Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре

Поскъпват горивата, отоплението, хлябът, кредитите...
Обновена: 10 сеп 2018 09:56 | 10 сеп 2018 09:15, Елка Василева
231
Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре
Снимка: Dnes.bg

Цените на основните стоки и услуги тръгнаха нагоре и верижното им поскъпване ще удари по джоба българите идните месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от природния газ, парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари, пише "Сега".

Всъщност тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме и когато пазаруваме храна, и когато зареждаме резервоара на колата.

Дори заемите започнаха да поскъпват. БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре. 

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Още по темата

Бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. "Жегата" в  международните отношения продължава - като се започне от проблемите по оста САЩ - Китай и се стигне до очакването Иран да свие предлагането на нефт заради щатските санкции.

Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина.

Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за  бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб.

Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша от очакваната, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина. Пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата започна при цена 300 лева за тон, сега е 350 лева, посочиха от агроминистерството. 

Ресорният министър Румен Порожанов косвено призна, че се опасява от ценови скок, като съобщи, че планира разговори с ръководствата на големите търговски вериги в търсене на варианти за по-плавно поскъпване.

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в  Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище.

Обикновено през лятото инфлацията намалява и цените на  плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика.

Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. Морковите и дините, тиквичките и патладжаните, салатите, дори копърът и магданозът са рекордно скъпи. 


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Жулиде преди 3 месеца
Здравейте, някой може ли да уточни по кой "Закон" при промяна на цената на газа с повече от 5% се преизчисляват цените на парното и топлата вода ?
203
4
 
8
 
! Отговори
Рррр преди 5 месеца
ИСКАХТЕ ПРОМЯНА,ДЕМОКРАЦИЯ СЕГА МАЛЧЕТЕ РОБИ НА ТРУДА
202
0
 
6
 
! Отговори
Мустафа преди 5 месеца
При вас пълзи,при нас търчи!
201
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се ореже прогнилия от корупция бизнес - с висок почасов доход - за да се научи и да смята, не само да граби.
200
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
дори бизнесмените от бившия соц. лагер на пазара ни плащат по-добре на българския труженик от бедния ни оял се глупав бизнес.
199
4
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 5 месеца
Дойде време да платим сметката за демокрацията. Мислехме, че животът ще е само банани и вносни автомобили, но леко сбъркахме. Дадоха ни банани, но ни взеха живота.
198
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е хората да излязат и да протестират заради жалкото си съществуване от това не мотивирано поскъпване на живота.
197
1
 
15
 
! Отговори
Да ти кажа честно преди 5 месеца
Ние живеем да работим плащаме сметки и да умрем това ли е живота! Това ли е смисълът ни да живеем!? Ако е така по добре да не съм се раждал. От бедност теб започва да те е страх да не останеш на улицата. Нереални сметки които не можеш да платиш с 600лв защото живееш сам и нямаш късмет за семейство и за жени и любов. А по новините говорят че за да живееш нормално трябва да имаш 4 членно семейство и общо 2000лв на месец. Еми тези които са сами ? Направете минималната 2000лв фирми печелят хора също
196
3
 
7
 
! Отговори
BGanYo преди 5 месеца
Нищо. Нали има ракия и вип брадър.
195
0
 
21
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 месеца
Геноцида спрямо бг.данъкоплатец продължава.
Доказаните престъпници управляващи абсурдистан продължават със спекулата с цени и надценки на държавно ниво.
Бългърина също продължава да търпи,да не му пука за собствените му права.
Продължа чинно и мълчаливо да живее живота на роб от държава от
303-я свят.
Продължава да мърмори и страхливо да гледа нагоре да не би някой случайно да го е чул.
И продължава да си заслужава съдбата !!!
194
1
 
9
 
! Отговори
До 193 преди 5 месеца
Защото са продукт на соца.с коефицент на интелигентност далеч под този на кучето.
Дресирани са да правят каквото им се нареди.
Да мърморят и да правят паралелно с това слуш.
Дресирани са да гласуват.
За КОГО и КАКВО точно те не са в състояние да преценят поради кашата в главите им от турски сериали,пропаганда по бг.новини и липса за реална представа относно заобикалящата ги действителност.
193
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
българина е обренчен да купува долнопробна храна на баснословни цени.
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След повишаването на цените да се вдигнат пенсионерите и уязвимите. Тези, които са най-афектирани. Аз съм добре и малко повишаване на цените няма да го усетя , но бих подкрепил тези, които са най-засегнати. Въпроса е те защо не го правят, защо не протестират? Аз съм по цял ден на работа и нямам време да мръдна , но пенсионерите по цял ден са свободни и не протестират против ниските си доходи и високите цени. Защо?
191
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали затова са наречени ГРОБ.Всичко е точно.
Това не ви е Вълко Червенков от 60те години на миналия век,когато той
намалява цените на стоките и услугите пет пъти.
Не случайно старите хора казват че Господ тогава е ходел по земята.
190
7
 
3
 
! Отговори
Му34 преди 5 месеца
Няма значение какви са цените и заплатите. В България инфлацията от 20години е 0% защото левът е стабилен и не е мръднал и с една стотинка спрямо еврото.
189
2
 
9
 
! Отговори
Цървулан преди 5 месеца
Какъв удар е туй - кола нямам, не се отоплявам, хляб почти не ям, кредити нямам....
188
7
 
15
 
! Отговори
42 преди 5 месеца
Честит ви ЕС, Борисовизъм и Сороски икономически модел, водещи към унищожение и геноцид бяла Европа. Хак да ви е, продажни овце.
187
0
 
17
 
! Отговори
sperko преди 5 месеца
Щом няма протести, значи всичко е наред. Може и още да се вдигнат цените явно. Напред към светлото бъдеще!
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това под № 184 ГОШО ТЪПУУТУ ЛИ Е БЕ ?
185
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде сега дружно на протестите на 16.09. Стига овчедушие. Време е затворите да се позапълнят.