Скъпо, по-скъпо, лютеница! Ще ни струва с близо 37% повече

Поскъпването се дължи на високите цени на зеленчуците
68
Скъпо, по-скъпо, лютеница! Ще ни струва с близо 37% повече
Снимка: архив, БулФото

С 36,6% по-скъпо ще струва килограм домашно приготвена лютеница през тази година спрямо миналата, показват изчисления на “24 часа”.

За направата на килограм домашна лютеница са необходими около 500 грама домати, толкова са и чушките, 50 г са морковите. Добавят се и захар, сол, олио. Сумата може да се занижи, ако се вземат предвид цените на олио и захар, които през миналата година са били съответно 2,03 за литър и 1,54 лв. за килограм. На едро захарта в момента се продава за 1,05 лв., а бутилка олио е 1,97 лв.

Съотношението между продажбите на български домати и домати от внос през юли показва превес на количествата български домати, като съотношението е 93 към 7%.

Поскъпването на домашната лютеница се дължи на високите цени на зеленчуците през тази година заради дъждовете в началото на лятото. Според Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България всички плодове и зеленчуци поскъпват и тенденцията ще продължава, а при преработвателите вече се усещал недостиг на суровина.

Според данни на комисията по стоковите борси за първата седмица на септември оранжерийните домати са поскъпнали с 12,5% до 1,80 лв./кг, а тези от открити площи - с 4,9% до 1,07 лв.

По същото време на миналата година доматите от полето са стрували 75 ст., а тези от оранжерии - 1,19 лв. Зеленият пипер е бил 93 ст., а червеният - 1,05 лв. По 67 ст./кг са се продавали морковите, килограм захар - за 1,54 лв., олиото - за 2,03 лв.

“В Европа отчетоха най-лошата година от 40 години насам. Това ням как да не се отрази и в България, особено след като голяма част от плодовете и зеленчуците са вносни”, твърди Милтенова. Според нея подпомагането за производителите на домати, краставици, пипер и други не стимулирало производството.

През следващата година по разчети на министерството на земеделието се очаквало да се постигне 10,5-11% подпомагане от себестойността и разходите за продукцията. “Ние сме чувствителни сектори, искахме да се разпредели бюджетът поравно”, коментира Милтенова.

Според Георги Василев - организационен секретар на Асоциация български пипер, тенденцията за поскъпване е една и съща през това време на годината.

Експертът очаква, че цената на едро ще падне, защото в момента е много висока. Но дори и след като поевтинее, пиперът пак ще е скъп.

До края на месеца на борсите Василев очаква да е около 80 стотинки. По 60 - 80 ст. струвала продукцията на полето, без разходи за транспорт, ДДС и опаковка.

“Ако добивът е нисък, производителите рискуват да имат огромни загуби”, казва той.

Според Василев засадените площи с пипер са с 25% по-малко спрямо миналата година. Заради големите дъждове и градушки през май-юни над 65% от посевите били унищожени. Над 90% от оцелелите пък страдат от болести, имали и много вредители и в момента се отчитал огромен недостиг на пипер.

“Не мога да кажа колко ще е недостигът. Сега тепърва започва предлагането”, коментира експертът.

Според него производителите започнали да се отдръпват от културата, заради липсата на пазарите от бившите социалистически страни.

В същото време държавите от Западна Европа и съседните страни на Балканите заливали България със стока на много по-ниска цена. Наложените санкции на Русия също намалили производството.

“Всичко това доведе до това, че 13 пъти намаля производството на пипер. И ще продължава, защото на производителите не им излиза сметката. Ние произвеждаме скъпо, а субсидиите не са достатъчни”, твърди Василев. Според него субсидията трябва да е около 500 лв., а в момента е 140-150 лв.

През миналата година производителите са претърпели големи загуби. През последните 10-12 години България внасяла повече пипер, отколкото произвежда. Сигурно сме единствените в света с подобна практика, коментира Василев.

Българските производители на зеленчуци щели да бъдат подложени на натиск заради евтин внос на домати, краставици и пипер от Турция поради рязкото обезценяване на лирата, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Цената на едро на доматите в Турция в момента е около 0,17 долара/кг. Страната е четвъртият по големина производител в света с 13 млн. тона средно на година.

В същото време реколтата от домати у нас тази година се очаква да бъде сравнително слаба – около 138 хил. тона, като причината за това са главно неблагоприятните климатични условия, смятат анализаторите от CAPA.

Според тях по-слабата реколта заедно с по-високите цени ще намали потреблението на домати в страната до 203 хил. тона, което е с около 4% по-малко в сравнение с периода 2015-2017 г.

За друга основна зеленчукова култура - краставиците, се очаква производството през тази година да бъде около 59 хил. тона, а общото потребление - 77 хил. тона, или с 2% над средното за последните три години.

Предвижданията на САРА за пипера са за производство в България в рамките на 55 хил. тона. Общото потребление на пипер в страната ще бъде около 80 хил. тона, което е с 8% по-малко от средното за периода 2015-2017 г.

Цените на едро на пипера в ЕС също се повишават на месечна база и са в диапазона 0,6-0,7 евро за килограм, което е с 15-20% повече в сравнение с миналата година. Поскъпването щяло да се съчетае с по-лошо качество заради неблагоприятните метеологични условия.

