Индулгенция за бизнеса ли ще е таксата "Разрешено пушене"?

Ричард Алибегов и д-р Гергана Гешанова пред Bulgaria ON AIR
10 сеп 2018 10:45, Анисия Иванова
64

3812 гледания   |  Още видео

Бизнесът предложи такса "Разрешено пушене". Идеята е лансирана от Асоциацията на заведенията, които предложиха всеки собственик, позволил тютюнев дим в кафенето, бара или клуба си да плаща за това.

Заведенията, които са заплатили съответната сума ще се обозначават със специален стикер, че таксата е платена и клиентите могат да пушат вътре. Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението, като парите да отиват в специален държавен фонд.

Още по темата

"Има много голям процент хора, които искат да пушат в заведенията. Тези, които са платили такса, ще могат да имат и обособена зала за непушачи. Тоталната забрана обаче не работи", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", подчерта Ричард Алибегов.

От "България без дим" обаче са твърдо против. По данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с  30%. И подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

"Идеята да има тотална забрана за тютюнопушене има за цел да защити както посетителите, така и персонала на заведенията. Идеята на бизнеса отваря врати, които връщат нещата назад във времето", посочи председателят на коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова.

Тя сравни въпросната такса с индулгенциите - даваш пари, за да ти се заличат греховете, но с пари не се купува нито здраве, нито щастие, нито чиста съвест.

Системата в момента не работи, а тоталната забрана води до корупционни практики, опонира Алибегов.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че подобни промени биха поставили самите ресторантьори в неизгодна позиция, тъй като заведенията помежду си ще бъдат дисбалансирани.
 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо не и такса разрешаваща на клиента да ходи по голяма нужда на масата? Толкова ли е трудна за осъзнаване идеята да смърдиш другаде?
Съгласен съм, че пушача има право да се трови, но той иска да трови и другите.
55
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 месеца
До Iceblast88
Това трябваше да стане преди много време.Заведение за пушачи и за не такива.Но тогава,а и сега,тези за непушачи доста трудно ще оцелеят,и това ще е доста неразбираемо за чиновниците,кроящи идиотски разпоредби,също и намаляването на възможността за рекет оттам
54
0
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
До 53
Еми затова трябва просто да има заведения за пушачи и непушачи. Просто и ти дава право на избор, без да има дискриминация към дадена група.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
46 - а защо някой трябва да бъде "наказван" че се трови? в крайна сметка това какво правиш с тялото си е абсолютно добровелен избор. Ако искам ще се избода очите, ако искам ще се беся. Държавата няма право да ми налага данък, за това какво правя с МОЕТО си тяло.
52
0
 
7
 
! Отговори
! преди 5 месеца
Пушачите да са намалели с 30% ли? Пълни глупости и нагла лъжа!
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
пушачите намалели с 30%? И как го изчислиха? пълни глупости. като не искате да дишате вреден въздух, ходете си на село. че ако някой ви светне какво отделят колите (не го виждате като цигарения дим, ама си го има във въздуха), лошо ше ви стане. така че цигарите са най-малкият проблем.
50
0
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 5 месеца
От написаното става ясно какви болкуци сме като народ, без перспектива за нещо добро.
49
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
И за разлика от теб аз съм си направил здравна застраховка. Не разчитам за нищо на държавата. Каквото здравно ми е правено винаги съм си го плащал аз, в брой.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никога не съм канил д-р Гергана едикоя си в моята кръчма, там трезвеници не виреят. Така, че няма риск тя да пуши пасивно в мое присъствие. Следователно не е необходимо тя да се произнася за нещо, което не я засяга.
47
4
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Акциза е точно данък за това, че се тровя. Това, че ти не си наясно с икономиката си е твой проблем, но не говори глупости. Акциза си е точно за това, че се тровя и е като допълнителна здравна вноска.
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Iceblast88
Акцизите са за те"наказват", да не ползваш тези стоки. Не са оправдание да се разхищават средства за безотговорни индивиди, принуждаващи околните да им дишат отровите и мирашат смрад. Накратко казано няма такова неяо като: "плащам си за да съм безотговорен и увреждам околните". А да те светна. Виж Държавен вестник. Здравната каса се издържа от вноските. С преразхода за такива като теб, парите от ДДС и акцизи не отиват за учители и пътища, а за дефицита на Пенсии и Здравна каса.
45
1
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Друг е въпроса, къде точно отиват парите от акцизите на цигарите? След като трябва да отиват в здравната каса, а те някак по трасето изчезват.
44
0
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Извинявам се за правописа, пиша от телефон и натискам съседни букви без да искам.
43
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Тък яече съм съгласен, всеки с индивидуални партиди. Ама и данъците ми да отоват по индивидуална партида, защото моя акциз и ДДС на цигарите на месец са 82,5 лева + 21 лева здравни. Ха да видим кои ще събере повече. Освен това и ние като вас плащаме в болницоте защото все няма пари в НЗОК
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Iceblast88
Кучето е заровено в "солидарност". Като започнеш сам да си плащаш, няма да го има този спор. Трови се колкото си искаш, но вкъщи. Няма да ги има и ползващите неправомерно "бърза помощ" или "социално слаби" с масивни златни накити.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бг бизнесмена е готов да ви упиши с миризма на манджа още преди да сте влезли в заведението пък за цигарите на него не му пука. Важното е да се омиришите.
40
2
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
До 40
Ти *** ли си или да?
Защо си мислиш, че пушачите не работят и не плащат данъци? А? Отиват парите ти за ромите, а не за нас които си плащаме всичко! Камък да беше досега да беше вдянал, а той пушачите, пък пушачите. Не е проблема в пушачите, защото ние плащаме и акциз и ДДС за тия цигари (неща които ти не плащаш), защото 50% от цената на цигарите са данъци които би трябвало да отиват именно за здравната система! Ясно ли ти е бе?
39
0
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
До 37
Ако ще се сърдиш на някой, че няма пари за здравето ти, то сърди се на тези които ползват без да плащат осигуровки (и сам може да се сетиш кои са) и тези на които осигуровките се плащат от данъците ни (пак се сети сам кои са). Там е проблема, а не в хората които работят и си плащат данъците! Там е заровено кучето!
38
1
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
До 37
А защо си мислиш, че при пушачите е различно? И ние не искаме да плащаме за лечението на тези които не плащат, защото там е реалния проблем. Почти 1,5 милиона които ползват, а не плащат + почти 1 милион държавни паразити.
И ние плащаме и ние рядко боледуваме (донякъде благодарение на вас) защото започнахме да се каляваме. И какво общо има това дали си пушач със спазването на правилата за безопасност на труда, за движение по пътищата и, че не слиза от колата? Нещо май ти хлопа дъската?
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Iceblast88
Не. Не изкам да ти плащам лечението! На пет години я мина през кабинета, я не. Но си внасям здравните като поп. Сега, здравно осигурен, нямам право на мост за зъбите и трябва да извадя сума от джоба си, равна на вноските ми от началото на годината. А на сулю и пулю, пил, пушил, гулял, не слизал от колата, не спазвал правилата за безопасност на труда, за движение по пътищата луди пари да го закрепят. Кое му е справедливото?