В автобуса с колани - ще проработи ли този закон

Той няма скоро да влезе в сила, смята експерт
Обновена: 15 сеп 2018 08:02 | 14 сеп 2018 21:51, Красимир Ангелов
18

Автобусите вече задължително ще бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор, решиха депутатите.

Срокът за оборудване на автобусите, които нямат фабрично поставени колани, ще е 9 месеца. Глобата за неспазване на срока и правилата е 3000 лева, а още 1500 лева е санкцията за превозвач, който не съхранява записите от видеорегистраторите.

Дали обаче промените ще намалят катастрофите по пътищата и инцидентите с автобуси? Според председателя на Българско обединение на шофьорите Христо Радков тези промени най-вероятно въобще няма да влязат в сила.

"Или срокът ще бъде удължен, или нещо друго ще се случи. Законът за коланите и видеорегистраторите няма да влезе в сила. По наши сметки 7000 автобуса трябва да се оборудват. Това са около 10 000 колана, които трябва да бъдат сложени, а разходите са огромни", обясни в "Денят ON AIR" Радков.

По думите му единствените, които могат да правят конструктивни промени по автобусите, са техните производители.

"Според мен превозвачите ще излязат на протест и ще отменят закона. В целия ЕС няма закон, задължаващ автобусния превоз да има видеорегистратори. Единствените държави, в които е задължително това средство, са Русия и доста от държавите в Източна Европа.

Видеорегистраторите няма да намалят катастрофите с автобуси. Нима ако имаше такова устройство в автобуса, който катастрофира край Своге, инцидентът щеше да бъде предотвратен", категоричен е експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че пътищата в България са основният фактор за големия брой загинали в катастрофи.

Какво каза още Христо Радков вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
До Стамат 6 В Куба се ваксинират когато излизат в чужбита да не се заразят от демокрация. Няма да ги пуснат обратно в Куба.
17
1
 
2
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Абе някой от НАШИТЕ ще ,,намаже,, от търговията с колани...
16
1
 
5
 
! Отговори
Qwert преди 5 години
Поредния безумен закон, писан от глyпаци
15
1
 
8
 
! Отговори
48763 преди 5 години
Лошото е че и другите им закони са простотии.
14
1
 
8
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До wwwТова е,защото бяга от отговорност!Ако в България действат римските закони,за вреден или неработещ закон вносителя се самоубива,тогава всичко ще си дойде на мястото!Този,с извинение,закон е такава пръ/дня,но той им върши работа!И всички са доволни!
13
1
 
5
 
! Отговори
ДНД преди 5 години
Е поне ще сме в едно нешо първи.Няма държава в европа със задължителни колани.
12
1
 
13
 
! Отговори
www преди 5 години
БЪЛГАРИНА ИМА НЕВЕРОЯТНАТА СПОСОБНОСТ ДА ИЗМИСЛЯ ПРОСТОТИИ...
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато те управляват прости и дебели Тикви и престъпници е така, вместо да решат проблема с корупцията и кражбите, те колани ще слагат. Как няма друга държава със задължителни колани в автобусите?!
10
5
 
3
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Закон работи ако има някой да го налага и с бой в кpaтyнaтa на нарушителите щом се налага. Иначе става като с БДС при комунизма - хубав, ама само на книга, дети и да си обършеш rъзa с нея не ставаше.
9
2
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Разбира се Кратунките на ГЕРБ не могат да вложат тази мисъл. Те трябва да накарат превозвачите да сложат и камери и да глобяват с по 50 лв. провинилите се, защото са умствено изостанали, а не разумни хора.
8
3
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Автобусите задължително трябва да имат колани, но използването им не бива да е задължително. В края на краищата всеки си знае. Лятото ми се наложи да пътувам с автобус по магистралата на Тиквата и по едно врме потърсих колана, защото друсахме като луноход. Обаче колани нямаше. Автобусът беше нов и седалките имаха гнезда за колани, но те бяха махнати. Според мен е абсолютно достатъчно да оставят на преценката на пасажерите дали да ползват колан, но да задължат превозвачите да ги сложат.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най после на войската ще купят нови возила щото като ги гледам миличките по паради с кви чавдари ги лаш.кат се чудя кви колани ще им слагат
6
2
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До Анонимен 4Забравил си "да се ваксинираме преди да влезем в автобус".Нали знаеш, че западните граждани когато ходят на екскурзия, напр. в Куба, се ваксинират?
5
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
На "законодателите" им е изпила чавка мозъка....или приемат закони за хората, а не за някой друг (т.нар. "малък елит")
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то е добре и каски да слагаме. И задължителна аптечка с бинтове, спирт, и кръвоспиращи лекарства. Абе по добре е да не пътуваме.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България няма смисъл от закони- кой до където изкара, най-добре.На всеки му пречат законите и ги ругае, така че смисъл няма от закони по нашите земи.
2
2
 
19
 
! Отговори
Бай Ганчо работи преди 5 години
За камерите закъсняха с 20 години, но това с коланите е /по-католик от папата/ работа.
1
2
 
20
 
! Отговори
Айде сега! преди 5 години
Нали знаете, че българинът в качеството на управляващ , като правило се вписва в поговорката "Пази боже сляпо да прогледа" и "Дай на простия власт и му гледай сеира! Та този управляващ не само ще сложи колани в автобуси, влакове трамваи, каруци и др., но ще иска да сложи и каски, спасителни жилетки и пр. Шизофренията на простотията триумфира! Малкото останали аборигени са щастливи