Българин в затвора в Абу Даби! Байрактаров веел байряка на преврата

Семейството му търси спешно помощ от властите
67
Българин в затвора в Абу Даби! Байрактаров веел байряка на преврата
Снимка: БНР

46-годишен мъж от град Килифарево от няколко месеца е в затвора в Обединените арабски емирства и близките му търсят помощ от българската държава.

Юрий Байрактаров изчезнал в Дубай през ноември миналата година. Историята разказа днес сестра му Евгения Байрактарова пред БНР.

В средата на ноември 2017 г. Юрий Байрактаров заминал по работа с директен полет за Дубай, но на летището там изчезнал.

Близките знаели, че се занимава с недвижими имоти. При последното пътуване роднините загубили връзка и на осмия ден подали сигнал в МВР, Байрактаров е пуснат за издирване чрез Интерпол.

До април тази година той е в неизвестност.  От МВР съобщават на сестрата Евгения Байрактарова, че брат й е открит в частен арест в Дубай. След това е преместен в държавен затвор в Абу Даби, където се намира и в момента.

По думите на сестрата Евгения, Юрий Байрактаров е обвинен в това, че иска да сваля правителството на емирствата.

"Пет месеца нищо. От Интерпол само в края на януари изпратиха писмо, че е пребиваващо лице в Абу Даби. Първият разговор, когато му позволиха преди месец да се обади за първи път, го попитах какво стана, в какво те обвиняват, не може да стоиш там без обвинение там. Тогава той ми каза: Сестра ми, на политическа основа обвиняват ни, че сме искали да правим преврат".

Евгения Байрактора предостави запис на телефонен разговор с брат си, в който Юрий разказва: "Всичко започна в Дубай, започнах да чекирам паспорта си. Посрещнаха ме 10-15 човека, които ме задържаха без да се легитимират, без да се представят. С белезници на ръцете, на краката, маска на лицето ме откараха".

Българинът твърди, че не е знаел къде е отведен, под натиск са му давани да подпише документи на арабски език, чието съдържание той не разбирал.

На 4 април тази година Юрий Байрактаров е преместен в държавния затвор в Абу Даби. В момента вървят дела, има назначен служебен адвокат, а от месец насам са му позволени разговори с България веднъж седмично. По време на съдебните заседания се говори на арабски и няма превод на български език.

Служебният адвокат не върши почти никаква работа, което означава, че Юрий няма адекватна защита, обясни сестра му Евгения Байрактарова.

"Надява се от България да дойдат хубавите новини и правителството, най-вече Външно министерство да му помогне. И това пита – има ли някакво развитие. Той казва, че само те могат да го извадят", казва тя.

"Аз лично се опитах да си запиша приемен час, но ми отказаха. След това започнах да действам вече чрез приятели. Единият, от които, ми намери личния номер на главния консул в Дубай Иван Йорданов. Опитах да се свържа с него да ми даде директно от там информация какво се случва. И ми писа и ми препрати няколко номера в София. На три номера съм звъняла, жени бяха и ми казаха, че тук не могат да ми помогнат и не могат да ми дадат приемен час", допълни тя.

Българинът разказвал по телефона на сестра си, че в затвора санитарно-битовите условия не са добри, но бил сам в килия, отделен е с 22 затворници, които по думите му, били доктори, професори и шейхове.

Юрий Байрактаров получил здравословни проблеми, но не му била оказана медицинска помощ, разказва сестрата Евгения Байрактарова.

"Освен че не може да спи, има главоболие от лявата страна на главата, високо кръвно и не чува с едното ухо. Чакал е 40 дни, за да го прегледа лекар", обясни тя.

Близките искат България да осигури адвокат и преводач за делата на Юрий Байрактаров, който зад решетките в Обединените арабски емирства навърши 46 години.

Роднините казват, че нямат информация дали Байрактаров е осъден и за това е в затвора в Абу Даби или е там докато продължава съдебният процес.

От Министерството на външните работи е получен отговор: "Юри Тодоров Байрактаров е задържан на 11 ноември 2017 г. на летището в Дубай. Осъден е от Първоинстанционния съд в Абу Даби на 13 юни т. г. с  на 10 /десет/ години лишаване от свобода. Намира се  в затвора Ал Сидър.

Посолството на Република България в Абу Даби и Генералното консулство на Република България в Дубай, както и МВнР на РБ са обменили информация по въпроса с компетентните власти на ОАЕ чрез размяна на вербални ноти.

Към днешна дата защитата по делото на г-н Байрактаров се осъществява от служебен адвокат, който е заявил в отговор на искане за информация от българските дипломати, че няма разрешение от клиента си да споделя информация по делото.

