Българин в затвора в Абу Даби! Байрактаров веел байряка на преврата

Семейството му търси спешно помощ от властите
67
Българин в затвора в Абу Даби! Байрактаров веел байряка на преврата
Снимка: БНР

46-годишен мъж от град Килифарево от няколко месеца е в затвора в Обединените арабски емирства и близките му търсят помощ от българската държава.

Юрий Байрактаров изчезнал в Дубай през ноември миналата година. Историята разказа днес сестра му Евгения Байрактарова пред БНР.

В средата на ноември 2017 г. Юрий Байрактаров заминал по работа с директен полет за Дубай, но на летището там изчезнал.

Близките знаели, че се занимава с недвижими имоти. При последното пътуване роднините загубили връзка и на осмия ден подали сигнал в МВР, Байрактаров е пуснат за издирване чрез Интерпол.

До април тази година той е в неизвестност.  От МВР съобщават на сестрата Евгения Байрактарова, че брат й е открит в частен арест в Дубай. След това е преместен в държавен затвор в Абу Даби, където се намира и в момента.

По думите на сестрата Евгения, Юрий Байрактаров е обвинен в това, че иска да сваля правителството на емирствата.

"Пет месеца нищо. От Интерпол само в края на януари изпратиха писмо, че е пребиваващо лице в Абу Даби. Първият разговор, когато му позволиха преди месец да се обади за първи път, го попитах какво стана, в какво те обвиняват, не може да стоиш там без обвинение там. Тогава той ми каза: Сестра ми, на политическа основа обвиняват ни, че сме искали да правим преврат".

Евгения Байрактора предостави запис на телефонен разговор с брат си, в който Юрий разказва: "Всичко започна в Дубай, започнах да чекирам паспорта си. Посрещнаха ме 10-15 човека, които ме задържаха без да се легитимират, без да се представят. С белезници на ръцете, на краката, маска на лицето ме откараха".

Българинът твърди, че не е знаел къде е отведен, под натиск са му давани да подпише документи на арабски език, чието съдържание той не разбирал.

На 4 април тази година Юрий Байрактаров е преместен в държавния затвор в Абу Даби. В момента вървят дела, има назначен служебен адвокат, а от месец насам са му позволени разговори с България веднъж седмично. По време на съдебните заседания се говори на арабски и няма превод на български език.

Служебният адвокат не върши почти никаква работа, което означава, че Юрий няма адекватна защита, обясни сестра му Евгения Байрактарова.

"Надява се от България да дойдат хубавите новини и правителството, най-вече Външно министерство да му помогне. И това пита – има ли някакво развитие. Той казва, че само те могат да го извадят", казва тя.

"Аз лично се опитах да си запиша приемен час, но ми отказаха. След това започнах да действам вече чрез приятели. Единият, от които, ми намери личния номер на главния консул в Дубай Иван Йорданов. Опитах да се свържа с него да ми даде директно от там информация какво се случва. И ми писа и ми препрати няколко номера в София. На три номера съм звъняла, жени бяха и ми казаха, че тук не могат да ми помогнат и не могат да ми дадат приемен час", допълни тя.

Българинът разказвал по телефона на сестра си, че в затвора санитарно-битовите условия не са добри, но бил сам в килия, отделен е с 22 затворници, които по думите му, били доктори, професори и шейхове.

Юрий Байрактаров получил здравословни проблеми, но не му била оказана медицинска помощ, разказва сестрата Евгения Байрактарова.

"Освен че не може да спи, има главоболие от лявата страна на главата, високо кръвно и не чува с едното ухо. Чакал е 40 дни, за да го прегледа лекар", обясни тя.

Близките искат България да осигури адвокат и преводач за делата на Юрий Байрактаров, който зад решетките в Обединените арабски емирства навърши 46 години.

Роднините казват, че нямат информация дали Байрактаров е осъден и за това е в затвора в Абу Даби или е там докато продължава съдебният процес.

От Министерството на външните работи е получен отговор: "Юри Тодоров Байрактаров е задържан на 11 ноември 2017 г. на летището в Дубай. Осъден е от Първоинстанционния съд в Абу Даби на 13 юни т. г. с  на 10 /десет/ години лишаване от свобода. Намира се  в затвора Ал Сидър.

Посолството на Република България в Абу Даби и Генералното консулство на Република България в Дубай, както и МВнР на РБ са обменили информация по въпроса с компетентните власти на ОАЕ чрез размяна на вербални ноти.

Към днешна дата защитата по делото на г-н Байрактаров се осъществява от служебен адвокат, който е заявил в отговор на искане за информация от българските дипломати, че няма разрешение от клиента си да споделя информация по делото.

