Трябва да сме честити, че сме потомци на достойни българи!

Честваме 1125 г. от Преславския църковно-народен събор
16 сеп 2018 11:36, Елка Василева
46
Трябва да сме честити, че сме потомци на достойни българи!
Патриарх Неофит. Снимка: архив, Булфото

На днешния ден сме честити, че сме потомци на достойни българи, каза във Варна Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По думите му съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже, които организират Църковно-народния събор в Преслав преди 1125 години. За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение, каза още Негово Светейшество.

По случай първия учебен ден утре патриархът пожела българите да говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов, за просперитет на цялата ни скъпа родина.

Честването на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор във Варненската и Великопреславска епархия започна с отслужването на Света Божествена литургия в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. В богослужението участваха членове на Светия Синод, игумени на големи български манастири, свещеници от епархията. На литургията присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, много миряни.

След литургията висшите духовници ще отпътуват за Велики Преслав, където ще бъде отслужен Благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
! преди 5 години
До До ДолуАнтихрисът е само в размътеното ви съзнание, хора, говорещи си и въздуха.
37
1
 
0
 
! Отговори
До Долу преди 5 години
Разбираш ли каква е разликата между "вярващи" и "атеисти"?Атеистите викат "Долу Религията".Вярващите не викат "Долу атеистите".Вземете една карта и вижде Хитлер, какво е завладял.Вземете карта и вижте САЩ какво са завладели, военни бази и т.н.Каква е разликата? Хитлер завладява по -малко територии светкавично, и открити зверства.САЩ завладяват по-бавно, много повече държави с революции, затвори за несъгласните, бомби и финасови санкции, марионетни правителства.Кой е Антихристът?САЩ!
36
1
 
1
 
! Отговори
724 преди 5 години
До Омегабесовете ходят по земята.
35
1
 
3
 
! Отговори
Омега преди 5 години
Долу религиите с всичките им празни мечтания и заблуди, спиращи човешкия прогрес. Имащи една единствена цел- да запазят властта си над човешкото съзнание чрез лъжи и манипулации.
34
3
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Погледнете схемите на дронове на една българска журналистка - уволнена, след разследване на бактериологични и химични лаборатории в Грузия.Ю. Корея, 38 хиляди избити животни, унищожени отрасли на цели държави.Схемите, без да четете, и погледнете схемите на Хитлер.Прием на снимки, първоначална информация без вникване в текст.Стигаме до древни ръкописи, Да Винчи и т.н.Първоначалният текст по същество е добър, важна е интерпретацията.Причината Китай и Япония да се затворят.Отворени с топове!
33
3
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Кой създаде Колелото, Хартията и т.н?Като се обърнем към древни ръкописи, толкова търсени от САЩ, незнайно защо всички древни цивилизации бяха разрушени под различен предлог - Вавилон, Шумери, Асирийци от САЩ, стигаме до едни уреди дадени в Тибет на Хитлер.Изведнъж имаме телевизия.Не може да отделите Религията от науката.Защото религията, когато не е имало писано слово, в случая езически ритуали пазят: Първосъздателят. Имаме Епоси - Толкин, "Легендата стана мит" Ирландия и др.Индианци унищ
32
3
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ваше право!Като започнем от Платон за един изгубен континент, карти на Северен и Южен полюс преди "Лондонското Географско Дружество" - да е създадено - най-доброто за времето си и Католиците, осъдили Галилей, и не само... НО НЕ Източното Провославие - категорично подчертавам.Стигаме до ЦЕРН.В търсене на... "Божествената...".Като отидем за малко до островите в Ю. Америка, Австралия, Индия, Китай не напразно при "Ламите" - Хитлер търси основа на идеологията си и китайците...И кой създаде...
31
0
 