Заради рекордните горещини това лято в Запдан Европа реколтата на плодове и зеленчуци на континента ще бъде най-слабата от 40 години насам, съобщава Европейската асоциация на производителите на плодове (PROFEL). Най-много от сушата в Европейския съюз са пострадали земеделците във Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Унгария, Белгия и Полша.

Вследствие на екстремната суша Европейската комисия наскоро реши да подпомогне засегнатите държави членки чрез дерогация от изискванията за екологосъобразност и чрез предварително получаване на директните плащания и тези за развитието на селските региони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ким Чен УнДа,имаше и домашни чорбаджийски чушки в доматен сос и отгоре стръкче магданоз в буркани.
51
4
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Леле, голяма трагедия станала. Човек ще си каже, че само филии с лютеница маате всеки ден, като оня, банкянския с филиите мас. Ами спрете да купувате и ще видите как цената и ще падне тройно :) С маслото същата работа - купувате и затова е 4 лева. Спрете и ще си стане 2, колкото си беше. И гответе със свинска мас, най-вкусно и полезно е, за салата гръцки зехтин, ама купен от ония, специалните магазини, където нямат български етикети, а са директен внос
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб е виновен за всичко бе... от герб почна света и от герб ще свърши... много са могъщи тия бре :D
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТурските зеленчуци имат много пестициди,по-добре да си поръчаш в някое село.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНа мен Айвара не ми харесва,няма нищо общо с вкуса на лютеницата,само вида им долу-горе си прилича.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В лютеница моркови никога не се слагат,но се слага ***.Стига с тези фалшиви рецепти,които нямат нищо общо с оригинала!
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук във Швеция си купувам хърватска лютеница,наречена "айвар".Струва в лева 4,40 и е направена от чушки,моркови и прочие чудни неща,които вече ги няма в българската.А, още нещо-бурканите са по 700 грама!
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Наблюдател 46Ако 1 час на ден работиш в повече вместо да мрънкаш заплата ти наистина ще е по-висока.
44
5
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Няма проблем, заплатите ни са високи и нямат нужда от повишение, стигат за всичко :).
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то откакто ГЕРБ са на власт всичко стана по скъпо. Ток, Гражданската отговорност, хранителнито стоки , сега и лютеницата - видими резултати.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домашна лютеница по различните краища на България се прави с различно съотношение между чушки и домати, има и ***, някъде и моркови, така, че цялата статия не съдържа нищо вярно като изчисления и прогнози.
41
1
 
16
 
! Отговори
Що бе? преди 5 години
Да не би доматеното пюре(внос от Китай) да поскъпна? Отдавна се знае, че лютениците ни се правят с китайско доматено пюре. Градините на ДЕРОНИ, стоят необрани и са само за рекламите по телевизията. Дори и руснаците ни го казаха, че т. нар. руски водки(продавани по българските магазини), в действителност са китайско менте. От години няма внос на водка от Русия. Червената норвежка сьомга също е менте. Черният хайвер е с желатин. Червеният хайвер и сельодка(от Гърция) са с боичка, а черните маслини
40
0
 
15
 
! Отговори
Изпращяла ряпа преди 5 години
На всички доматени пюрета във веригите пише:състав......доматен концентрат 14 о/о,картофено нишесте-без процент !!!Затова всички лютеници са ярко оранжеви,защото са пълни с моркови.
39
1
 
8
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Имам си хлебопекарна и в нея си правя едро смляна домашна лютеница ,с готово пюре ,качетвено , готови чушки печени и два патладжана ,малко чеснов лук ,кимион и други подправки ,олио също и по този начин правя две дози лютеница в хлебопекарната .Или над килограм хубава домашна лютеница .
38
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказали сме се от всички домашнарии които правихме, не си заслужава! Гербаджиите и ЕС всичко унищожиха и ни докараха до просешка тояга!
37
0
 
12
 
! Отговори
Хахаа преди 5 години
Лютеницата е злато братчет.. Настъпал си нечии интереси.
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес бг, не мога да разбера с какво нараних нежните ви душици и навредих на психарията ви, пишейки за лютениците преди и сега, давайки точно сравнение... Не знам клво ви става. Да ви напомня само едно нещо, издържате се от реклами, които ви се дават благодарение на читателите ви и комемнтаторите ви. Все повече и повече вашата медия заприличва на един кокошарник, където кокошките сте вие! Позорници! Клошари! ***! Няма да ви пишеме тука! Отивайте на борсата! Марш *** долни, псввдоджурналис
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбрахте ли, че в Турция произвеждат доматите за 17 цента килограма? Няма и 30 стотинки. Заплатите в земеделето там са с около 50% по-високи от тук. Тук ги произвеждат за левче килото и пак им се виждат малко.
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито комунизмът ни беше комунизъм, нито демокрацията демокрация. Всичко е менте. България е била велика само при тотално силово управление. Най-великите ни царе са били хипер тоталитарн, но сме владяли Балканите. Слаб владетел - мизерия! Българите трябва да бъдат управлявани с твърда ръка!
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То сега едно бурканче лютеница е 5 лева в магазина. Ако стане 8 лева аз по-добре мръвки без хляб да ям на тая цена!