Ограничава ли се достъпът до административно правосъдие?

Депутат: Когато се издаде един акт, става по-скъпо да бъде оспорван
13 сеп 2018 22:05, Екип на Bulgaria On Air
2

Парламентът днес отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/. Измененията бяха приети отново със 146 гласа "за" и 69 "против".

Само от "БСП за България" подкрепиха аргументите на държавния глава и гласуваха против повторното приемане на промените. От левицата обявиха, че са готови с жалба до Конституционния съд и ще я внесат в деня, в който измененията в кодекса бъдат обнародвани.

"Най-важното нещо, което обществото трябва да знае и което се случи през днешния ден всъщност е това, че ветото на президента Радев по отношение на Административнопроцесуалния кодекс беше преодоляно. Това е законът, по който работи цялата администрация и промените в него касаят всеки български гражданин", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Пенчо Миленов.

Toй допълни още, че при второто обсъждане на промените много граждански организации са видели това, което и опозицията е виждала, и президентът Радев е съзрял. А именно, че се ограничава достъпът на хората до административно правосъдие.

"По този начин, когато се издаде един акт, става по-скъпо и по-трудно той да бъде оспорван", обясни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Промените в АПК бяха гласувани в края на юли от парламента, а държавният глава ги върна за повторно обсъждане с мотива, че чрез промените "законовата уредба се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право".

С окончателното приемане на промените се повишават съдебните такси при обжалване на административни дела, а някои дела са превърнати в едноинстанционни, т.е. без възможност за обжалване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво правосъдие у нас, даже преди 10-тона години американският посланик коментира, че съдебната ни система е разделена на две, за бедни и богати. Сега вече всичко е така в държавата . Да го д.х.т бедните.
1
0
 
8
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Ко? Ко каза ? Ко е това правосъдие в България. То ако имаше тея нямаше да са на телевизора, щеха да са в затвора. Е някой от тях получиха наказанието си свише и пак не схванаха намека....