Професор в НИМХ с 928 лева заплата, в друг институт – 849

Синоптиците имали и субсидия от еко министерството
46
Професор в НИМХ с 928 лева заплата, в друг институт – 849
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетната субсидия на НИМХ от БАН за 2018 г. е 8 791 144 лева и е с 1 милион лева /с 13,5 процента/ по-висока от тази за 2017 г., която е била 7 745 391 лева.

Още по темата

Не отговаря на истината твърдението, че заплатите в НИМХ са по-ниски от тези в останалите институти на БАН, се посочва в информация, предоставена на журналистите след Общото събрание на БАН заради искането на синоптиците да се отделят от Академията.

Освен парите от БАН, НИМХ получава годишно и директен трансфер от МОСВ, който през 2018 г. е 2 милиона лева.

От БАН информираха какви са били средните месечни основни заплати на работещите в НИМХ към ноември 2017 г., осигурени от субсидията. Към тази дата професорите в НИМХ са получавали 928 лева, а в БАН - 849,73 лева, доцентите в НИМХ са получавали 751,50 лева, а доцентите в БАН - 700,07 лева. Главните асистенти в НИМХ към ноември 2017 г. са били с основни заплати 590 лева, а в БАН - с 579,77 лева, асистентите в НИМХ са били с 588,84 лева, а в останалите институти на Академията - 552,08 лева.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева припомни, че протестът на работещите в НИМХ продължава вече шести месец и че започна през април т.г., след като метеоролозите не бяха съгласни с допълнителните 15 милиона лева за всички институти на БАН. За този период исканията на работещите в НИМХ за допълнителни средства се движеха от 600 000 лева до 8 000 000 лева, заяви проф. Славчева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че от БАН са съгласни за частично извеждане на НИМХ в нова структура, създадена от Министерски съвет, но това означава от Академията да излезе оперативната дейност на института, която обслужва държавата.

"Защо се стигна дотук? Основната причина, зад която се крие и автентичният протест на нашите колеги е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпускан от държавата", допълни Славчева.

Тя припомни, че БАН успя да договори допълнителни 15 млн. лв. към бюджета за тази година, но те отново не стигнаха за нуждите на учените.

"В споразумението бе записано, че тези пари трябва да бъдат разпределени по критерии за научни постижения. Колегите от НИМХ заявиха, че те не са доволни и се стигна до тази неприятна ситуация - институт на БАН да протестира срещу него", каза още Славчева.

Според нея обаче ако НИМХ излезе от БАН ще има по-добри възможности за развитие.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прави са пишещите по-долу, много конкурси в БАН и университетите са нагласени и БАН се е превърнал в бастион на академици без грам принос в науката.
Къде са им изобретенията, откритията, рационализациите, Нобеловите награди?
БГ-университети и те не са на световно ниво, но поне дават професия и хляб на младите хора, което не е малко!
44
2
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 4 месеца
У нас тази титла се дава в повечето случаи НЕ за научни постижения. Била е въведена, за да осигури стабилен доход на някой послушко и за да гарантира, че той и занапред ще прави това, което му наредят най-висшестоящите червени велможи. Изключенията се броят на пръсти, само за да може да се посочи тук-там по някой с горе-долу приемливи научни постижения. И, нали бяхме изолирани от света, народът вярваше на басните.
Академиците пък постепенно направиха от БАН свое феодално шуробаджанашко владение
43
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 4 месеца
От това можеш да си направиш заключение какви "учени" са.
Нали помним с кого сме учили? Как става така, че печелят конкурсите за редовните докторантури в БАН посредствени, мързеливи студенти, за някои от които всички знаехме, че си взимат изпитите по телефона? Почти не ги виждаш, никога не са влезли с нас на устен изпит. Кажат ли в неформален разговор нещо относно материята, която изучавахме, се уверяваш, че не са дори на нивото на гимназисти с успех "добър (4)".
Но знаехме чии деца са!
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малка и бедна държава няма нужда от титлата "академик', защото тая титла е абсолютно грандоманска и не е нужна.
Какво са открили толкова много академици?
Някой от тях взе ли една Нобелова награда?
Айде сега , почвайте с минусите!!
41
2
 
