Върви, народе възродени, но накъде и как...

Първият учебен ден е празничен, но проблемите остават
Обновена: 17 сеп 2018 21:18 | 17 сеп 2018 21:15, Екип на Bulgaria On Air
7

Учебната година днес обичайно започна приповдигнато за всички - ученици, родители, учители.

И макар и за малко настроението на първия учебен ден да ни кара да забравим за проблемите в образователната система, те си стоят.

Изследване показва, че само 4% от учениците у нас имат високо ниво на подготовка, а само 40% от седмокласниците са доволни от своето образование. Междувременно пък днес стана ясно, че в класните стаи са влезли няколко хиляди първокласници по-малко, а проблемът с липсата на учители сякаш става все по-осезаем.

Върви народе възродени, но накъде и как... В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират филологът Венцислава Миндова и Радостина Бойчева от "Заедно в час".

Според гостите в предаването образователни системи и стратегии има, но по-важният въпрос е как и колко са приложими на практика. Важно е да се внедряват новите образователни модели, а един от пътищата, по които това може да се случи, са технологиите.

"Технологиите са един от факторите, който ще способства за излизането от този вакум на неграмотността, но не са единственото. Това може да се случи чрез поредица от мерки", коментира в предаването Венцислава Миндова.

Освен това важен е начинът, по който децата ни учат и самите учители, които сами трябва да изобретяват решения за своите ученици, твърди Радостина Бойчева.

По думите на филолога Венцислава Миндова трябва всички да се замислим за фундаменталния проблем с неграмотността, който засяга не само институциите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Ван Дам преди 5 години
Само терминал едно и две е правилният път за повече от 70 000 българи . Толкова са вече напускащите завинаги България на година?? Прогонени от липсата на адекватно заплащане (1500-2500 лв )със всяка изминала година цифрата на завинаги напускащите българи се увеличава значително.Вече 30 години средната заплата в България почти не е променяна???Между 510 и 800 лв.????
5
0
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Хора,бягай те от тази държава!Не си съсипват е децата
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върви народе оглупели, към полудяване върви. С ракия и туршия царска, ти към софрата се движи.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как накъде. Към терминал две
2
2
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
"самите учители, които сами трябва да изобретяват решения за своите ученици,"...А дали сте наясно с реалността, че новата реформа в образованието ИЗИСКВА учителя да спазват програмата спусната от МОН/Мин на Културата за някой училища/ и ако се отклони от нея и го проверят може да го уволнят.....Мислите ли че МОН е спуснал иновация или една голяма бюрокрация в която учителя попълва тетрадка на ученика, дневник за заниманията за всеки час..... И ако излезе от програмата е на него риск...?
1
2
 
12
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Този възроден народ върви към дъното ,а боко казва ,че цъфтим и вързваме !