Бизнесът против квоти за хора с увреждания в малки фирми

АИКБ: Първо направете достъпни тротоарите и сградите!
7
Бизнесът против квоти за хора с увреждания в малки фирми
Снимка: архив, Ройтерс

Законопроектът за хората с увреждания не води до никаква радикална промяна при ключови въпроси за финансирането, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Бизнесът се обявява за насърчителни мерки за работодателите и мерки, които да помагат на хората с увреждания да си търсят работа. 

От там посочват, че като цяло политиката на определяне на квоти "с цел гарантиране на заетостта на хората с трайни увреждания в обичайна работна среда" (член 41 от законопроекта) е мярка, която е доказала неефективността си с течение на времето.

Още по темата

"Ние сме против квотите, които само създават впечатление за грижа за хората с увреждания, но на практика предимно създават проблеми и на хората с увреждания, и на работодателите", изтъкват от там.

От АИКБ посочват, че хората с трайни увреждания имат огромни трудности, свързани с достъпността на архитектурната среда. Това предполага първо изграждане на сгради и тротоари по начин, който да им дава възможност да се придвижват и да ходят на работа.

Бизнесът предлага да се приеме обща квота от 2% за всички предприятия с повече от 50 заети и призовава квотата за предприятията с брой на работниците от 26 до 50 души да отпадне. Друг подход означава преднамерено натоварване на малките предприятия за сметка на облекчаване на по-големите, изтъкват от там.

Като аргумент се посочва и това, че в малките предприятия има повишен стрес и по-често се налага работа на няколко позиции. 
 
По време на обсъжданията на законопроекта АИКБ и други организации са поставили въпроса за промяна на формулата на финансирането на представителните организации на хората с увреждания. Според тях досегашното субсидиране трябва да се замени с финансиране на проектна основа. Аргументът е, че субсидирането създава зависимост на представителната организация от държавата. 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо бизнесът представя хората с увреждания като ТЕЖЕСТ за тях???
Това е манипулация, противопоставяне на едни работници срещу други, насаждане на нетърпимост и изнудване на държавата от страна на бизнеса да се подаряват пари на частниците.
Докога ще се прокарват закони, които са в ущърб на работещите и в изгода на частника?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ооо, не очаквайте някой си тсм уял се дебеловрат бизнесмен да мисли за горките пострадали хора, освен ако не е държаво- бюджетна някаква си работа.
5
3
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Хората с увреждания са грижа на държавата , а не на бинеса.
4
0
 
11
 
! Отговори
Така е преди 6 месеца
Днес Бг пак поднася претоплена манджа от преди седмица.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До сега администрацията си измисля правила да пречи на всички под нея.
Местната власт не се зачита.
Коня се поставя зад каруцата вече 30 години.
2
3
 
8
 
! Отговори
Работохолик преди 6 месеца
А!Не!Тая нема да стане!!
На бизнъсмъните,да им назначат хора с увреждания!
Да започват да работят вместо Тях,и накрая и заплати да им платят!!
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както всичко останало - пълна манджа. Защото хората с увреждания държавата не може да издържа и се налага да работят. Оттам произтичат всички останали квоти, караници, унижения, страхове и т.н. Интересно е как в малките предприятия хората се налагало .да работят на няколко позиции, но нищо не казват по въпроса със заплащането. Уж нямало кадърни кадри у нас пък всички могат да работят най-разнообразна работа за шепа желти стотинки.