Тежкият развод НИМХ - БАН: Прогнозата за времето спира!

Пари има, но няма шеф, който да разписва документите
38
Тежкият развод НИМХ - БАН: Прогнозата за времето спира!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният институт по метеорология и хидрология ще спре да работи следващия вторник заради липса на ръководство. Това заяви вече бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста миналата седмица.

Още по темата

"В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно следващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите", призна той пред bTV.

По думите му бюджет има, тъй като МОН са превели един транш, достатъчен до края на този месец на НИМХ, но няма кой да ръководи институцията.

"Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради уронване на престижа на институцията", коментира Брънзов.

По думите му позицията директор на НИМХ се заема на ротационен принцип, като се обявява конкурс.

Срокът за подаване на документи обаче изтекъл на 4 септември тази година и никой не е подал документи за директор.

"Според мен им трябва по-удобен директор в процеса на разделяне на НИМХ от БАН, след като се дели имущество, активи – аз така си го обяснявам. По-удобен директор за по-лесни преговори", коментира още Брънзов.

Вчера стана ясно, че част от НИМХ ще остане в БАН, но не е ясно в какъв състав.

"Чух, че 94% от НИМХ излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се. След събитията, които се случиха, особено след отстраняването ми като директор, БАН показа, че автономията на институтите е само на хартия. Почти съм убеден, че тези 6% от колегите въобще не се колебаят и ще си тръгнат с института", коментира още Брънзов.

Той смята, че в ръководството на БАН има чувство за непогрешимост. По думите му настоящата процедура по отделяне на БАН е измислена по такъв начин, че да се протака във времето.

"Това ще продължи най-малко до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и следващата година, когато отделянето на НИМХ от БАН ще стане безпредметно. Тогава ще бъде приеман бюджета и ако в него НИМХ е в БАН никой няма да прекроява бюджета заради нас", коментира Брънзов.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аре ве, тия от две години са заспирАли да работят... Вече никой не им вярва! Лъжат за всичко. Като започнеш от прогнозата, та стигнеш до заканите за спиране на бачкане - всичко им е лъжа.
13
0
 
4
 
! Отговори
До 10 Хо-Хо-Хо преди 5 месеца
Без фотоелектретите, открити от българския физик Георги Наджаков, редовен член на БАН, би било невъзможно създаването на съвременната копирна техника, носеща ежегодно солидни печалби на компании занимаващи се с нейното производство. Създаването на тази техника обаче не е било работа на учените. Това е изисквало организация и средства, които е следвало да се осигурят от ПРЕДПРИЕМАЧИ. Българският бизнес обаче не е бил на висотата на Г. Наджаков и не е участвал в създаването на копирната техника.
12
1
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 5 месеца
Мисля, че е време да се спре изцяло държавното финансиране на БАН и ФНТС (Федерация на научно-техническите съюзи, приемник на първото инженерно дружество у нас - БИАД, да онзи същия БИАД, чиято абревиатура означава Българско Инженерно Архитектурно Дружество, а не чалготеката на Бинев, която се помещава под наем в същата сграда, и скоято хората свързват БИАД), които отдавна са се превърнали в агенции за недвижимо имущество и са зарязали всякакъв досег с науката и техниката!
11
0
 
4
 
! Отговори
Загрижен преди 5 месеца
До Хо-Хо
1. "ЧУШКОПЕКА" - най-великото изобретение след колелото!
2. "ЧУШКОПЕКА"
3. "ЧУШКОПЕКА"
...
...
10
4
 
6
 
! Отговори
Хо-Хо-Хо преди 5 месеца
До Уф кажи ми поне 10 неща, които са изобретили в БАН! Или 10 неща, които благодарения на БАН ние живеем по добре!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който става за нещо в БАН имиграция тва е положението, борбата срещу тези които искат да съсипят образованието и науката е безмислена вече, те го постигнаха.От БАН са закъсняли със около 20 години да протестират.
8
0
 
13
 
! Отговори
хх преди 5 месеца
Левски е знаел че каквато и революция да се стартира - без просвета и наука нищо няма да пребъде.
7
3
 
3
 
! Отговори
Уф преди 5 месеца
По каква логика се отцепват от БАН?
Само защото ги дават по Телевизора//???
Кой изобретява нещата!???
Кинтите са У Рекламите, а там не искат Старчоци със Знания.
6
2
 
12
 
! Отговори
do 4 Хах преди 5 месеца
И това какъв аргумент е, че Левски е спонсорирал?!

Конюктурата навремето е била такава. А след това във времената на плановото всичко - икономика, наука, раждания, урбанизация - нещата са се получавали. Вече - не. Трябва да си гъвкав и да има смисъл от тебе за да оцелееш. А сега в БАН единствено работи добре горенето на пари. Нищо друго. А и дундуркането на старците.
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е поредният протест и изнудване финансирани от БСП!
4
4
 
16
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
БАН има история над 150 години и лично Левски е спонсорирал. Целта на цялата гимнастика са имотите на БАН които още на времето Дянков загледа...почна да нарича хората в БАН "феодални старци" да им реже парите....номера не мина.Сега е по максимата "Разделяй и владей"...парче по парче ще се съсипе и имотите ще бъдат прилапани
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ураааааа! Ще си мислим, че е вечно лято. няма да си купуваме зимни дрехиии.
2
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БАН е вредно сформирование, което се занимава с всичко друго, но не и с наука. Отдавна трябваше да бъде закрито, а парите за наука да се насочат към университетите, да поощряват студенти, да се занимават с печелене на проекти, с наука, както и продължават с докторантури и пост-докторантури. Наука се развива с хора до 35-40год. възраст. От там нататък е инерция надолу.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моята прогноза идва от съвсем друг източник и честно казано не ме интересува. Получавам си данните от Weather Channel и за сега не мога да се оплача. Верно не е Руски ама ко да прайм...