КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!

Според синдиката налогът не стимулира инвестициите
Обновена: 14 сеп 2018 21:20 | 14 сеп 2018 16:37, Екип на Investor.bg
260
КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!
Снимка: архив, БулФото

Плоският данък ощетява бедните хора. Около това заключение се обединиха КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" които отчетоха 10 години от въвеждането на единния налог върху доходите.

Според проучване на фондацията, представено днес на пресконференция, заради промяната в облагането и влизането в сила на "десятък", както понякога наричат данъка, ножицата между бедни и богати и се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават все повече.

Експертите цитираха данни на Българска народна банка (БНБ), според които депозитите в последните години рязко намаляват, а масово спестяванията на хората в банките са под 1000 лв.

90% от депозитите обаче се държат от 3% от населението, което говори, че изключително малка част от българите спестяват, коментираха още авторите на проучването.

Според КНСБ плоският данък не стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Затова синдикатите настояват отново да се върне необлагаемият минимум, а максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2 600 лв., колкото е в момента, на 3 000 лв.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма.
Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Продължението четете на Investor.bg


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прогресивен данък в БГ ще означава да дундуркаш и да стимулираш охранители, таксиджии, сервитьори като вземаш от инженери, програмисти и лекари. А онзи 1% олигарси никога няма да ги бутнат реално, срещу някои от тях само ще се правят показни ПР акции.
28
5
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 4 месеца
Няма угодия.Плоския данък ощетява бедните , а прогресивния данък богатите. И така лошо , и така лошо.
27
4
 
14
 
! Отговори
Никога... преди 4 месеца
...в СВЕТА не е бил проблема в данъците! Бедността в България е причинена от понятието МРЗ - минимална работна заплата. Българинът има нужда от почасово плащане! В бЪЛХАРИЯ трябва на часа да се въведе почасовото заплащане, с минимална сума нето на час от десет лева! В противен случай българинът до има няма 20 години ще е изчезнал ... от България.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До21. Нали ти пише в"нормалните страни" там са бизнесмените. Света не се върти около България или около Русия
25
17
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 месеца
Колеги #5 и #7, дело в том, че базовите разходи на един човек (храна и комунални услуги) са горе-долу едни и същи. Ако хлябът струва 1 лв., той струва толкова и за милиардера, и за просяка. По силата на този факт 260 лв. за изкарващия 2600 лв. не са пари, доколкото това не се отразява чак толкова пагубно на неговия стандарт. При същите условия 50 лв. за изкарващия 500 лв. са много пари. Кой разбрал - разбрал!
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плоският данък стимулира глупка да стане умен, прогресивният данък стимулира обратното. Тъй като в БГ сме крайно мотивирани да се развиваме, решението на КНСБ е смехтворно
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тук е така имаш висше. Закачваш се в някаква работа. И заплатата е готова. Десятъка го избиваш, като в същото работно време работиш друго без да плащаш данък.
Така е у нас така е и в Москва.
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен18
Курнелия пак ли е докарала селски безделници на мол?
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 17
Бизнисмен е който почттено работи повече.
--

Това са пълни глупости! "бизнесмена" нищо не работи! то ако се ставаше богат от работа, той сам щеше да работи!
20
4
 
3
 
! Отговори
Баш предложение преди 4 месеца
На всички заети в производството 5% данък--на всички много кадърни в лаладжииския спектър 50% данък и оставяне на 3 университета в Бг ,дипломите от другите да не се признават . Лекарите или плащане в брой всеки семестър или за държавната поръчка договор 20 г. за мед сестрии и фармация също .Лустрация за всички ръководни кадри във всички сфери включително пресата.С такива лафове ,ами едно време всички бяхме партиици --баба ми е гонила византииците. Пълно отваряне на досиетата...и още има .
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
даже в библията пише че десятъка е най справедлив ... и практикат аго показва... да не говорим че повече данъци значи повече кражби за боко и комунистическата му пасмина от гангстери
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АЛООООО КЪДЕЕ НОВИНАТА ЗА ПРОТЕСТА КОИТО СЕ ПРОВЕБДА В СОФИЯ.
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нормалните държави беден е който малко работи. Бизнисмен е който почттено работи повече. И колкото повече работи прави по голям оборот. И си плаща повече ДДС.
ТУК Е КАТО В РУСИЯ. СТАВАШ БОГАТ КАТО РЕШИ ПАРТИЯТА.
16
6
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 месеца
Законите в България са направени за...богатите.За тях...работят псвен политиците и българските профсъюзи.Те са само едни...констататори,а не защитници и водачи на онеправданите трудови хора,живееще с...огризките на съвремените български тарикати,забогатели с безконечни далавери.
15
10
 
22
 
! Отговори
ники преди 4 месеца
Плоският данък е най-справедлив. Колкото си учил, колкото работиш, толкова и изкарваш и без значение мързелив ли си или работлив вземат ти 10% и толкова.
Защо трябва да са различни данъците за по-добре образованите хора, които изкарват повече пари?!?!?!?!
14
3
 
13
 
! Отговори
AZ123 преди 4 месеца
До Ас

Много точно казано, няма какво да добавя. Най-справедливият данък от практикуваните, даже пак е несправедлив, тъй като си скъсвам задника за по-висока заплата удържат ми с този данък повече от някой, който работи по-малко за 500лв. например и накрая и двамата получаваме от държавата еднакви ползи от харченето на данъците. Съжалявам, но пак не е справедливо.
13
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Твърдо съм ЗА необлагаемият минимум! Как ще вземаш от този, дето брои стотинките същият процент, който взимаш и от Черепа? Това е социална перверзия!

Необлагаема трябва да е МРЗ! То затова се води минимална, т.е. дъното! че ти ако взимаш и "от дъното", ти просто копаеш дъното, в което сам ще паднеш!
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 9

Какво му е справедливото ?????
11
6
 
28
 
! Отговори
Счети преди 4 месеца
Странно е да наричаш някого, който работи на заплата - богат. В развитите страни богат е този, който няма нужда да ходи на работа всеки ден, а парите работят за него. Така че скъпо ми КНСБ как решихте, че аз съм богат, защото съм образован и получавам по-висока заплата ? Нито пък виждам нужда да се увеличава максималният ОД. Най-много да ме накарате да мина в сивия сектор !
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 4 месеца
Във всички бели държави систимата се издържа от правилото " одери богатия", само тук и в Русия по равно.Защо мислите Депардио и компания станаха рашки?Но на крадливите работодатели с къщи в Дубай им се иска да ако може и такса вход да сложат.

Спонсорирани публикации