КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!

Според синдиката налогът не стимулира инвестициите
Обновена: 14 сеп 2018 21:20 | 14 сеп 2018 16:37, Екип на Investor.bg
260
КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!
Снимка: архив, БулФото

Плоският данък ощетява бедните хора. Около това заключение се обединиха КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" които отчетоха 10 години от въвеждането на единния налог върху доходите.

Според проучване на фондацията, представено днес на пресконференция, заради промяната в облагането и влизането в сила на "десятък", както понякога наричат данъка, ножицата между бедни и богати и се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават все повече.

Експертите цитираха данни на Българска народна банка (БНБ), според които депозитите в последните години рязко намаляват, а масово спестяванията на хората в банките са под 1000 лв.

90% от депозитите обаче се държат от 3% от населението, което говори, че изключително малка част от българите спестяват, коментираха още авторите на проучването.

Според КНСБ плоският данък не стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Затова синдикатите настояват отново да се върне необлагаемият минимум, а максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2 600 лв., колкото е в момента, на 3 000 лв.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма.
Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
КНСБ ?Трябва КНСБ да стане Министър на Финансите .И тогава този човек да увеличи Доходите чрез Квалификация на Работниците . Тези които взимат *огромни заплати* са в сферата на изработване на Продукт . Тези *богатите* няма как да ги хванат - те са Политици и Мафиоти - НЕ плащат Данъци и осигуровки .Бедния е беден за Много , а не за Малко - ще му подпрете мишниците с 5 лева месечно .
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВО ПО СОЛИДАРНО ОТ 10% ЗА ВСИЧКИ
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж сте учили но коментарите са ви елемевтарни ,аз имам диплома и трябва да взимам МНОГО повече -- това е елементарно мислене ,примери колкото щеш не може да се противопоставят професии и да се гради неравенство иначе става война ---- не ви знам висшето ама учете история... в съвременните държави има солидарни принципи за здравеопазване ,до известна степен и в доходи Има хора които са по-здрави от други ,по умни . Има миньори ,има чистачи има тежки професии--в момента са без пари....
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАЖЕ 90%, ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ СОЦ СЛАБИ И ЩЕ НИ ДАВАТ ПЛИКЧЕТА ХАХАХ СЪС ЗАПЛАТКАТА, ЧИСТА РАБОТА
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 40% сива иконимика и укриване на доходите, както е в България, трябва да има един минимум, който да се облага двойно, примерно колкото е минималната работна заплата. Въвеждането на необлагаем минимум ще насърчи укриването на доходи и от 40%, необлагамеите доходи ще станат 60%.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ трябва да е прогресивен ама на обратно. Да се взима най-много от 4 млн римляни, които живеят на помощи и вършат работа за 1 ст на месец и да се вложат в независима институция ПОЛИЦИЯ и СЪД, които да са чуждестранни и по бързата порцедура
41
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги #32 и #39, това, което пишете е вярно само по себе си, но е валидно само в ограничен брой случаи. Не забравяйте, че тук е България и е нещо нормално образованите да работят за 500, а неграмотните - за 1500. Кой разбрал - разбрал.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България останаха с вишу и едно средно. Другото без вишу е на запад. Е има и с вишу, без средно , но са по малко.
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно плоският данък стимулира инвестиции и развитие, причината държавата ни да е толкова зле не е данъкът, ми завладяната от мафията държава и пробитата съдебна система. Хората с повече от 1000 лева заплата са 2 групи - престъпници и работещи хора. Плоският данък помага на работещите а лошата съдебна система на престъпниците(тях данъци не ги ловят ако ще и 90% да е данъка). В момента и двете са на лице, но тези, които "разтварят" ножицата са престъпниците.
38
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз едно време като учех за изпити и не излизах от къщи, а някои от моите съученички купонясваха по цели нощи и сега се оплакват, че нямат пари за хляб. Сега ми казвате, че те са прецакани защото аз не искам да плащам повече данъци, че да има за тях???
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърниците си остават бедни без значение в какъв строй живеят - комунизъм или демокрация.
36
3
 
8
 
! Отговори
alex преди 5 години
Герб защитава печалбата на олигарсите/себе си/ВЕДНАГА ДА ВЪВЕДАТ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМПОНЕ С ПРАГА НА БЕДНОСТ 330 ЛВНЕ МОЖЕ ГЛАДУВАЩИ ДА ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА
35
6
 
5
 
! Отговори
Я па ти...95953 преди 5 години
До Анонимен 18 Какъв протест бе? Това е лъжлива новина.Нищо няма да има.Корнелия казва че парите отишли за Бузлуджа, за кебапи.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука в Бг е пълно с висшисти на ниво австралопитек при тая девалвация на висшето какво изобщо се дуете...
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ организират ПР-акции по цялата страна и налагат тотална медийна цензура.Знаят, че им остават още 2 дни.На 16-ти отиват в небитието - при колегите и приятелчетата им от НДСВ.
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези още ли са живи? Ужаст! Стига сте си тупали нафталина! По-справедлив от плоския данък едва ли има? Маргарет Тачър много хубаво им е отговорила на подобни умници.
31
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като взимам голяма заплата това значи, че съм жертвал време, нерви, усилия и съм правил компромиси със себе си за да успея. Защо сега да ми взимат повече от някой мързел дето не си е мръднал пръста. Аз знам колко са 50 лв и той знае колко са. Рзликата е, че умния може да ги инвестира и направи 100 и глупавия да ги изяде. Накрайте *** да стане умен, а не му правете още подаяния
30
7
 
27
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Аз съм с теб. Плоският данък е честен. От 10 ябълки даваш 1. Това че моите ябълки са по-големи и по-хубави от нечии други не означава, че трябвам да дам още. Айде, гледайте си работата!
29
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прогресивен данък в БГ ще означава да дундуркаш и да стимулираш охранители, таксиджии, сервитьори като вземаш от инженери, програмисти и лекари. А онзи 1% олигарси никога няма да ги бутнат реално, срещу някои от тях само ще се правят показни ПР акции.
28
5
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Няма угодия.Плоския данък ощетява бедните , а прогресивния данък богатите. И така лошо , и така лошо.