КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!

Според синдиката налогът не стимулира инвестициите
Обновена: 14 сеп 2018 21:20 | 14 сеп 2018 16:37, Екип на Investor.bg
260
КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!
Снимка: архив, БулФото

Плоският данък ощетява бедните хора. Около това заключение се обединиха КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" които отчетоха 10 години от въвеждането на единния налог върху доходите.

Според проучване на фондацията, представено днес на пресконференция, заради промяната в облагането и влизането в сила на "десятък", както понякога наричат данъка, ножицата между бедни и богати и се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават все повече.

Експертите цитираха данни на Българска народна банка (БНБ), според които депозитите в последните години рязко намаляват, а масово спестяванията на хората в банките са под 1000 лв.

90% от депозитите обаче се държат от 3% от населението, което говори, че изключително малка част от българите спестяват, коментираха още авторите на проучването.

Според КНСБ плоският данък не стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Затова синдикатите настояват отново да се върне необлагаемият минимум, а максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2 600 лв., колкото е в момента, на 3 000 лв.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма.
Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Продължението четете на Investor.bg


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До много сте зле бе..
Не им обръщай внимание на тр.оловете.
Много защитават статуквото, ама заради сегашната система точно работещите избягаха зад граница. И има глад за работещи, произвеждащи хора. Няма глад за хора с купени дипломи. Безполезните чиновници на бюро стоят в Бг, щото за нищо друго не стават.
168
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Необлагаемият минимум ще е за всички, независимо от заплатата. След необлагаемият минимум ще има скала за облагане. Сега вземат най-много от бедните. Горанов каза, че без облагане на бедните бюджетът няма да прави излишък и ще има дефицит.
167
0
 
5
 
! Отговори
Непозната преди 5 месеца
Здрасти, Минке! Те сега ли го разбраха това?
166
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 159
Не е вярно, че под масата давали пачки с пари извън декларираната заплата. Частникът прави всичко възможно, за да ореже парите, които плаща.
Ако са дават някакви пари в повече, това е в строителството, но и строителството вече не е толкова доходоносно.
165
9
 
3
 
! Отговори
беден преди 5 месеца
Аз инам революционна идея!
Всички професии да са на една заплата,примерно 1000лв!
Така ИТ,инж.,доктори,миньори,овчари,продавачи,сервитьорки,стругари,охранители, изобщо всички на една заплата!
На всички да се взима 10% и така всички ще имат еднакъв доход и еднакъв данък така е най справедливо!
164
1
 
9
 
! Отговори
к преди 5 месеца
До Анонимен

"Пълни измишльотини, при соца никога не е имало различни скали за данъци, данъка беше плосък."

ИМАШЕ !

имаше около 1% частници - например обущари - те плащаха друг данък, имаше данък и върху машините които ползваш ако си частник

но това не засягаше 99% от народа, защото 99% от доходите на хората бяха от ранотна заплата
и НЯМАШЕ ДДС !!!

индивидът от неизяснен етнос - Иван Костов бъведе ДДС - обяснението беше 1е видите ли трябвло да създадем независима централна банка с ДДС-то
163
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 159
Тези бедни дето взимали под масата, те са притиснати от "бизнесмените-работодатели", за да не им плащат по-големи осигуровки. Да не мислиш, че за тях това е добре и един ден ще взимат и мизерни пенсии.
162
1
 
6
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 месеца
Щели сме да видим ,като тези който получават големи заплати избягат --- да ама май ще видим да бягат тези дето произвеждат и не са велики вишисти .... и после вишиста дето е началник цех обикаля и реве че няма средни техници и оператори и низш според неговата велика диплома персонал ,както си и става.... Е точно това дразни производителя че неговия началник взима 3 пъти колкото него... да ако на мен ми дават 10 х , атои взема 30 х е едно ,а ако аз вземам 600 лв и мизерствам ,а той взема 4000
161
6
 
4
 
! Отговори
до 162 преди 5 месеца
Доста са ти криви сметките. Не се учудвам, че взимаш ниска заплата...
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плоският данък го въведаха БСП и Станишев. Няма друга държава в света, на която ЛЯВА партия, която трябва да се бори за правата на РАБОТНИЦИТЕ, да е ЗА плоския данък.
159
5
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
Преди няколко Месеца , един човек се опита да каже в Ефир на Национална Телевизия истината за Данъците в България . Истината е - за да вземеш чисти 1000 лева , трябва да произведеш Продукт за 1520 лева , т.е Данъка върху заплатите е близо 52 % . Такъв Данък няма и в Най-богатите Държави .
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плоският данък почти винаги ощетява бедните. Тук той беше въведен от БСП /БКП/ - ония, дето отивали при хората... дето разправят, че били социална партия... ония с многото милионери...
157
1
 
7
 
! Отговори
До 158 x преди 5 месеца
Работя от 1979 година. Имаше различни скали за облагане в зависимост от дохода, но бяха много малки процентите, почто не се чувстваше този данък. Когато имахме премии, данъка за над определена сума беше по-висок.
156
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така. Заплатата ми е петцифрена. Плащам до стотинка всяка удръжка. Просто в такава компания работя- не укриваме нищо. Искам да знам за какво плащам данък над максималния осигурителен праг, след като държавата нищо не ми дава над тази сума (има таван на пенсиите)? Паралелно с това. Масово данъци се укриват от "ощетените" "бедни". Взимат уж по 510лв., а под масата лапат още 2 пъти по толкова. Наглост. То си е за тях де- един умен човек не би укрил и стотинка.
155
3
 
2
 
! Отговори
х преди 5 месеца
До До 147 К

"Бъркаш. Про соца имаше прогресивно-подоходна скала с малко на брой различни скали на облагане"

ГЛУПОСТИ !!!!

има 11 години трудов стаж до 1989 !!!
ти ли знаеш по добре от мен какви данъци сам плащал !?

имаше различни данъци за различните доходи !!!
имаше часници - те плашаха по друга данъчна скала
99% от хората в България доходите им бяха от работна заплата и ВСИЧКИ плашахме 10+2.5% плосук данък !

още не сме измряли тези дето помним "лошия" комунизън ....
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 147 К

Не, заблудил си се. При соца имаше плосък данък, никога не е имало прогресивен данък.
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДДС е въведен за пръв път някъде 60те години на миналия век във Франция и става много популярен в добрия капитализъм, после се разпространява повсеместно. И прогресивния данък е въведен от либералите и капиталистите да се преразпределят и оскубят доходите на работниците които могат и с по малко, а да не се закачат печалбите на капитала, за тях и за банкерите - само плосък и нисък данък, даже някъде е и 5%, а в някои страни в ЕС 0% за печалби от акции, по няколко милиона часни лица и данък 0%.
152
1
 
7
 
! Отговори
електроинженер преди 5 месеца
До Гробокопач
Абсолютно съм съгласен с теб!
Да станеш електроинженер е много лесно!
Връзваш 2 кабела и токо хуква по кабело! ;))
Това да си овчар е много трудно!
Учи се дълги години,трябва да можеш да бройш поне до 100-200,да вървиш след тях и да ги завръщаш,да псувашш яко,да спиш под дебело дърво и да не те хване пневмония, и най -вече да не ги загубиш абе даже неговата трябва да е 1500лв а моята 500лв така е справедливо ...;))
151
2
 
4
 
! Отговори
До 147 К преди 5 месеца
Бъркаш. Про соца имаше прогресивно-подоходна скала с малко на брой различни скали на облагане. Повечето хора ги облагаха по най-ниската скала и това създаваше илюзия, че е плосък данък.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 148
Дааа и лечението беше безплатно като във Великобритания.