Българин в затвора в Абу Даби! Байрактаров веел байряка на преврата

Семейството му търси спешно помощ от властите
67
Българин в затвора в Абу Даби! Байрактаров веел байряка на преврата
Снимка: БНР

46-годишен мъж от град Килифарево от няколко месеца е в затвора в Обединените арабски емирства и близките му търсят помощ от българската държава.

Юрий Байрактаров изчезнал в Дубай през ноември миналата година. Историята разказа днес сестра му Евгения Байрактарова пред БНР.

В средата на ноември 2017 г. Юрий Байрактаров заминал по работа с директен полет за Дубай, но на летището там изчезнал.

Близките знаели, че се занимава с недвижими имоти. При последното пътуване роднините загубили връзка и на осмия ден подали сигнал в МВР, Байрактаров е пуснат за издирване чрез Интерпол.

До април тази година той е в неизвестност.  От МВР съобщават на сестрата Евгения Байрактарова, че брат й е открит в частен арест в Дубай. След това е преместен в държавен затвор в Абу Даби, където се намира и в момента.

По думите на сестрата Евгения, Юрий Байрактаров е обвинен в това, че иска да сваля правителството на емирствата.

"Пет месеца нищо. От Интерпол само в края на януари изпратиха писмо, че е пребиваващо лице в Абу Даби. Първият разговор, когато му позволиха преди месец да се обади за първи път, го попитах какво стана, в какво те обвиняват, не може да стоиш там без обвинение там. Тогава той ми каза: Сестра ми, на политическа основа обвиняват ни, че сме искали да правим преврат".

Евгения Байрактора предостави запис на телефонен разговор с брат си, в който Юрий разказва: "Всичко започна в Дубай, започнах да чекирам паспорта си. Посрещнаха ме 10-15 човека, които ме задържаха без да се легитимират, без да се представят. С белезници на ръцете, на краката, маска на лицето ме откараха".

Българинът твърди, че не е знаел къде е отведен, под натиск са му давани да подпише документи на арабски език, чието съдържание той не разбирал.

На 4 април тази година Юрий Байрактаров е преместен в държавния затвор в Абу Даби. В момента вървят дела, има назначен служебен адвокат, а от месец насам са му позволени разговори с България веднъж седмично. По време на съдебните заседания се говори на арабски и няма превод на български език.

Служебният адвокат не върши почти никаква работа, което означава, че Юрий няма адекватна защита, обясни сестра му Евгения Байрактарова.

"Надява се от България да дойдат хубавите новини и правителството, най-вече Външно министерство да му помогне. И това пита – има ли някакво развитие. Той казва, че само те могат да го извадят", казва тя.

"Аз лично се опитах да си запиша приемен час, но ми отказаха. След това започнах да действам вече чрез приятели. Единият, от които, ми намери личния номер на главния консул в Дубай Иван Йорданов. Опитах да се свържа с него да ми даде директно от там информация какво се случва. И ми писа и ми препрати няколко номера в София. На три номера съм звъняла, жени бяха и ми казаха, че тук не могат да ми помогнат и не могат да ми дадат приемен час", допълни тя.

Българинът разказвал по телефона на сестра си, че в затвора санитарно-битовите условия не са добри, но бил сам в килия, отделен е с 22 затворници, които по думите му, били доктори, професори и шейхове.

Юрий Байрактаров получил здравословни проблеми, но не му била оказана медицинска помощ, разказва сестрата Евгения Байрактарова.

"Освен че не може да спи, има главоболие от лявата страна на главата, високо кръвно и не чува с едното ухо. Чакал е 40 дни, за да го прегледа лекар", обясни тя.

Близките искат България да осигури адвокат и преводач за делата на Юрий Байрактаров, който зад решетките в Обединените арабски емирства навърши 46 години.

Роднините казват, че нямат информация дали Байрактаров е осъден и за това е в затвора в Абу Даби или е там докато продължава съдебният процес.

От Министерството на външните работи е получен отговор: "Юри Тодоров Байрактаров е задържан на 11 ноември 2017 г. на летището в Дубай. Осъден е от Първоинстанционния съд в Абу Даби на 13 юни т. г. с  на 10 /десет/ години лишаване от свобода. Намира се  в затвора Ал Сидър.

