Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре

Поскъпват горивата, отоплението, хлябът, кредитите...
Обновена: 10 сеп 2018 09:56 | 10 сеп 2018 09:15, Елка Василева
231
Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре
Снимка: Dnes.bg

Цените на основните стоки и услуги тръгнаха нагоре и верижното им поскъпване ще удари по джоба българите идните месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от природния газ, парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари, пише "Сега".

Всъщност тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме и когато пазаруваме храна, и когато зареждаме резервоара на колата.

Дори заемите започнаха да поскъпват. БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре. 

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Още по темата

Бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. "Жегата" в  международните отношения продължава - като се започне от проблемите по оста САЩ - Китай и се стигне до очакването Иран да свие предлагането на нефт заради щатските санкции.

Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина.

Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за  бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб.

Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша от очакваната, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина. Пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата започна при цена 300 лева за тон, сега е 350 лева, посочиха от агроминистерството. 

Ресорният министър Румен Порожанов косвено призна, че се опасява от ценови скок, като съобщи, че планира разговори с ръководствата на големите търговски вериги в търсене на варианти за по-плавно поскъпване.

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в  Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище.

Обикновено през лятото инфлацията намалява и цените на  плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика.

Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. Морковите и дините, тиквичките и патладжаните, салатите, дори копърът и магданозът са рекордно скъпи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
9
 
! Отговори
всичко скача нагоре преди 5 години
Баси всички цени се вдигат, писна ми, махам се, все тая. Навън няма да съм по зле оттъка
177
20
 
1
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Добре, че Герб са на власт. Досега щяхме да ядем иначе цанков камък и белене. Който няма пари за храна и ежедневни разходи в бг или е *** или мързелив. Вива ла Б. Борисов. Je suis GERB
176
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"То навсякъде по Света е така, цените скачат, но и доходите растат"Растат бе, как да не растат. Е минималната заплата порастна с 50 лева. Няма значение, че това шефа не го интересува и не ви е вдигал заплатите от 2008 година. Важното е на книга всичко да расте.
175
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само оправдания без покритие. Житната реколта била лоша и затова щял да поскъпне хляба. Колко процента от хляба в България се прави с българско брашно? ГО щяла да поскъпне защото застрахователите изплащали повече от колкото получавали. Има реални данни всяка година колко пари прибират българските застрахователи от застраховки и колко са похарчили за обезщетения. Ако ги публикувате тези данни ще се види колко голяма е лъжата.
174
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам тези две овце които не са съгласни с коментар 179, кое не е верно бе ид'иоти български ? Мога да гарантирам, че сте от най-пр'остите овце в българското стадо, защото явно още не сте осъзнали, че ГЕРБ и тъ'пият пожарникар са най-червената шайка клонирана някога от БКП, а това означава и най-изпълнителна и злобна която е произведена в тази дъ'рта червена чанта БКП !
173
2
 
13
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
Спомнете си и разменната монета за всички тези негативни неща - "сега поне сме свободни да пътуваме"
172
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И понеже българинът е предостатъчно беден и няма пари да си купи нов автомобил е принуден да кара втора и трета ръка МПС сега ще му вдигнат и данъка за да му изсмучат още пари и по този начин да стане още по-беден, а на червените богаташчета ще намалят данъка защото те си купуват скъпи нови коли от магазините...данъците на колите на Запад намаляват прогресивно всяка година независимо колко стара е колата, в България единственото което намалява постоянно е заплатата спрямо цените !
171
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цени в З.Европа: кг св.врат - 2.19 ?,шоколад нестле/милка-0.79 ?,НУТРИБУЛЕТ онзи от рекламата по ТВ/в скъп американски магазин"КОСТКО"/-49 ? целият комплект,лепило за плочки-2.39 ? торба 20 кг,св бут за кг-2.89 ?,немска бира/кутийка/най-евтината е 0.19 ? бр.,мин.вода 8 л.-0.49 ? и т.н...всичко при минимална заплата 1000 ?,не обръщайте в Бг лева,а сметнете съотношенията цени/заплата тук и при вас в България при 300 лв минимална заплата и продължавайте само да се вайкате тук,без кръв това е дередж
170
0
 
28
 
! Отговори
Зъл преди 5 години
Скоро у *** няма да остане население та няма никакво значение какви са цените.
169
0
 
35
 
! Отговори
месара преди 5 години
Румъния е имала късмета да няма Бойко Борисов и герб
168
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния отдавна отпраши напред, но там смениха властта с кръв, което е най-важното при смяната на властите ! А и румънците винаги показват единство когато трябва да защитят правата и животът си на нормални създания !
167
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога само да съжалявам отдалече покорните и наведени български овце!Цените в България от десетки години са по-високи от тези тук в З.Европа мога даже да ви цитирам цени на месни и тестени хранителни продукти,на домакински уреди,на строителни стоки и т.н.,които на продукти надвишават с пъти западните,но когато един народ е страхлив и заспал това е нормалната реакция на управляващите!Как само в България няма пари за по-висока ср.заплата,което се случва в др.бивши соц държави?Овце се раждате,такива
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8===o8==========о >>>------> (o)
165
1
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
ама на изборите пак ще пуснем за герб, нали, по-малкото зло? Е откъде да дойде промяната, от празните ви тикви няма да е
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво и е стабилното на Румъния? Един лев е 10 леи..------------Официален курс -1 еу : 4.65 леи . при нас 1 евро - 1.95 . в Румъния средната заплата вече гони над 1000 евра , а тук ? отделно румънците изнасят 35 % от добиваната природна газ.
163
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, почва подготовката за Еврото. Гответе се и пестете, че цените по принцип трябва да се вдигнат двойно от сегашните, за да се получи схемата.
162
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8===o"Колкото сме по-близо до русия толкова по-бедни ще ставаме."---Като Германия ли, бе?Втори Северен поток строи за газ от Русия, понеже иска да е по-бедна ли?Докато мутропремиерът е на власт ставаме все по-бедни и по-болни!
161
7
 
8
 
! Отговори
Подкрепям 165 преди 5 години
Ако ти предложат нископлатена работа - трябва да се замислиш за квалификацията си.Аз работя навън от 1990 и се чуствам доста добре.
160
5
 
12
 
! Отговори
гъзар преди 5 години
Беларус твърди че цената на газта трябва да падне до 80 щд за 1000 куб м защото са близо до производителя. Ние също транзитираме за Турция, а ползваме по-скъпа газ.Благодарение на братската дружба и Р.Овч.
159
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То навсякъде по Света е така, цените скачат, но и доходите растат, имаш възможност за реализация, имаш стимул да се развиваш, да правиш нещо.А тук след 1944 г. всичко това го няма.Затова хората като се отвориха границите бягат. Те бягаха и при Луканов, и при Виденов, и при Гея, и при царя, и сега при Мутрата пак бягат.