На 25 април т.г. посланикът на Република България в Абу Даби, генералният консул в Дубай и завеждащият консулската служна в ГК Дубай са посетили г-н Байрактаров в затвора Ал Сидър. По време на свиждането г-н Байрактаров е посочил, че с решение на Федерален съд в Абу Даби му е назначен служебен защитник, преводач на български език и е въдворен в затвора Ал Сидър. Разрешен му е срещу заплащане телефонен контакт. Предоставен му е телефонния номер на ГК в Дубай за връзка.

Проведено е свиждане и на 27 юни 2018 г. Българските дипломати са препоръчали на г-н Байрактаров да обжалва присъдата в рамките на законоустановения срок с цел запазване на възможностите за евентуално намаляване на размера на наказанието.

На 10 септември т.г. е било проведено съдебно заседание, на което постановената присъда е обжалвана.

Поискано е разрешение за ново посещение в затвора от дипломати от Посолство на Република България в Абу Даби и ГК в Дубай, по време на което се очаква да бъде получена по-подробна информация за делото.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До NoName
Е какво да ти кажат, източвал е кредитни карти, каква помощ да му се окаже и защо?
55
3
 
4
 
! Отговори
NoName преди 6 месеца
Медиите мълчат, властите мълчат... Това е безобразие!
54
0
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 6 месеца
Особеностите на ислямските държави !!!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българин...
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Абсурд!

Може някой и мръсно да му е наптравил и го е натопил,кой знае.Вижте как сготвиха Иванчева и много други.Не можем да гадаем каква е истината,докато не чуем и двете страни свободно да се изкажат.
51
0
 
9
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
Маймyна откраднала клавиатура: пише заглавията на новините в днеcа.
Чатка по клавишите и се прави на журналист.

Крайно време е да се засрамите и да изоставите този хашлашки начин за изразяване. И кликбайтът само вреди.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 52
Вие нали не си мислите че ако беше българин щеше да получи някаква помощ от Милиционерия! Надайте се на варен морков!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще има доста да почака за помощ от България! Ще си остане с чакането! Бог да го пази!!!
48
1
 
18
 
! Отговори
Бау преди 6 месеца
Продължавайте да ходите в Дубай, много е хубаво и интересно. Почти, колкото в Северна Корея ..
47
4
 
12
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 месеца
Добре де. Нещо не се връзва. Нали работи там като брокер? Как така не знае 1 дума на арабски? То вярно че и тук примерно, по морето, само с руснаци се работи за недвижими имоти, но все пак български се ползва за всеки документ и разговор с продавачите и без езика не става. Нещо няма логика. Или е работил само като чистач в някоя агенция там, а казва, че е брокер?
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-некадърния набор в България са родените през 1961г.!
45
3
 
18
 
! Отговори
Абсурд! преди 6 месеца
В ОАЕ идват милиони туристи и бизнесмени. Точно пък него да го задържат хей така без нищо- АБСУРД! Този е забъркал някакви Български дребноселскотарикатски джендрастии като си е въобразявал, че щом тук му се разминава и там ще е така.
44
2
 
6
 
! Отговори
пецата преди 6 месеца
И агнето цяло и вълка на топло , тов е Най хубаво когато чуждите служби харчат пари и съдят бг престъпници, бързо безкомпромисно и те го издържат от тяхните данъци
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българин, занимаващ се с недвижими имоти в Абу Даби. Естествено, че веднага ще го арестуват! Тези са такива мошеници, че няма повече на къде ;)))
У нас все още им гледаме сеира без да ги пипаме, но скоро и това може да се промени ;)))
42
3
 
21
 
! Отговори
фсдфсд преди 6 месеца
За какво ходите при дивите животни, при тия и дума не може да става за цивилизовано отношение.
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На този е достатъчно да му видят бандитската физиомутрия и ще го вкарат за 20 години в затвора. Защо ли мен не ме вкараха в затвора в Абу Даби когато ходих на гости на децата. Сигурно не са ме видяли на летището със шапка невидимка съм. При децата стоях 6 месеца като си платих нова виза за второто тримесечие. Без причина никои няма да те арестува и да те вкара в затвора. Тези да ги разправя на децата в детската градинка.
40
1
 
19
 
! Отговори
Перко преди 6 месеца
Ноември го хванали и юни вече е в пандиза за 10 г.. Ние тука ги търкаляме по 10 год. докато накрая избягат и почнем да ги издирваме. Не ще е цвете за да му лепнат толкова
39
1
 
26
 
! Отговори
bobi_zapoznatiq преди 6 месеца
този източваше кредитни карти в италия преди 10 години не се съмнявайте ,че е точил карти и в Дубай.Другото са пълни глупости
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просташко заглавие, просташки написана статия, просташка журналистика, просташка медия.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Не разбираш защото се премълчава истинската причина за задържането и осъждането му.