Посолството на Република България в Абу Даби и Генералното консулство на Република България в Дубай, както и МВнР на РБ са обменили информация по въпроса с компетентните власти на ОАЕ чрез размяна на вербални ноти.

Към днешна дата защитата по делото на г-н Байрактаров се осъществява от служебен адвокат, който е заявил в отговор на искане за информация от българските дипломати, че няма разрешение от клиента си да споделя информация по делото.

На 25 април т.г. посланикът на Република България в Абу Даби, генералният консул в Дубай и завеждащият консулската служна в ГК Дубай са посетили г-н Байрактаров в затвора Ал Сидър. По време на свиждането г-н Байрактаров е посочил, че с решение на Федерален съд в Абу Даби му е назначен служебен защитник, преводач на български език и е въдворен в затвора Ал Сидър. Разрешен му е срещу заплащане телефонен контакт. Предоставен му е телефонния номер на ГК в Дубай за връзка.

Проведено е свиждане и на 27 юни 2018 г. Българските дипломати са препоръчали на г-н Байрактаров да обжалва присъдата в рамките на законоустановения срок с цел запазване на възможностите за евентуално намаляване на размера на наказанието.

На 10 септември т.г. е било проведено съдебно заседание, на което постановената присъда е обжалвана.

Поискано е разрешение за ново посещение в затвора от дипломати от Посолство на Република България в Абу Даби и ГК в Дубай, по време на което се очаква да бъде получена по-подробна информация за делото.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
отделен е с 22 затворници, които по думите му, били доктори, професори и шейхове.
.
Попаднал на хора. Ще стане човек стига да му стигне времето
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя не искал да се разгласява присъдата? В подтекста иска да излъже "Кой ми сра в гащите?"
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На дравника
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подло племе нема ден да не е замесено в някоя голяма мръсoтия из целия свят.
12
4
 
27
 
! Отговори
Предложение преди 5 месеца
От Босфора по надоле не треба да се ходи . Високо вдигнати мрежи , кой прехвръкне , бой до посиняване , и толкоз .
11
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ричард Лъвското сърце е извиквал на двубой пред Ерусалим един по един арабските емири и ги е разсичал с меча си до пояс. За разлика от него днешните западняци съсипаха Европа.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ах тия арабели, а ние да сме гостоприемни към тях. Нашата държава да опанди зи някой шейх от дубай. и да му осигурят такъв процес на български без преводач че ще прави преврат
9
9
 
28
 
! Отговори
Додо преди 5 месеца
Абсолютно всеки, който отива да посещава ислямски държави трябва да знае, че подобно нещо е нормално да се случи и често се случва! Всеки неверник не струва и хартията, на която написват на арабски присъдата му, в очите на мохамеданите.
8
1
 
27
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 месеца
Тук нещо намирисва . Те са Осъдени за Обири на Банкомати и Сметки .
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В арабска държава никога!
6
15
 
10
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 месеца
Не разбрахте ли, че от България по-хубаво няма ! В къщи и стените помагат. Лакомниците винаги теглят...
5
20
 
22
 
! Отговори
lol преди 5 месеца
това ако се случи с американец дубаи до сега да е пепел или банкрутирал (като турция)

но нали е от герберистан, може. герб е твърде зает с кебабчета и вдигане на таксите за да защити гражданите си
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има огън без дим. Там, където има луди.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е какво е очаквал да го черпят една боза и да го турят директор някъде с две секретарки къде си тръгнал бе плъх каго не знаеш бъкел арабски.
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Честно нищо не се разбира !!! Как "са били посрещнати на летището" ? Кои "те" ? И как така българските дипломати упорито не казват за какво е осъден на 10 години затвор ? Ами само дъра бъра еди какво си обле майко. Да не би да арестуват всеки ббългарин пристигнал на летището в Абу Даби ? Поне така излиза от "информацията". Честен почтен чуечец си пътувАл кротко и изеднъжка го биле арестували щото щял бил да сваля правителства. Айде бе !!! Няма дим без огън.
1
9
 
20
 
! Отговори
Ювиги хан Наеван преди 5 месеца
Прабългарин!