Депресии, паник атаки, невроза... Как да се справим?

8% от българите страдат от психични заболявания
Обновена: 10 сеп 2018 21:18 | 10 сеп 2018 18:39,
23

Неврози, стрес, паник атаки и депресии масово покосяват хората. Чувството за неудовлетвореност надделява у по-слабите, а някои дори стигат и до самоубийство.
Още по темата

Данните сочат, че около 8% от българите страдат от различни психични заболявания, а психолозите призовават всеки да се консултира със специалист.

10 септември е обявен за Световен ден за предотвратяване на самоубийствата и това е повод да си зададем въпроса - какво отключва тревожни състояния у хората и как можем да се справим с неврозите? В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират психолога доц. Маргарита Бакрачева и HR специалиста Милена Хаджииванова.

Темата за самоубийствата е табу в България и малко хора се осмеляват да говорят за нея и да потърсят помощ.

"Българите сме склонни да се диагностицираме. Не трябва да бързаме със заключенията и трябва да проверим колко време продължава това наше състояние. Ако продължи повече от три седмици, трябва задължително да потърсим помощ", посъветва доц. Бакрачева.

По думите и хората все още се притесняват да се обърнат към специалист. Според експертите близките и хората от заобикалящата ни среда първи би трябвало да забележат, ако в нормалното поведение има някаква промяна.

"Никое сериозно заболяване не идва изведнъж. Близките могат да бъдат от най-голяма полза", каза още Маргарита Бакрачева.

Бърнаутът в работната среда също е сериозен проблем в 21 век. Признаваме ли, че той вече има сериозни измерения в България?

"Отчитаме цифри, но няма превентивни програми. Самата психология вече не е само клинична и училищна. Психологията и икономиката вървят все повече ръка за ръка и блогополучието и спокойствието водят до по-голяма работоспособност", коментира още Бакрачева.

Според Милена Хаджииванова първите симптоми на бърнаут са, ако работникът няма същото желание за работа.

"Трябва да сме по-сетивни и да се самонаблюдаваме, за да разпознаем още от самото начало, че нещо не е наред", призова още Хаджииванова.

Какво стои в основата на нашето неудовлетворение - нисък стандарт на живот, стресова среда?

Според доц. Бакрачева има един типично български феномен - ние сме неудовлетворени, но щастливи, а за това има много фактори.

"Има едно основно нещо - ние си мислим, че някой ни е длъжен. За мен ключът е всеки един човек да поеме ангажиментът за собственото си щастие. ако успеем да направим това, нещата ще се променят драматично. Ние си мрънкаме, някой за нещо винаги ни е виновен, не е направил нещо за нас. В това е разковничето - да поемем щастието в ръцете си.", призова Милена Хаджииванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Побъркаха народа , но пък аптеките и психиатрите добре печелят.
17
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Противно на твърденията на психолозите, алкохолът наистина помага.
16
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До SHEFAПозитивното мислене е чудесен начин да се превърнеш във вечно ухилен до уши американец и да се хилиш щастливо дори, когато те пре***.Това е чудесно за началници, врагове и пр. хора, които не ти желаят доброто. Известна доза критичност към реалността няма да те направи безумно щастлив, но ще попречи се окажеш в Матрицата (освен ако точно това искаш).
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ме натисне депресията се лекувам със псуване. Почвам от работата, после началниците, после подчинените, после управляващите, , после законите, после демокрацията. През това време много-много не бачкам и обикновено ми минава. Но най-виновна ми е демокрацията която побърква хората със абсурдните си изисквания и трудово претоварване. При социализма такова нещо нямаше, труда бе удоволствие, сега е мъка.
14
3
 
8
 
! Отговори
Антидеперсатор преди 5 години
Като ме налегне депресия го удрям през просото.Лошото е, че понякога няма просо.Тогава му удрям няколко ракии.Винаги помага.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5По пътищата ли?! Май не!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гглуппаввМоя позната води детето си на психотерапевт и всеки път плаща по 30 лв. Причината за тези посещения е, че детето веднъж е било с възпалени сливици, преглъщало трудно хранейки се и се задавило с един залък. Оттогава яде само течен шоколад, кремчета и в краен случай - малко средичка от филията, с майонеза. Страх го е да хапне нещо друго, за да не се задави пак, а сливиците му вече не са възпалени.Хората се видяха в чудо. Джипито им препоръчало да го водят на психотерапевт.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Часовете при психолог са от 25лв нагоре, което си е доста пари намесецТогава ходете при врачки, баячки, те повече ли помагат? Или се самолекувайте...
10
0
 
10
 
! Отговори
лекар преди 5 години
До пецатаТо тая ракия /ква ракия,чист спирт с вода ,ароматизирана/ има не малък дял за това мозъка да стане на пихтия,както и черният дроб.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пецата 3Ние думай! За това ли сме такива едни убави???!!:)))))
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, а в Русия???
7
0
 
56
 
! Отговори
гглуппавв преди 5 години
Повечето хора със стрес и депресия са интелигентни хора, с ниски или никакви доходи, които осъзнават сериозността на положението в което се намират(разбира се, има хора от всички прослойки на обществото). Часовете при психолог са от 25лв нагоре, което си е доста пари намесец. Гглупавите хора са имунизирани към депресията.
6
1
 
23
 
! Отговори
кармата преди 5 години
Не 8,а 80 % !
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справяме се с алкохол.....
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - добре е въобще да не четете подобни статии, а да отидете на Джи-пи или на специалист!
3
9
 
28
 
! Отговори
пецата преди 5 години
който пие всяка вечер по 1 ракия не ходи на психиатър, доказано с поколения
2
0
 
37
 
! Отговори
случаен преди 5 години
8-процента не страдат това е вярното заглавие...
1
1
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Еми, трудно е - докато напълно откачи човек...