Тежкият развод НИМХ - БАН: Прогнозата за времето спира!

Пари има, но няма шеф, който да разписва документите
38
Тежкият развод НИМХ - БАН: Прогнозата за времето спира!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният институт по метеорология и хидрология ще спре да работи следващия вторник заради липса на ръководство. Това заяви вече бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста миналата седмица.

Още по темата

"В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно следващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите", призна той пред bTV.

По думите му бюджет има, тъй като МОН са превели един транш, достатъчен до края на този месец на НИМХ, но няма кой да ръководи институцията.

"Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради уронване на престижа на институцията", коментира Брънзов.

По думите му позицията директор на НИМХ се заема на ротационен принцип, като се обявява конкурс.

Срокът за подаване на документи обаче изтекъл на 4 септември тази година и никой не е подал документи за директор.

"Според мен им трябва по-удобен директор в процеса на разделяне на НИМХ от БАН, след като се дели имущество, активи – аз така си го обяснявам. По-удобен директор за по-лесни преговори", коментира още Брънзов.

Вчера стана ясно, че част от НИМХ ще остане в БАН, но не е ясно в какъв състав.

"Чух, че 94% от НИМХ излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се. След събитията, които се случиха, особено след отстраняването ми като директор, БАН показа, че автономията на институтите е само на хартия. Почти съм убеден, че тези 6% от колегите въобще не се колебаят и ще си тръгнат с института", коментира още Брънзов.

Той смята, че в ръководството на БАН има чувство за непогрешимост. По думите му настоящата процедура по отделяне на БАН е измислена по такъв начин, че да се протака във времето.

"Това ще продължи най-малко до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и следващата година, когато отделянето на НИМХ от БАН ще стане безпредметно. Тогава ще бъде приеман бюджета и ако в него НИМХ е в БАН никой няма да прекроява бюджета заради нас", коментира Брънзов.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
разжеселен преди 1 месец
А НИМХ е No1
37
0
 
1
 
! Отговори
разжеселен преди 1 месец
чакат заплати на начални учители
ама не искат да са такива....
36
0
 
1
 
! Отговори
разжеселен преди 1 месец
ама култа към личността?
35
0
 
2
 
! Отговори
разжеселен преди 1 месец
важното е да обработиш дастатъчен брой овце
34
0
 
1
 
! Отговори
разжеселен преди 1 месец
трябжа да има пари да харчехе от директора и окръжението
чии са парите?
33
1
 
0
 
! Отговори
16.09.2018 12:00 преди 2 месеца
Споко малко време и а пред НС ДА СПАСИМ БГ!!!
32
6
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Аз и без това гледам прогнозата за времето в гисметео, не е болка за умиране. Тъкмо ще се освободи повече време за спортни новини.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
всъщност поиска допълнителните пари да се дават не на човек за заплати, а за конкретни научни постижения и лично проверява и одобрява критериите, срещу които недоволстват. Реално никой от правителството не е потвърдил, че ще ги вземе, но той вече се разправя за имотите, с които ще излезе. Ама много са му глупави служителите, дето му се връзват!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Емо Чолаков
Не са толкова зле. Заплатите са им по-високи от на другите институти. Прагът действително е 8%, а миналата година беше 15%, но сега имат пари за режийни. Като цяло тази година имат 1 милион повече от миналата, ама те май искат всичките 15, дето ги даде правителството, само за тях. Официалното оправдание беше, че те не можели да правят наука, защото били заети с оперативна дейност..И понеже не искат да правят наука, напускат БАН и отиват ..в Министерството на образованието, което в
29
4
 
8
 
! Отговори
Емо Чолаков преди 2 месеца
Всяка година на НИМХ бюджета скача... ФАКТ! Много по-високи заплати от други институти заради многото свободни бройки...ФАКТ!! След като сложиха 10% праг на незаетите места и бюджета за заплати им се срина... Съответно го отнася обикновения работник, а не Професор Брънзов с една статия в Scopus!!! Факт! Безсрамникът професор виден бизнесмен, прословут учен направи така че ако не е той, да не е никой!! Подобни псевдоучени с ехидна усмивка и копоите му... ВЪН ОТ БАН
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз вече започнах да гледам на тази история като на виц.
27
7
 
