Българи на протест за промяна в модела на управление

Мотото е "Оставка, съд и смяна на системата"
Обновена: 16 сеп 2018 19:42 | 16 сеп 2018 13:36, Елка Василева
1015

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

 

Българи от страната и чужбина излизат на протест под мотото „Оставка, съд и смяна на системата“.

Прояви на обществено недоволство събраха протестиращи пред парламента в София. Демонстрации ще има и пред посолствата на България по света.

С викове „Оставка“ и под лозунга "Не на партийните мафии, корупция и концесии" пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици. Протестиращите блокираха за кратко бул. Цар Освободител.

Още по темата

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12.00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22.00 часа тази вечер.

Протестът беше обявен като акция на българите от чужбина и в страната. Искането е за оставка на правителството и за смяна на модела на управление, а именно България да се управлява по швейцарския модел с референдуми.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от Facebook групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията.

„Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“, каза Емил Русанов, цитиран от БНР.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях. Твърдят, че страната трябва да се управлява по швейцарски модел.

Протестът ще се проведе между 12 и 22 часа и ще продължи три дни.

Към столицата пътуват граждани от Франция, Белгия, Италия, Испания, Англия и Холандия.

В сряда българи ще протестират и пред централата на ЕК в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1015
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
873
0
 
33
 
! Отговори
Esprito преди 5 години
Neka povikat horata...da ne sa pokoinici?!
872
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тия охранени "батки"? Кой го поръча това смехотворно нещо?
871
1
 
32
 
! Отговори
Kostadink@ преди 5 години
Съгласна съм напълно с мнението на "Няма как". По друг начин няма да се справим сами.
870
1
 
34
 
! Отговори
Няма как. преди 5 години
Българи на протест за промяна в модела на управление,,Българите са неспособни да се управляват сами !30-год.доказателства.Бългъри от чужбина?И такива уж имахме по време на царчето ,,ни"Масонски трансджендери представени като месии,а на практика шуробаджанащината и кражбите в мултимилиони отвориха нови измерения.Единственият шанс за България е да бъде забранено бългърин да заема ръководен пост.В гена ни е заложено докопаме ли се до подобна позиция да ни пада пердето
869
0
 
31
 
! Отговори
До 899 преди 5 години
Write in bulgarian language.This is Bulgaria....ръй'ш ли ?Не се дръж,все едно си ми слязъл от черния cia джип в някой холивудски екшън.Идвате,копувате си къщи и живеете тук...няма лошо.Научите елементарен бългърски и показвайте някаква благодарност към хората които всеки ден ви помагат и незнайно за мен ви и толерират.
868
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абре май без кютек по БКПто няма да мине! Его на в Румъния имаше кютек и щто годе нещата вървят малко пк добре от при нас. Колкото по бързо изринем това БКП толкова по бързо ще се оправим.
867
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига са ни насъсквали едни су другиВсички партии след 89 та са партии на грабежа.ревизия и съд
866
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам нищо лошо и неразумно в тези искания.сигурен съм че всеки след 2 ракии псува и иска същото
865
5
 
36
 
! Отговори
50 преди 5 години
Ако управляващите си мислят,че протестът ще затихне от само себе си жестоко се лъжат!Тези хора няма да се откажат,а имат намерение според мен да се разширяват и да стават още по-агресивни!Имат опита на Костов и Михайлова,които свалиха Виденов с насилие.А може и да греша.
864
4
 
36
 
! Отговори
Проф. Цанков преди 5 години
ЧАМАДАН, ВАКЗАЛ МАСКВА!
863
7
 
42
 
! Отговори
ГЕРБ - НЕ, МЕРСИ преди 5 години
ДНЕС БГ с тази статия вие се определихте против българите и България. Вие защитавате интересите на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахемед Доган. Пожелавам ви на поръчителите и авторите да си купите най-хубавите дървени костюми.
862
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 867 не е точно така. Когато има управителен съвет и главният акционер не държи контролният пакет, той може да си измие ръцете с колективното решение. Същата рабоат с минстерският съвет - той си измива ръцете с народното събрание. Там където има колективни органи не може да има осъдени, освен ако много ясно не са диференцирани правата и задълженията на всекиго.
861
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 875 - като нямате личности - къде сте тръгнали?
860
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 878 - това е една голяма ЛЪЖА. в момента има преференции. Ето сега Манолев бе избран от 6 номер с префеннция, а вие не го одобрихте. същевременно преференциите избутаха Цачева страшно назад, показаха неодобрението към нея. Друг е въпросът, че Бойко не се съобрази с това неодоброние, но хората има право на личен избор. А партиите няма как да се разтутя. ако приложим чисто мажоритарен вот ще се напълни с Ивани, Преслави, и Азисов-ци, които нищо не разбират нито от здравеопазване или от МОН.
859
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 882 - уж не сте с БКП, а идеите ви - комунистически:разстрел на журналисти и одържавяване на частният сектор; революции бълнувате. личи си закваската от БКП сред нас има и хора от БСП, например Ангел тодоров, който стана причина Герб да пита дали хората в Шарково не получават указания то К.нинова.
858
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснеет ми разликата между тези протестъри и Марешки?
857
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега да отговоря нещо, което друг е писал -не знам дали има подкупе, ама че са лу-м-пени се вижда с просто око. Нито идеи, нито лидери има, нито нищо, само някаква хора които викат, бутат и се ръгат бандитска история.
856
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва се !ГЕРБЕРАСИТЕ всички дружно с тиквата под ръка и в пандиза!
855
6
 
46
 
! Отговори
БСП не е опозиция преди 5 години
Къде беше опозицията на протеста?Нинова разбра, че ще има протест и внезапно командирова БСП-рите по села и паланки. Защото не са опозиция. Нинова само чете прокламации от трибуната, прави събори на Бузлуджа и внася бутафорни вотове на недоверие, които знае, че няма да минат, защото нямат брой гласове. БСП са заедно с ГЕРБ. БСП лъже народа.БСП НЕ СА ОПОЗИЦИЯ! Да се разпускат.
854
5
 
36
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 884Добре, последен опит - Къде са ти доказателствата, че всички хора излезли вчера на протести са подкупени? Ако имаш такива доказателства защо не си ги предал на Цацаров (нали е ваш човек и без това)? Като ще обвиняваш хората в нещо, то поне си набави доказателства, а не просто да си плямпаш. За твое огромно съжаление комунизма си отива и няма как да обвиняваш и разстрелваш хора без доказателства и присъда!