3
 
! Отговори
Ахмак бей преди 4 месеца
Има една много хубава италианска поговорка, която казва : ,,Дяволите могат да правят тенджери , но не могат да правят капаци."
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз мога така, без да съм доктор на науките , и без да имам дисертация..............напиша 5-6 формули, покажа 2 схеми и спектри на няколко органични съединения и съм много велик учен!
Но това не е правене на наука, ами имитация на дейност само!!
Горките студенти си мислят.............ей тоя от БАН..............голяма работа, много разбира.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои учени от БАН не могат да водят един пълен курс по аналитична химия например, защото разбират само от един ЕПР (Електронен парамагнитен резонас)........казвам го от опит!
Но като обиколят няколко университета, с тая лекция за ЕПР могат да изкарат до пенсия!
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно и в БАН потъват пари, не по предназначение.............по коментарите тук............така излиза!
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 34

Може да са тесни специалисти, но в техен интерес са създадени у нас 53 висши училища. Да има откъде да припечелват хората.
Но са готови в капка вода да те удавят, като им кажеш да идат там, където четат лекции и там да е основното им работно място. Захапе ли някой кокала, не го изпуска.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не казвам, че в БАН няма добри учени, има, разбира се...............но по-голямата част от тях са на посредствено ниво!!!
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия хиляда лева са им основната заплата нея е зимат само щото са професори.Отделно си докарват още 2-3 хилядарки.Няма професор дето бръмчи на 1000 леа заплата та ппвечето карат коли за по 30-40 к.Не им завиждам не им гледам в паничката просто реалност.А ако набарат некой проект-олала може и да ударят една мини печалба от тото в размер на 10-20 хилки.Другото е че редовно обикалят светът по разни симпозиуми,семинари и тн.Блага работа е-яденье,пиенье нАука и вей гащи по барове и музей.Не ги жлете.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 33
Те сега ще се изкарат непризнати гении.............всичките БАН-аджии............няма кой да им повярва!
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имал съм лектори от БАН, с нищо не бяха по-добри от редовните преподаватели в университета!!!
Освен това са много тесни специалисти повечето учени от БАН!!
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 31

Е, ти пък много искаш!
Нали изрично казаха хората, че за да се оцени резултатът от труда им, трябвало да минат поне 20 години! Дали изобщо са чували за колко време остарява едно откритие в нормалните държави?
31
5
 
10
 
! Отговори
До Ха ха преди 4 месеца
Шофьорът върти геврека през цялата смяна и очите му са на четири. Защото стане ли беля, може да се озове в пандиза.
А БАН-аджията? Ако го мързи, си лежи у дома и да зяпа сериали, нали в доста институти се ходи на работа само веднъж седмично следобед?Така и аз се съгласявам, лежачка за 800-1000 лв заплата.
Ако не е много мързелив, обикаля България със служебно осигурени автобуси, за да чете едни и същи лекции на различни места. Или работи в частната си фирма, използвайки материалната база на БАН.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами хубаво нещо е чушкопека, ама това е само едно изобретение............аз питам следното:
Учените от БАН направиха ли поне едно фундаментално откритие???
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От БАН изкарайте поне един Нобелов лауреат, тогава имайте големи претенции.
Само от Цюрихската политехника са излезнали над 10 Нобелови лауреата!
Вие "великите учени" от БАН.............какво сте открили???
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали искате да сте като учените на Запад??
На Запад няма БАН, там наука се прави в университетите-Оксфорд, Кеймбридж, Цюрихската политехника.
Но трябва хем да правите наука на световно ниво, хем да преподавате, нали??
А сега в БАН.................голям кеф .................усвоявате пари по проекти, и лекции на хонорар в някой университет!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заплатите на академиците са заковани със закон да са една трета от заплатите на депутатите. Ако някой иска заплатите на академиците да не растата трябва да промени закона.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цветанов на практика сам си даде имунитета, а не му го снеха. И в крайна сметка той излезе чист като сълза.