Повече движение - по-чист въздух, по-добро здраве!

Часовете по физическо трябва да са 4 пъти седмично
Обновена: 11 сеп 2018 22:57 | 11 сеп 2018 22:42, Анисия Иванова
6

Само след няколко дни у нас започва седмицата на мобилността - инициатива, която се опитва да ни накара да слезем от автомобилите и да се движим повече. Освен това инициативата цели и да намалим и количеството на изгорели газове и да подобрим качеството на въздуха, който дишаме.

Много хора подценяват проблема, но данните сочат, че само за изминалата година в деня на инициативата количеството на финни прахови частици във въздуха е било намалено 6 пъти.

Колкото по-малко автомобили караме, толкова по-чист въздух дишаме. Това, от друга страна, е обвързано и с физическото движение, което цялостно се отразява на човешкото здраве.

Друга инициатива цели да накара хората да спортуват повече. Европейската вечер на спорта ще се състои буквално след дни - какво да очакваме: В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира Антон Илиев.

Инициативата ще се проведе за пръв път в пространството на Национален дворец на културата. Европйската нощ на спорта ще започне с бягане, което за пръв път ще се проведе в НДК - изкачване на стълбите, съпроводено с обиколка и след това слизане. Освен това, инициативата щеп родължи и с ориентиране в коридорите на НДК.

Целта е хората да станат по-мотивирани да се движат и да спортуват. Но колко хора наистина го правят?

"Хората разбират все повече, че стресът в ежедневието трябва да бъде компенсиран по някакъв начин. Най-добрият вариант е спортът. Всеки човек, навършил над 40 години, трябва да се движи поне 40 минути на ден, а за децата времето е 1 час.", коментира Антон Илиев.

Часовете по физическо в училище трябва да станат 4 пъти седмично, каза Илиев - секретар на организационния комитет на "София 2018 – Европейска столица на спорта".

По думите му голяма част от салоните в София вече са ремонтирани, ще бъдат изградени и 6 спортни зали. Освен това трябва да бъдат обновени програмите по физическо, защото изискванията сега са твърде високи.

По думите му по-голямото движение сред подрастващите ще повиши двигателната им култура и ще даде възможност на децата да укрепнат своя организъм и да станат по-тонизирани.

Голяма роля във формирането на здравна култура при децата имат и часовете по физическо възпитание и спорт в училищата. Към момента, обаче, те са само 3. Достатъчни ли са и има ли добри бази, в които учениците да спортуват?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Чист въздух преди 5 години
Какъв чист въздух в София. Колоната по Цариградско започва от Враня! Такова натоварено движение никога не е било по този булевард и ще става все повече! В същото време в следствие на презастрояването и намаляване на зелените площи, се намалява и възможността на естествено движение и прочистване на въздуха. Физкултура на вън при тази смрад и запрашеност. Едно време софийските улици се миеха всяка вечер.
5
0
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Това оскотяване на народонаселението е изключително удобно за управляващите.Докато населението се занимава с уреждане на между-личностните си взаимоотношения ,толкова по-малко внимание ще обръщат внимание на катастрофалното положение на държавата и перспективата да става още по катастрофално.В тази хранителна среда забъркана от политико-икономическия елит на страната избуяват и се развиват най-долните черти,така характерни за българския народ.
4
1
 
4
 
! Отговори
оф преди 5 години
Това трябва да се въведе във всички фирми. Четири часа физическа колтура дневно понеже възрастните са още по-рисков контингент. Трябва да има завеждащ физическото по месторабота.
3
0
 
3
 
! Отговори
Hahahhaha преди 5 години
Българина отново открива топлата вода
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'ви часове бе майна през комунизъма играехме след училище по 2-3 часа на народна топка, после още 2-3 часа на фунийки.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на недоносеният социализъм сутрин преди да влвзнем в училище се събирахме всички класове от първа смяна и учителя по физическо ни караще 10 минути да правиме физарядка. По този начин се разсънвахме зачервени от сутрешният мраз влизахме с бодра стъпка в класните стаи. А сега надрусани махмурлии зомбирани от аифоните гледащи умно със старческа стъпка влизат в училище да дремят и да си чатят по аифоните. Е питам аз какво променихте в това училище за 30 години пребоядисани другари господа