НИМХ: Развод ми дай! БАН: Да, но частичен!

Акад. Ревалски: Нещата стигнаха до крайност, няма връщане
10 сеп 2018 13:15, Анисия Иванова
42
НИМХ: Развод ми дай! БАН: Да, но частичен!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Общото събрание на БАН се съгласи с искането на правителството НИМХ да бъде изведен от структурата на Академията, но реши това да е частично.

Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

"Отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет", е определението, с което се решава промяната.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви акад. Юлиан Ревалски.

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от Академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно".

Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото НИМХ винаги се свързва с БАН.

"За други институти на БАН днешното решение съм убеден, че няма да повлече крак, защото НИМХ е изключително специфичен институт, тъй като учените в него са на щат около една седма от целия му състав", коментира акад. Ревалски.

Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.

Като брой на учените и работещите, НИМХ е най-големият институт на БАН, тъй като има филиали в цялата страна и стопанисва имущество, предоставено му от МОСВ за хидроложката дейност, обясни акад. Ревалски. Той отново отбеляза, че учените в НИМХ са малко.

Решението на Общото събрание на БАН "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите с името на НИМХ", заяви бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов след решението.

Не можем да фукционираме без инфраструктурата, която е създадена и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа, заяви проф. Брънзов.

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това е работа на соросояди , риж им лозунга нежна революция ще правят..

Соросоядите против БАН , университетите , професорите , физиката и математика..

Така Според плана Барбароса на Хитлер , колониите на САЩ - населението трябва да пише и да смята елементарни сметки колкото да бъде потребител.
1
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на БАН ловко се отърваха от тия мърди, сега за БАН ще остават повече пари, а тия от НИМХ скоро ще фалират. Само да не виснат на бюджета на който му трябва прогноза за времето да им прави дарения.