На 25 април т.г. посланикът на Република България в Абу Даби, генералният консул в Дубай и завеждащият консулската служна в ГК Дубай са посетили г-н Байрактаров в затвора Ал Сидър. По време на свиждането г-н Байрактаров е посочил, че с решение на Федерален съд в Абу Даби му е назначен служебен защитник, преводач на български език и е въдворен в затвора Ал Сидър. Разрешен му е срещу заплащане телефонен контакт. Предоставен му е телефонния номер на ГК в Дубай за връзка.

Проведено е свиждане и на 27 юни 2018 г. Българските дипломати са препоръчали на г-н Байрактаров да обжалва присъдата в рамките на законоустановения срок с цел запазване на възможностите за евентуално намаляване на размера на наказанието.

На 10 септември т.г. е било проведено съдебно заседание, на което постановената присъда е обжалвана.

Поискано е разрешение за ново посещение в затвора от дипломати от Посолство на Република България в Абу Даби и ГК в Дубай, по време на което се очаква да бъде получена по-подробна информация за делото.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
22
 
! Отговори
Discovery преди 5 месеца
Само за физиономията, че му лепнем 5 годинки ефективно. Кофти е, ако наистина е невинен и са го задържали, ама някак ме съмнява. Как ще те задържат за опит за преврат бе аланколу? Най-малкото, ако е станала грешка ще те оправдаят за нула време... както са споменали тея под мен, най-вероятно е опитвал да точи карти келешарррина, ама в грешната държава. Некъв вика, ако бил американец... хех що американци лежат по затворите по света бедната ти е фантазията и никой 5 пари не дава за тех, така че...
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-некадърния набор в България са родените през 1966г.!
34
3
 
25
 
! Отговори
Snorky преди 5 месеца
Историята мирише много яко! Значи той се занимавал с недвижими имоти, но не знае арабски....на български ли купува и продава имоти в ОАЕ?! Сестра му не знае дали е виновен или невинен по повдигнатото му обвинение, но търси помощ от посланика и от Външно да му "помогнат". Как обаче да му помогнат ако е виновен?! Подсъдимият не иска да се разгласява информация по делото, което означава, че осъзнава вина, но не иска другите да научат за нея....от статията разбирам, че се търси само съпричастност...
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на него.! Българите сме народ буден, народ от революционери и борци против тиранията!
32
1
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 5 месеца
Той влязъл в затвора,попаднал сред хора и стана байрактар на ОАЕ компартия.Та затова са го осъдили като превратаджия.Корнелия изнася ли комунизъм чрез Техноимпекс?
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
100% е оплел конците и лъже! В ОАЕ английският е орфициален и работен език. Вярно е, че когато някой сгази лука там го маймутят с арабски, но щом им кажеш да говорят на английски, защото не разбираш арабски, те го правят незабавно. Съдят много експедитивно и също така изпълняват присъдите. Приказките за сваляне на правителството са булшит. За да го арестуват при влизане, проблемите му са сготвени още в България или другаде извън ОАЕ. Много е повярвал в собственото си величие.
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ходил си три пъти и си видял какво може да се построи с много пари.Не значи че са напред от нас.Не забравяй че културата им е мусли.Ако е замесен, хак му е, но ако е невинен?Съдба!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До lol

ми оплачи се на Курнела
28
2
 
10
 
! Отговори
Джанбаски преди 5 месеца
Абе тоя защо не се казва Знаменосев, а Байрактаров?
Защо срами турското име?
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вижте му носа на тоя,доста бой е ял по камбата,типична мутра от маалата!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да пратим там и Байреков. Те са заедно.
25
1
 
28
 
! Отговори
Boiko преди 5 месеца
Приказки от стари вечеринки! Човека е отишъл да точи кредитни карти, но за зла участ е попаднал в грешната държава! Стига глупости, правителство щял да сваля! Просто в някой държави на тези престъпления вместо измама им казват заговор срещу паричната и кредитна система!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-сетне освен хигиенисти, крадци и шантонерки да се прочуем и с превратаджии
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Виж му снимкта и ти става ясно какъв престъпник е абе българската работа срама нямате ей
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И в ОАЕ разбраха за България.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прокaзaта пълзи ли пълзи. .
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще сваляте правителства срама нямате ей
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има ли там достатъчно банани и тоалетна хартия.
18
0
 
21
 
! Отговори
Джонатан Асов преди 5 месеца
Интересно как като обираш банкомати сваляш правителство? Това ще да е някакво ново бегеизибретение
17
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Нашия е оплел конците нещо . Дубай са светлинни години пред нас ходил сам там 3 пъти