След скока на ток, газ...: Издръжката на човек скача с до 7 лева?

Ще нарасне енергийната бедност, отчетоха от КНСБ
10 сеп 2018 17:00, Анисия Иванова
58
След скока на ток, газ...: Издръжката на човек скача с до 7 лева?
Архив: Булфото

С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на топло и електроенергията, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщиха от синдиката днес.

След като през юни 2018 г. издръжката на живота достигна до 590 лв., очакванията са в края на годината да достигне размер средно на лице от 4-ри членно домакинство от около 595 - 597 лв., посочват от КНСБ.

Още по темата

Най-силно засегнати според синдиката ще бъдат живеещите в София, където 61,2% от жилищата са с парно отопление от централен източник.

При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лв. повече, което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., изчисляват от КНСБ.

Очакванията са да нарасне енергийната бедност. Като се има предвид, че около 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност /321 лв./ и около 75% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота /590 лв/, това означава, че всяко дори и незначително поскъпване на живота ще свие потреблението, а хората в бедност и социално изключване ще продължават да нарастват, посочват от синдиката.

По данни на Евростат 36,5 на сто от българските граждани през 2017 г. не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, при средно за ЕС от 8,2%. (БТА)


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
един хляб само поскъпна с 30 стотинки ето хи 7 лв па месец.й останалото..ток.парно.други храни..
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди години в един пенсионерски вестник прочетох следната мисъл "Когато страха от смъртта стане по-слаб от страха от живота избухва социална революция" С това непрекъснато обедняване този момент май наближава. Като качиш заплатата с 10 % , а голямата кошница на потреблението поскъпне с 15 %, и това се повтори много пъти след време ти причернява.
52
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 месеца
Вдигат минималната заплата и тръбят, че видиш ли, това е голямо постижение! Другите заплати обаче не се вдигат, ще дойде момент когато пак ще стане ясно, че над 50% от работещите получават минимална РЗ! Всички други цени обаче растат! Това увеличение на МРЗ се стопява веднага с покачването на ток, вода, гориво и храна. Ние пак сме на същия хал. Управляващите следват политика на владеене на масите в подчинение, като ги държат бедни, но това ще им изиграе лоша шега... Минаха 30 год., гоним нови 45
51
0
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 4 месеца
Кои синдикати бе авторе? Казионните ли?Та те са толкова"импотентни"че дори и една еднодневна масова стачка не могат да организират а камо ли да защитят интересите на членската си маса?Че то,ако в БГ-имаше синдикати,досега цялата партийна върхушка щеше да рови по кофите а назначените им"бизнесмени"и мутри да търкат наровете.Та те са само за"маса"а не за синдикализъм.Като не са В СЪСТОЯНИЕ институциите да се преборят с корупцията и с повсеместната простотия,кой друг да го направи.ПакСОЛИДАРНОСТ ли
50
0
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 4 месеца
До Анонимен 45.Позволете да ви апострофирам. Не се лъжем взаимно а ни лъжат най-нагло и безотговорно, защото като се вдигнат заплати и пенсии с процент се вдигат цени в пъти. Така фактически "увеличението" на заплати и пенсии вместо да се увеличат се намаляват.А всъщност се увеличава действително и единствено ДДС-данъка,за който незнайно защо няма данни.Вероятно защото голяма част от него потъва в джобчетата на знайни и незнайни"бизнесмени"а от там и на политиците и партиките им естествено.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С темповете, с които растат цените, след две години парното ще надхвърли 200 лева, а бензинът 3 лева.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В МВР СЕ ВОДЯТ НА ЩАТ (НАРОЧНО НЕ ПИША "РАБОТЯТ") 60 000, от тях 30 000 полицаи и 30 000 чантаджии.
В МНО се изхранват 36 000 души, от тях 25 000 под пагон и 11 000 чантаджии.
Министерствата и агенциите са задръстени с безполезни и ненужни хайлази на прехрана .- калинки, султанки, балдъци и прочее ститутки.
Имаме си и Министерство на нищоправенето, създадено специално за изхранването на Лиляна Павлова.
В Нар. събрание на 240 депутати имаме 700 обслужващи: "експерти", повечето от тях са роднини
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Миналия ден тук пишеше:
Газът в Турция поскъпва с 14 %, Какъв ужас!!!

А в България очевидно е само цветя и рози.
И вмирисани герберасти.
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До бай Тодар

...бананите.....

А нали само турската лира девалуираше и ние се радвахме а тя каква била.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво вдигат заплатите, като веднага вдигат цените. Нека някой да опита да обясни. Какво се постига, нищо. Взаимно се лъжем.
44
1
 
30
 
! Отговори
Г Е Н О Ц И Д преди 4 месеца
Нови еничeри ходят, мамо ...
Чужда поръчка изпълняват ...
тоз народ унищожават.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е сеа ке оправим демографията като сменим географията.сънувах че един ден чудото на природата остава сам в страната на чудесата даже без цецка и цецко.но се събудих и не видях края
42
1
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 месеца
До Виготура


Написал си го точно и ясно. Само искам да те поправя, че в данните на Евростат не влизат емигрантите. Техният точен брой никой не знае.
Евростат цитира разликата в новородените българи и починалите.)
Така за 10 години са "изчезнали" близо 500 000 човека от населението на България.
За съотношението при новородените българи/небългари не искам да говоря, защото там нещата са направо трагични ...
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Сата НАТО
Да ! Пожелаваме ти , поне 3 бежанци да си ги гледаш у вас - препоръчано от Меркел !
40
17
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Докато Меркел ни хвали, значи сме на прав път. Другото са битовизми.
39
6
 
17
 
! Отговори
месара преди 4 месеца
Ама пак ще изберем герб, нали де билчета
38
2
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 4 месеца
Със 7 лева на ден предполагам? Пишете така, че нищо не ви се разбира. Едно към гьотере. Ама какво се чудя, премиер и министри говорят така, че какво остава за обикновени журналисти. Лека полека се превръщаме в държава на дeбили.
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИЗПУСНАЛИ СА ДВЕ НУЛИ.. ИЗДЪРЖКАТА НА ЧОВЕК СКАЧА СЪС 700 ЛЕВА !!
36
1
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 4 месеца
До Анонимен 36-ТО НАТАМ Е ТРЪГНАЛО ЗА КОЙ ДА РАБОТА? ДА ИМ ДАВАМЕ ЗАПЛАТИ А ТЕ ДА НИ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ ЛИ?-НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА.
-НАЛИ СЕ ЗАКЛЕХА ДА РАБОТЯТ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА.
35
0
 
49
 
! Отговори
Виготура преди 4 месеца
З последните 10 г населението на страната е намаляло с 500 000 - смърт, емиграция, ниска раждаемост, висока заболеваемост, обезлюдяване на села и малки и средни градове. Населението в детеродна и трудоспособна възраст намалява най-бързо. След 30 г живот ще има само в 4-5 града в страната. Ние сме обречена държава. Защото сме уникално п.рост народ!