КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!

Според синдиката налогът не стимулира инвестициите
Обновена: 14 сеп 2018 21:20 | 14 сеп 2018 16:37, Екип на Investor.bg
260
КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!
Снимка: архив, БулФото

Плоският данък ощетява бедните хора. Около това заключение се обединиха КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" които отчетоха 10 години от въвеждането на единния налог върху доходите.

Според проучване на фондацията, представено днес на пресконференция, заради промяната в облагането и влизането в сила на "десятък", както понякога наричат данъка, ножицата между бедни и богати и се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават все повече.

Експертите цитираха данни на Българска народна банка (БНБ), според които депозитите в последните години рязко намаляват, а масово спестяванията на хората в банките са под 1000 лв.

90% от депозитите обаче се държат от 3% от населението, което говори, че изключително малка част от българите спестяват, коментираха още авторите на проучването.

Според КНСБ плоският данък не стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Затова синдикатите настояват отново да се върне необлагаемият минимум, а максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2 600 лв., колкото е в момента, на 3 000 лв.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма.
Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234Тук си напълно прав. Едно е данък от 60 лева, друго е 120 лева данък. Бедните са на печалба.
206
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До учителПроцента е еднакъв. Все е 10 процента, но бедните не го разбират. Моето предложение е да се увеличи и да е за всички (включително пенсии) и да е 20 процента плосък данък. Така ще имаме по стабилна държава.
205
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоският данък е справедлив. Затова драпат и него да отменят.
204
3
 
13
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До учителАми те бедните от де да знаят ,че ако заработваш за 600лв плащаш 60лв данък ,а ако заработваш 1200лв плащаш 120лв данък..бедния му отдържат от труда 60лв а на другия 120лв..А сега на кой държавата взима повече от труда??
203
10
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Плоския данък "ощетявал" бедните???....Ко??? Значи мързеливия , необразован и нискоквалифициран трябва да плаща по-ниски данъци от предприемача?? Същия онзи предприемач, дето сън не го хваща , заложил е всичко що има на банките и им осигурява работа?? Значи мързеливеца има претенции?? Не бре! Не става! данъка трябва да е еднакъв за всички.
202
5
 
10
 
! Отговори
учител преди 5 години
Само истински *** могат да твърдят, че бедните плащали повече.Абе, върнете се в 3-ти клас и научете що е това процент?
201
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей значи е такива умотворения ме вадят от кожа,ало шушумигите от КНСБ що не поведете БОРБА против СИВАТА ИКОНОМИКА която според Горанов е близо 30%,вие съзнавате ли какво е тридесет процента от неколкодесетки милиарда евро БВП за държава като нашата?!Знаете ли колко "бедни"СА В ЗАВЕРА С НАЧАЛНИКА И СЕ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА а другото ПОД МАСАТА?!Защо все гледате в паничката на тия които си плащат данъка на реална сума а не се захванете с т.н. "работодатели"?!
200
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господата от КНСБ трябва да бъдат върнати в 5ти клас. Там се учат проценти по математика.
199
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си оправят сивата икономика където фирмите на тези 3% осигуряват хората на минимална заплата. С увеличение на данъците как точно ще стимулират хората да се развиват, образоват и изкарват повече? Логиката не е ли обратна - защо да посветя още 4 години от живота си в учене за да плащам по големи данъци?!? трява да е като в германия неомъжена/неженен по високи данъци следователно не образован не амбициозен по-големи данъци.
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен120ми що не свърши ти мръсната работа с преспиването?
197
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм осиновил мързеливите и некадърните.Защо трябеа да ги храня?
196
5
 
12
 
! Отговори
до 197 преди 5 години
Бедните и тъпите да умират в бедност.
195
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-бедната нация в Европа, и сред най-бедните в света:- Нека бедните плаща по-високи данъци...Няма да се оправите скоро, ама хич.
194
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименн 196Защо ако утре цялта ти "класа" спре да плаща пари, няма да се отрази изобщо.Ама ок утре всички бедни изчезнат, ще умрете от глад ...
193
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедните трябва да плащат по-голям процент.Аз защо трябва да платя 20 пъти повече данък от някой беден?
192
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНедей ми не харесва, ами ми кажи, защо хората с висше образование, трябва да плащат по-малко данъци от тези без ?
191
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За хора с висше образование също.."Защо? Нима си по-висш, заради това, че си изкарал 6 години в някоя мухлясала аула ? И не си го направил, за да помагаш на нуждаещите си, а си го направил с надеждата, че ще дебелееш в голям офис, докатото заплатата ти е 5 пъти над средната.... Айде моля ти се.
190
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето как е в овцевъдството. За да увеличим количеството на вълната, има два начина:1) Да стрижем по две кожи.2) Да намалим кражбите на вълна.
189
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо 10 процента плосък данък е по добре да се увеличи на 20 процента и да е и за всички доходи- включително и за пенсиите. Само некадърните са осигурявани на минимална заплата, а вземат над официалната си заплата си поне двойно и тройно. А за пенсиите, след като могат да си купуват възрастните билети за национална лотария и да дават по 50 лева дневно за билети, значи може да има 20 процента плосък данък за всички пенсии.
188
2
 
5
 
! Отговори
Геш преди 5 години
Тези мухльовци живи били !!!