НИМХ: Развод ми дай! БАН: Да, но частичен!

Акад. Ревалски: Нещата стигнаха до крайност, няма връщане
10 сеп 2018 13:15, Анисия Иванова
42
НИМХ: Развод ми дай! БАН: Да, но частичен!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Общото събрание на БАН се съгласи с искането на правителството НИМХ да бъде изведен от структурата на Академията, но реши това да е частично.

Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

"Отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет", е определението, с което се решава промяната.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви акад. Юлиан Ревалски.

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от Академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно".

Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото НИМХ винаги се свързва с БАН.

"За други институти на БАН днешното решение съм убеден, че няма да повлече крак, защото НИМХ е изключително специфичен институт, тъй като учените в него са на щат около една седма от целия му състав", коментира акад. Ревалски.

Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.

Като брой на учените и работещите, НИМХ е най-големият институт на БАН, тъй като има филиали в цялата страна и стопанисва имущество, предоставено му от МОСВ за хидроложката дейност, обясни акад. Ревалски. Той отново отбеляза, че учените в НИМХ са малко.

Решението на Общото събрание на БАН "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите с името на НИМХ", заяви бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов след решението.

Не можем да фукционираме без инфраструктурата, която е създадена и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа, заяви проф. Брънзов.

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ЧАСТИЧНО ?!?!?!?!

А какви права имат назначените служители да проявяват претенции към собствеността на институцията, в която са назначени? Държавата, когато и ако прояви желание да вземе НИМХ(защото досега документ няма), може да има претенции към имотите, мнооогото имоти, но служители, които до няколко години се пенсионират и които бламират работодателя си? Така ли правите в частните фирми? Поработиш 2-3 години и като ти връчат предизвестието, искаш да си ходиш с вилата на шефа?
41
0
 
4
 
! Отговори
бат Рамбо преди 4 месеца
Че щатът на НИМХ е раздут е ясно. Че и директорът им има някакви болни амбиции също. Също така е факт, че бюджетът им е трагедия. Имат доста дейности. Тъй като повечето не са наясно, прогнозата за времето е едно от малкото неща, които правят. В института работят най много 20 синоптици. Голямата бройка са метеоролози и най вече хидролози. МОСВ е най зависимото от тях заради системите за ранно предупреждения от наводнения. Освен това само те имат метео и хидро станции и всичките данни са при тях.
40
0
 
0
 
! Отговори
Срещу заплащане преди 4 месеца
вече може да се прави докторантура. От години със закон у нас вече е регламентирана така наречената платена докторантура.
От една страна, това е добре, защото получаването на докторска степен вече няма да е привилегия само на роднините и протежетата на този и онзи.
От друга страна, държавата не е длъжна да товари данъкоплатците със задължението да осигурят заплата и научна длъжност на всеки, който пише пред името си "д-р".
Ако щатът на НИМХ е изкуствено раздут, нормално е да съкратят част от тях
39
6
 
3
 
! Отговори
До Мързел преди 4 месеца
В много от водещите университети по света се прави наука. Ако научните ни работници са във ВУЗ-овете, те ще бъдат принудени и да преподават, а не само да се занимават с изследователска дейност. Тогава ще бъде сигурно, че с нещо са си заслужили заплатите - поне с преподаването. В БАН, ако си под нечие покровителство, може и нищо да не правиш.
Освен това, няма да е зле, ако редовните докторантури бъдат продължение на следването и да се дават на най-изявените студенти.В БАН и с това се правят шашми
38
1
 
7
 
! Отговори
Мързел преди 4 месеца
До До Анонимен 27: Не е лошо да гледате филма Двойника с Тодор Колев, много е показателен за директната полза от науката. За университетите - не бъркайте преподаването и правенето на наука. Двете неща не са едно и също. Иначе сега нашите университети да цъфтяха. За това, че държавата е неспособна да организира научната дейност в България, не е виновен БАН,а държавата.Както виждаме от катастрофите и в други области не се справя.Само наивници могат да смятат, че хората ще получат по-високи заплати
37
0
 
5
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
До До 20
Ако го вярваш то е добре. Няма воля в правителството да финансира нормално науката, но в земеделието има добрата воля да го правят, макар, че нищо не разбират от тази дейност, не им е в ресора и т.н. Който го вярва, да действа. ОС просто е гласувало, ако се появи организация, която иска този институт, да го взима. Но ако има желаещи да останат в БАН ще могат.Когато този момент дойде,ще стане ясно коой иска да се ***.Сега е лесно да се приказва.Проблемът е ниското заплащане за всички
36
6
 
1
 
! Отговори
От 35 преди 4 месеца
До annybody

И аз чух да се говори, че този скулптор е предложен за академик. Не знам кога предстои изборът и дали пък вече не е минал.
Не знам откъде се е осведомил Реалистът.

