Милиони в куфарчета за Царя – нагла лъжа! Ще търси правата си

При напускането на страната получили едва 800 долара общо
113
Милиони в куфарчета за Царя – нагла лъжа! Ще търси правата си
Снимка: архив, БулФото

Семейството на Симеон Сакскобургготски не е получило милиони при екстрадирането му от България през 1946 г. Това се посочва в опровержение на медийни публикации от секретариата на Симеон II.

Още по темата

В съобщението се уточнява, че при напускането на страната цар Симеон, царица Йоанна, княгиня Мария-Луиза и леля му княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти.

Те заминават за Египет, където е бащата на царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там преживяват, благодарение на родителите на царица Йоанна, които помагат финансово на дъщеря си и нейните две невръстни деца.

В своята автобиографична книга цар Симеон разказва как комунистическата пропаганда в онези години е разпространила, че българската държава е отпуснала 20 милиона лева за образованието на младия цар.

За първи път категорично опровержение на тези клевети той прави в свое интервю пред американската телевизия NBC през 1959 г. като казва, че през 1946 г. България едва ли е разполагала и с 2 милиона в брой.

"Ако им бяха дали средства, царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия", изтъкват от прессекретариата на царя.

За толкова години никой не е намерил доказателства за направени банкови преводи. Смехотворна лъжа е, че агенти на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на царя. Ако не беше скандално това твърдение, можеше да се допусне, че е първоаприлска шега, пише още в съобщението.

От прессекретариата на бившия премиер посочват, че тиражирането на подобни неистини с цел манипулиране на общественото мнение Симеон Сакскобургготски счита за умишлено и адвокатите му вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред.

Темата за имотите на царското семейство е отново актуална, след като преди дни държавата спечели поредното дело - това за двореца "Врана". Магистратите приеха, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
gos преди 5 години
дедо Мони кога беше премиер увеличи от 12 на 20 заплати изплащани при пенсиониране на служители на МВР, военни и забележете - висши магистрати. И така създава още по-голямо разделение и несправедливост в обществото.Кой смята че е справедливо тези професии да получават 20 заплати при пенсиониране, нека сложи -.Вие ще получите ли 20 заплати бруто при пенсиониране?
93
0
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Най- вероятно е така! При изгонването им от България не са им дали нищо! В много по-късен период при вербовката му е получил ДОСТАТЪЧНО !!!!
92
1
 
6
 
! Отговори
ха сиктир от тука! преди 5 години
ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ НЕ НИ ТРЯБВАТ!!!!!!
91
0
 
7
 
! Отговори
по нашенски преди 5 години
Ако мине!
90
0
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
няма съмнение, че царската клика си върна не само парите от куфарчетата, но и доби доста отгоре. моля, ако обича "царската фамилия" да не се превръща в поредните плъхове и да си търси парите от бтк по законен път от юпитата си! инак - кофти! за да не кажа много кофти!"
89
0
 
17
 
! Отговори
Болгар преди 5 години
Наиграха го здраво! Като презерватив. А уж бил интелигентен, полиглот. Жалък си Симеоне. А имаше цялата власт да промениш България.
88
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Мафиотски пияница и хазартаджия
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кралица Елизабетна Симеон царска титла не му е давана,той не е коронован,последния ни Цар е Борис.И ние не сме царство,а република.Тези които забогатяха покрай него,да му построят голяма къща с градина,какво се стискат?
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че кой говори за долари ? - бабите разказваха за злато ,ценности, влакове тъпкани !, но сигурно няма документи и е недоказуемо .камо ли в Бг - то вчера ги отнема 5 милиарда и Нищо не доказаха/намериха/върнаха
85
1
 
19
 
! Отговори
Тошко Петков преди 5 години
СТИГА С ТЕЗИ ЦАРЕ, ПРИНЦОВЕ И ЦАРЕДВОРЦИ. ДА ОТИВАТ КЪДЕТО ИМА ЦАРСТВА.
84
25
 
3
 
! Отговори
кралица Елизабет преди 5 години
Царя що не съди Държавата , кой глупав Народ гони Царя си , абе тва умешено Племе не заслужава даже да се намира в пределите на Европа а там някаде до Пакистан
83
4
 
24
 
! Отговори
БОКЛУК-КДС- КГБ преди 5 години
До ВЪН ЗАВИНАГИВсичко друго, но не и цар!!!!!!!!!!!!!!!
82
2
 
22
 
! Отговори
монархист преди 5 години
НЕ СИ НИКАКЪВ ЦАР, ЩОМ МИСЛИШ ЗА ПАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
81
2
 
11
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
От всичко най-много боли истината...
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унищожаването на държавността и публичния сектор, огромната корупция и мощна олигархия бяха целта на управлението на този, когото комунистите докараха на власт. Заедно с него въведоха плоския данък, премахнаха необлагаемия минимум,направиха болниците търговски дружества и т.н. И това продължава с пълна сила и днес. Затова България стана малък остров от богаташи сред море от бедняци. ПО всички лоши показатели първи в ЕС.
79
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ако беше Цар и имаше достойнство, нямаше да се забърква в тази помия. Не му утива на титлата да се занимава с подобни дела. "Царя" е обезпечен финансово до края на живота си. Той избра за няколко имота да си плюе на името и титлата. Е вече никой не гледа на цар. Симеон изгуби уважението на ьял един народ.
78
2
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Жив да го ожалиш,сълзи не ми останаха от плакане,*** и мекерето.
77
3
 
40
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
А това,че Илия Павлов му плати хазартните дългове и го докара в България да му служи удобно се премълчава...
76
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно ти е за алиби.Много грешиш и подцени способностите на българските граждани Фалшиви са всичките ти документи и .Моли се на господ ,на дявола ако щеш и на телевизора си да ти помогнат,когато излезе наяве жестоката истина за теб и съучастниците ти.
75
1
 
38
 
! Отговори
USA преди 5 години
Кога Симеон е коронясан за цар ? и защо за него се говори като за такъв и се обръщат с ваше величество ? Това го измислиха г*зоблизците от неговата партия и журналистите охотно подхванаха рефрена. Никой не говори за вредите - 3-те национални катастрофи и хилядите жертви. Подвил си опашката и заминал ( абдикирал ) в полза на сина си.