опит.
Здравето не се купува с пари, а тука става въпрос и за здравето на околните.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бюджета да не е изпушил.
2
2
 
22
 
! Отговори
we преди 4 месеца
ЗАБАРАНАТА НЕ СЕ СПАЗВА НИКЪДЕ,ДАЖЕ И В ПАРЛАМЕНТА ПАФКАТ,ТАКА ЧЕ...ЗМИСЛЕТЕ СЕ!