По въпроса, който задаваш относно това, какви приноси сме видели от БАН - ако им прочетеш отчетите, ще стигнеш до извода че в БАН са се събрали всички гении на света и работят ударно. За тях проф.Канев беше казал "напудрени и захаросани отчети". Тук са се опитали да отхвърлят дисертацията му, в чужбина е водещ учен.
35
0
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 4 месеца
За заплатите спор няма.
Качествен кадър ще иде там, където му предлагат достойно заплащане.
У нас обаче се получава Параграф 22. На хубавите длъжности с прилични заплати се назначава само "наше момче /или момиче/". Ако държавата вдигне неколкократно заплатите в БАН, можеш да си представиш какво ще стане. То и сега е същото. Въпреки мижавите заплати, победителите в повечето конкурси за редовни докторантури се знаят предварително.
Ако заплатата зависи от реален принос, тогава може би има надежда.
34
0
 
3
 
! Отговори
annybody преди 4 месеца
До Реалист 13
Никой не се сеща за него, защото такъв действителен член на БАН съществува само в главата ти - единствените художници-"академици" са яркочервените Светлин Русев и Румев Скорчев.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До annybody

До Девети септември БАН е на издръжката на 15 частни фонда. Пари от бюджета държавата е осигурявала само за две заплати - на председателя и на секретаря, а също и за издаването наедно-единствено списание на БАН. За кратко са били давани заплати на 9 служителя. И толкоз!
В края на соца в БАН работеха 12 000 човека. След два периода на уж-реформи останаха 6 800 папунчовци на бюджетни пари, а всеки един от 42-та института издава по 1 или 2 списания, пак с пари от бюджета!
32
3
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 4 месеца
Ако такава структура към Министерството на земеделието върши нужната за страната оперативна дейност и ако там бъдат създадени условия и за научна работа със заплати, по-високи от тези в БАН, тогава защо останалите да се връщат в БАН?
Останат ли извън това евентуално звено към министерството, значи просто не са нужни. Да си потърсят работя другаде, където ще са полезни. Защо бюджетът трябва да осигурява излишни щатни бройки само защото някой бил искал да е на научна длъжност, пък бил той и д-р?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напълно нормално е специалист с висше образование да взима 500лв. Напълно нормално е всички в БАН да взимат ниски заплати. Напълно нормално според хората, които 29г. ни водят през прехода. Напълно нормално е 2 млн. българи да са в чужбина, вероятно защото България е пустиня. Напълно нормално е българите само да се чешат езиците. Напълно нормално е ръководството с действията и бездействията си да осигурява успешна кариера на млад човек с 500 лв. заплата. Докато е нормално и България ще е нормална
30
6
 
5
 
! Отговори
До 27 - продълж. преди 4 месеца
Заплатите им ще са в пъти по-високи от сегашните, ако излязат от БАН.
Но повечето от тях не искат. Каква може да е причината за това?
Или сега работят на по няколко места и си докарват много по-високи доходи, а заплатата в БАН им тече като сигурна соц.помощ, за която не са длъжни да работят.
Или, както се казва по-долу, има хора от доста заможни семейства, които искат само да им тече трудов стаж. Наистина има такива в БАН, повечето са жени - дремли под протекция.
29
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 4 месеца
Точно за това иде реч.
Ако различните научно-изследователски звена са към университетите - никой няма да получи заплата, ако няма необходимия хорариум от лекции и не води упражнения.
Ако са към съответните министерства, ще трябва всяко тримесечие да отчита свършената работа. няма да мине номерът с изявленията "Сега разработвам нещо, чийто резултат ще е ясен след 20 г.!"
Които биха били към "Фармахим" или към "Арома", винаги ще имат конкретна задача - да разработят формула за лек или козметика.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВСИЧКИ ЛЕТИЩА СЪЩО ЗАВИСЯТ ОТ ПРОГНОЗИТЕ НА МЕТЕОРОЛОЗИТЕ
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БАН Е ПАРАЗИТНА СТРУКТУРА, ЧЕРНА ДУПКА, В КОЯТО ПОТЪВАТ МИЛИОНИ ГРЕШНИ ЛЕВОВЕ.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А за Бърнзов щом казвате че са го уволнини бъдеет така добри да споделите, че от доста вреем има конкурс за нов директор, че шансовете на Брънзов бяха изключително малко и че целят бунт е ИМЕННО заради това - за да има лапачка за Брънзов и кликата му.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май за НИМХ е вярна поговорката "лапах с отвращение"
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
много ми е интересно къде е етичността да печелиш проекти докато си част от БАН и посел да плюеш по нея? някой ще тръгне ли да повръща парите? Не, нали?
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 10 - щом НИМХ е част от БАН, за добро или лошо той е дължен да спазна правилата на ОС и УС. Другият вариант е заведе дело в съда срещу Ръководството на БАН, но дори това не значи да не изпълняват решения на ОС, докато тече делото.
Впрочем много интересно, че НИМХ се сетиха да протестират, точно след като от няколко месеца имаше конкурс и беше ясно че Бръзов няма да спечели мястото на директор отново.