Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?

Размерът на евентуалната вноска не е ясен, но щял да пълни хазната
Обновена: 9 сеп 2018 14:16 | 8 сеп 2018 21:37, Веселина Йорданова
130
Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?
Снимка: Impact Press Group

Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха от бранша, след като през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и така пълната забрана остана в сила.

Още по темата
Идеята е всяко заведение, в което има тютюнев дим, да плаща такса "разрешено пушене".

Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специални стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е разрешено пушенето, предаде bTV.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде предложен, но тя може да се определя на квадратен метър, предлагат от Българската асоциация на заведенията.

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", убеден е председателят на организацията Ричард Алибегов.

От "България без дим" са твърдо против – по данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с  30 процента. Подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

От министерството отказаха да коментират идеята на заведенията. Планират даже затягане на режима -  например затваряне на кръчма, в която се пуши и по-високи глоби за нарушители. Сега те са до 1500 лева за заведение и 500 лева за пушач.

От началото на година са глобени малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.

Дали идеята за такса "разрешено пушене" ще влезе в предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, ще стане ясно следващите седмици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До макВ нашия град фалираха много заведения след въвеждане на забраната за пушене.
16
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заведенията, в които ще се пуши, ще бъдат пълни с клиенти. Който не понася цигарен дим, да не влиза там.
15
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако от утре всички спрат да пушат държавата ще фалира . Една кутия, ако струва производна цена с акумулирани всички разходи го крайния продукт 1 кутия най-много да е 1.50-2 лв. до 5+ лева всичко прибира държавата, ако всичко е законно. Това са милиарди загуби за крадльовците на власт и те ще ги компенсират по един или друг начин.
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлам заведението да го взима от клиента като го включи в сметката.
13
10
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Същевременно в казина и дискотеки след 12часа трябва да е разрешено - защо няма сила която да го забрани и защото тези завеедения са за да задоволяват пороците на хората.
12
12
 
52
 
! Отговори
Де да беше забрана преди 5 години
Навсякъде се пуши и почти няма санкционирани заведения! Никой нищо не спазва,защото всеки е над закона. 17год пуших почти по 2кутии на ден,но след като въведоха забраната винаги излизах да пуша на вън дори и в самото заведение да се пушеше. След като спрях да пуша осъзнах какво е да те опушват от всички страни-никой не е длъжен да диша Дима и да се вмирисва! Който иска да пуши - да излиза на вън! Няма нужда да тровиш здравето на другите това си е престъпление!
11
11
 
33
 
! Отговори
мак преди 5 години
Някой неистово драпа да върне пушенето в кръчмите, направо е подозрително. Кръчмарите да не реват, че забраната им убива бизнеса, тя е едно от малкото добри неща, пък и не виждам в града фалирало заведение. Ако падне забраната, няма да има заведения без тютюнев дим, а таксата в чии джобове ще потъва? И като казвате за социални помощи, да разбирам ли махалите?
10
13
 
30
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
В Канада не се пуши нито вътре, нито на терасите, нито пред входовете. Рай.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уникална държава сме.
8
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия по барове и кръчми се пуши.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В клозета на Европа всичко може са стане без проблем ,щом се говори за пари !!
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде се пуши в момента въпреки забраната не им пука за здравето ви, а за допълнителните приходи влизащи за източване.
5
30
 
15
 
! Отговори
8 преди 5 години
Колкото по-бързо падне тази забрана, толкова по-добре за непушачите. Сега не се спазва, аз си пуша абсолютно навсякъде от години. Ако я махнат поне ще ги задължат да направят помещения за непушачи, сега няма такива
4
15
 
45
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Пушенето трябва да се изкорени, пушачите са просто ***, трябва да се изобличават и цените на цигарите да се вдигнат още. Пушил съм 18 години и го казвам от собствен опит. Здравето не се купува с пари, а тука става въпрос и за здравето на околните.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бюджета да не е изпушил.
2
2
 
22
 
! Отговори
we преди 5 години
ЗАБАРАНАТА НЕ СЕ СПАЗВА НИКЪДЕ,ДАЖЕ И В ПАРЛАМЕНТА ПАФКАТ,ТАКА ЧЕ...ЗМИСЛЕТЕ СЕ!
1
2
 
20
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
плащам само такса да ви го натаковам на всичките безполезни *** със самурайски меч!