5
 
! Отговори
Писна ми от тези преди 2 месеца
Да вземат да го уволнят и да му забранят достъпа на този крадец, както и да махнат 50% от персонала на този институт. Сляпи ли са. да го направят това и тогава да го реформират, да ги взима някой, който да махне поне още 20%. Работата спокойно може да се върши от останалия 30%-тен персонал.
26
3
 
7
 
! Отговори
ь преди 2 месеца
И още. Институтите не са автономни. Брънзов е назначен на поста директор от управителния съвет на БАН, същите, които го остраниха, и получава заплата от БАН-Администрация, не от Института. Не може да не го знае. Мандатът му изтича след три месеца и понеже няма шанс за нов (частни фирми, злоупотреби) играе цирка с отделянето. Дори не се опитва да прикрие, че основна цел са му усвояване на имотите на БАН. Лесен начин за крадене на ужасно много пари - само трябва да плачеш по новините два пъти днев
25
3
 
4
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 2 месеца
проблемът е от години, поне аз се запознавах с него на два пъти и то в детайли преди 15-20 години.

Горе-долу по това време имаше съкращения на част от пунктовете/станциите за наблюдение. Защото нямаше пари за изплащане възнагражденията на служителите, част от които бяха волнонаемни и им се плащаше по най-тънката лайстна - в пъти под минималната заплата. Не говорим за поддръжка, а още по-малко за някакво обновяване. Парите на наблюдателите се бавеха с месеци, а говорим за порядъка на 20-на лева.
24
5
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Предлагам БАН да се преименува в Единна Българска Академия на Неуките.
23
4
 
9
 
! Отговори
Не е луд този преди 2 месеца
Човешката наглост няма граници! Доколкото разбирам, Брънзов е отстранен от поста директор, но продължава да заема второто щатно място, за което си дава заплата - професор в НИМХ и добре си уплътнява работното време с изяви в медиите. Не ми е ясно кога ще му остане време за жизненоважната работа подписване на документи от толкова лъжи в медиите. Миналата седмица добре знаеше за какво са го уволнили. Сериозна грешка на УС на БАН е, че още не е заведено наказателно дело срещу него.
22
1
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 2 месеца
Аз не вземам страна по проблема, но ми се струва, че този Брънзов преекспонира проблема. А дали той не е проблема - все говори - "мисля", "чух", "считам". Ако има някакво нарушение, то той трябва да го каже. А не уклончиво да подсмърча. Може и БАН да са злоупотребили, но нали трябва да го докажат, с документи. Другото е ала бала!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но БАН-ските тарикати винаги намират начин да усукват по килифарски, когато стане въпрос за безобразията им и да оревават света, че някой иска да им вземе имоти, които са си техни.
Относно статута на тези имоти също усукват нещата така, че за страничния човек да е неясно.
Всъщност, няма имот без нотариален акт, в който ясно да е вписан произходът му. Ако феодалните старци крият или подменят документи, това е друг въпрос.
20
2
 
4
 
! Отговори
До Хах преди 2 месеца
По инерция се говори за тези имоти, когато стане въпрос за проблемите, свързани с БАН.
Пропуска се фактът, че през 1947 г. имотите, получени от БАН чрез дарения, са били НАЦИОНАЛИЗИРАНИ, а след това, заедно с други имоти, са ПРЕОТСТЪПЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ на новосформираната по съветски тертип нова БАН.
Държавата е в правото си, ако реши, да си вземе обратно онова, което е преотстъпила някому за ползване.
Друг е въпросът, че е редно някогашните имоти, дарени на БАН от частни лица, да й се реституират
19
5
 
6
 
! Отговори
До хх преди 2 месеца
Прав си, но днес в БАН в 80-90% от случаите път се дава на протежета, които не рядко са на нивото на посредствен гимназист от средностатистическо нашенско провинциално училище. Умишлено се забавя развитието на кадърни и работливи млади хора, а успеят ли все пак те да минат бариерата и да се доберат до научна длъжност, тормозът става още по-нетърпим и нагъл. И това е традиция още от соца, две поколения "учени" изкласиха така.
Всичко това не стимулира развитието на науката, а има обратен ефект.