Кой е по-по-най: Костов, Станишев… Живков?

Направиха класация на премиерите от 1879 до 2009 г.
10 сеп 2018 07:40,
66
Кой е по-по-най: Костов, Станишев… Живков?
Снимка: архив, Булфото

Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов и Андрей Ляпчев са най-добрите петима български министър-председатели след Освобождението до 2009 г.

Това показват резултатите от първото по рода си изследване на рейтингите на нашите премиери (1879 – 2009 г.), направено от 56 учени от водещи български университети, академии и институти.

Изследвани са 49 министър-председатели за този период, но са оценени 31 от тях – само тези, които са управлявали България около 1 и повече години. Ръководител на изследването е проф. Георги Янков, а научен консултант е акад. Георги Марков, пише "Труд".

Веднага след първите петима премиери се нарежда Тодор Живков. В челната десетка са още Александър Стамболийски, Иван Гешов, Никола Мушанов и Иван Костов.

В дъното на класацията експертите са посочили Васил Радославов, Филип Димитров, Богдан Филов, Гриша Филипов и Антон Югов.

Любопитен факт е, че бившият монарх Симеон Сакскобургготски е 14-и, точно преди Сергей Станишев, който пък изпреварва с едни гърди напред вожда на световното комунистическо движение от 30-те години Георги Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
завряният зет къде е? Пак ще има да го налагат, че е сред последните в класацията!
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време каквото е имало, е имало.След 1944 г. вече до 1989 г. е диктатура, и режима е друг. То в тази бозаджийска класация можеха и монарсите да сложат и да ги пишат "премиери"...Толкова им е акъла. Или са на хранилка в БКП.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много дипломатично само до 2009...
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троловете само плюят България.Интересно, но и политиката на почти всички медии е такава. Т. е. една глава ги управлява.Докато не се освободим от тази глава ще сме зле, защото тези не искат България да е добре.
9
5
 
30
 
! Отговори
Костовист преди 5 години
ХОРА, които не са прочели повече от една книга, са мозъчно ограничени. Но голямата част от българският народ харесва такива, които му говорят с граматически неправилното "ше отремонтираме, ше направиме", защото и те говорят по същия начин.Когато излезе някой, който аргументирано им каже, че нещата не са толкова прости, те не го приемат. Искат да изберат някой популист, който обещава да ги "оправи".Затова още много ще чакаме...
8
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще да слагат комунистическите диктатори в тази класация е неприемливо.Те не са избрани и не са в графа премиери, а диктатори. Има разлика.
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този на снимката и симеон направиха живота на българите отвратителен.
6
11
 
13
 
! Отговори
тролетариат преди 5 години
Указанията на масква са:Нишо хубаво за България.Ако някой допусне нещо хубаво по невнимание ще трябва да търка килимчето и ще му бъдат отрязани три заплати.
5
5
 
30
 
! Отговори
ined преди 5 години
Класира ли са ги по това кой най-много е навредил на България, Бойкото е недостижим направо не влиза в класацията.
4
6
 
20
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Kаква е тази класация?Държава сме имали преди османците да нахлуят.След тях сме територия с рая.Няма елит който да бъде класиран,всичко е изкуствено.
3
3
 
30
 
! Отговори
УНСС преди 5 години
И за това се дават пари? Ега ти и науката!
2
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Баце по-велик нема! Точка.
1
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тодор Живков! Останалото беше просто пълнеж!-:)