Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре

Поскъпват горивата, отоплението, хлябът, кредитите...
Обновена: 10 сеп 2018 09:56 | 10 сеп 2018 09:15, Елка Василева
231
Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре
Снимка: Dnes.bg

Цените на основните стоки и услуги тръгнаха нагоре и верижното им поскъпване ще удари по джоба българите идните месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от природния газ, парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари, пише "Сега".

Всъщност тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме и когато пазаруваме храна, и когато зареждаме резервоара на колата.

Дори заемите започнаха да поскъпват. БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре. 

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Още по темата

Бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. "Жегата" в  международните отношения продължава - като се започне от проблемите по оста САЩ - Китай и се стигне до очакването Иран да свие предлагането на нефт заради щатските санкции.

Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина.

Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за  бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб.

Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша от очакваната, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина. Пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата започна при цена 300 лева за тон, сега е 350 лева, посочиха от агроминистерството. 

Ресорният министър Румен Порожанов косвено призна, че се опасява от ценови скок, като съобщи, че планира разговори с ръководствата на големите търговски вериги в търсене на варианти за по-плавно поскъпване.

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в  Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище.

Обикновено през лятото инфлацията намалява и цените на  плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика.

Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. Морковите и дините, тиквичките и патладжаните, салатите, дори копърът и магданозът са рекордно скъпи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един виц по времето на Живков, как на събрание той казва, че всички цени ще скочат, и някой от залата плахо пита "А заплатите?" на което Живков казва от трибуната "Е не може всичко да скочи, трябва нещо да си остане същото".
157
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслужаваме си го. Всичко, което се случва на територията, защото това е гранична територия и отдавна не е държава, е производно на нашият мързел, егоизъм и балкански манталитет.Не обичам да се генерализира, но сега го права, защото пред фактите и боговете мълчат.НИЕ СМЕ ОВЦЕ И Е СЪВСЕМ РЕДНО ТОВА ДА СТАВА. Предсрочните избори нищо няма да променят, ще получите още от същото))Въпросът е зако не го разбирате, и понеже не го разбирате, затова се случват тези неща.
156
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените растат през цялото време постепенно. Не са спирали да растат. Независимо дали Гея е на власт, или царя или Мутрата.
155
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ГРОБ !
154
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната провокативна статия, целяща да вентилира народното недоволство с писане, а не с действия. Докато никой не прави нищо, а само си коментира и плюе по сайтовете ще продължаваме да сме на този хал.
153
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До natoА стига с тая Турция! Дай за пример Румъния или Гърция, където доходите растат.
152
17
 
3
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Така е ,като не диверсифицирахме източниците си на газ.Колкото сме по-близо до русия толкова по-бедни ще ставаме.
151
8
 
2
 
! Отговори
nato преди 5 години
До nikiЗащо да трябва да растът заплатите!? Те растът, ако чорбаджията има пари и реши да го направи. В държавния сектор ръстът също е спорен, защото стъкмистиката изчислява по-ниска от реалната инфлация и увеличението на практика не покрива ръста. Увеличаването на инфлацията не води автоматично до повишаване на заплатите. Пример - Турция!
150
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тока пак се вдига, гражданската поскъпнала от днестихо есента пристигаа аз ще съм пред парламента на протест
149
13
 
4
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Че какво и е стабилното на Румъния? Един лев е 10 леи...
148
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, Бойко ще вкара някой друг бизнесмен за месец два в ареста след показна акция и българсият народ ще засияе пак.
147
1
 
22
 
! Отговори
... преди 5 години
тук от 25 години постоянно всичко само и единствено се увеличава и до там. отивам да си купя цигари в гърция .. еми те 1-2 лв по- скъпи от тук и така за всичко.. а заплатите по 2 по 3.. ТЕРМИНАЛ 2
146
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Му34 115Не ни сравнявай с Турция! Кажи как се вдигат доходите в Румъния, която беше зад нас! Кажи как вдигнаха МРЗ в Гърция, която уж фалира!
145
14
 
7
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Важното е, че левът е стабилен. Една рубла е 2 стотинки, а една лира-20. Какво искате повече?
144
2
 
25
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Благодарим ти бащице Бойко!Продължавай така да ни водиш към светлото герберастко бъдеще!Дано да илядиш и да векуваш на оня свят!
143
8
 
15
 
! Отговори
ЕСофобников преди 5 години
Всеки има 2-3 коли на по 20 години.В Софето е ДеМодоКрацията-некадърници вилнеят с коли за 1000 лева и говорят по Ай за 1000 EUR.Всъщност закономерни са процесите на поскъпване:US вече вдигна лихвите и оттам лавина.US се бара на световен жандарм и оттам енергоизточниците са нагоре-дори посегнаха на запасите си.ЕС е слаб и грозен и търси клиенти за стоките си;Прекупвачи;Мафия;Парички от децата още има,но от ЕС свършиха;ЕС не е за всеки бес.Байпас на Демокрацията!Цедка за мързеливците!
142
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много предатели избягаха , а и младото поколение се оказва негодно , къде и влезнеш в банка , държавна институция , фирми .. виждаш само негодници и само грешки.. Аз никога не съм представял Банка да греши , преди 2 дни с сблъсках с негодници от банка които ми събират два пъти една и съща такса.
141
2
 
17
 
! Отговори
Тошо № 2 преди 5 години
Ем гладни ще ходите ,ем пари няма да имате,ем кючек ще играете--,,правов ред,,
140
2
 
43
 
! Отговори
Haffen die Warheit преди 5 години
дойде време да плащате на Боко масрафа и се разпищяхте. А на времето като се хвалеше по телевизията как е спрял Южен поток, за да докаже, че сме лоялни партньори на американците викахте така им се пада на руснаците. Е грейте се сега на евтин американски газ :)))
139
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме пoдлоги на руснаците и те нямат основание да ни вдигат цените на природния газ. Дори трябва да ги намалят, защото си ремонтираме самолетите и хеликоптерите при тях, правим им салтанати за АЕЦ Белене и газови хъбове, не строим интерконектори, не гоним руски "дипломати" по никакви поводи и им почистваме тотемите за няколко часа когато хора от вражески народности им ги заливат с боя.