3
 
! Отговори
до Ели преди 5 години
За плоската земя питайте хората, осъдили Галилей и още десетки големи умове, понеже не са вярвали във вибрациите на молитвата,а в разума. Силата на науката е доказана във всички сфери на живота, силата на молитвата- не. Ако разчитахме само на молитви още щяхме да сме по копторите и да живеем по 35-40 години средно.
30
3
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Силата на молитвата, е на определена честота и вибрации.Когато можеш да простиш, и да приемеш Доброто.Това е най-трудното да поставиш другият пред себе си.В същото време да обединиш Народът си, когато видиш заплаха, жестокости.Колко българи днес биха тръгнали да защитят Родината?Кой ни разедини на тема комунисти и антикомунисти.Благодаря за обръщението: "Учител", не е в кавички.Няма лоши хора, има лоши учители и политициРелигията в 20 -21 в. е била инструмент на политици и крале
29
2
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Блудство, не, блюдство.А и имаме инвитро процедури.Мислете, "Светът е широк, спасение дебне от ..."
28
3
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Още има спорове в научните среди за "Черните дупки".Никой не ви кара да вярвате, в автор, теория, ваксина.Но словоблюдството и омразата раждат разруха.Римляните казват: "В Рим, като Римляните".Лека Вечер и спокоен сън!
27
3
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ели, Как доказахте, че Марс съществува, след като не сте го посетил, лично?(няма да генерирам спам, но всичко, което изповядва Доброто, най-малкото не пречи,няма да ви споменавам за "струнни теории" доказани физически и математически модели "трептения, вибрации, честоти, херцове" - и то от признати авторитети в науката".По Вашата логика трябваше да вярваме, че Земята е плоска!Защо определени Херцове се премахват в музиката.Словото има честоти и вибрации - Доказано!Млад сте - четете!
26
0
 
3
 
! Отговори
Ели, Ели, лама преди 5 години
савахтани!До ЕлиАбсолютно правилно за вярата. Но не и вяра в митични същества, а в това, което е възможно да се докаже, но и да се обори. Без контра теза няма синтеза. А налагано със сила е най-вече първото, мистицизмът, вярата в недоказуемото. И то дълги векове, през които на хората не им е била предлагана никаква алтернатива, освен "вярвай и ще познаеш".
25
1
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не ми цитирайте ордени и католици, да не описвам ареста на Папи - без червени пантофки, защото сасе опитали да проверят сметките на Ватикана. Скандалите с деца.Кръстоносните походи. И "Походът на децата".Ако ги нямаше кръстоносните походи, нямаше да бъдем 5 века под турско робство.Никой не ви кара да вярвате.Но някой ви кара да сеете разкол в Източното Православие - България и Украйна - да опожарявате църкви.Знам, че за подобни хора няма Родина и Бог.Ваше право!Не го налагайте чрез сила!
24
1
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: Бюргерите,Той Хесе, добре ги е описал бюргерите...?!Но Храмът е в сърцето, за някои народи Храмът е сведен до метафизични измерения, обикновено са: дълбоко изстрадали народи, които освен Бог, като сила срещу злото и Родината, нямат конформизма на "неродените да летят".Вярата ни помага, когато сме на границата между животинското и човешкото, да изберем Човешкото.Сподвижникът на Левски е казал: "Без вода и храна - можеш да живееш, но без вяра - Не". 3 дни след обесването на Левски почива!
23
1
 
3
 
! Отговори
Ratio преди 5 години
Точно от тия, дето искат да ме убедят, че девици могат да раждат и умрели да възкръснат, акъл не искам. Промитите библейски мозъци вместо са слагат червени палчета и да заплашват с вечни мъки (само по себе си достойно са психопати), да се замислят къде е стигнал Светът и къде са те със своите легенди, писани, когато човекът е имал по-малко знания за света, отколкото днешният ученик в 5-ти клас. Повтарям- да мислят, уповаването в литературни герои не спада към тази дейност, характерна за човека.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трябва да сме честити, че сме потомци на достойни българи!"С попските клишета Господ-Бог не ще да ни ошета. Богът гледа ни делата и ни съди по сърцата!
21
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Трябва, ама не сме. Нихили сти сме, бързо се асимилираме в чужда среда, с най-ниска раждаемост в света сме, продажни и живеещи с цел Терминал 2.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Носете на поповете топли питки, кюфтета, кебабчета..................носете и те ще ви думат и омайват до век. Носете, носете.......
19
5
 
8
 
! Отговори
Табула преди 5 години
Какво са създали и каква е ползата от тия с черните роби? Смислен отговор, не свещени клетви и обвинения в смъртни грехове. Практическата полза за обществото от скъпо струващите религиозни институции днес, началото на 21 век.