Черен хляб или черни забрадки? Борис III се нуждае от реабилитация!

Историкът Георги Марков за личността на царя пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 18 сеп 2018 07:10, Анисия Иванова
86

Фигурата на Цар Борис Трети се нуждае от пълна реабилитация. Той е пълна противоположност на баща си Фердинанд като поведение и като манталитет. Това коментира в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният ни историк академик Георги Марков. 

"Голяма е заслугата на царя България да не бъде въвлечена в гибелния огън на Втората световна война. Той лавира между Германия, Англия, СССР с една цел - да спаси народа си от пряко участие във войната. В едно село му се оплакват, че ядат черен хляб, а той им отвръща "по-добре черен хляб отколкото черни забрадки". Може би тези думи обобщават най-точно неговата политика, да не даваме жертви в новата война, да няма нови "черни забрадки", коментира академик Марков. 

Съдбата на България е решена със самото избухване на Втората световна война. Когато Мусолини е разбит в Гърция, германската армия е решена да премине пред България. Фелдмаршал Лист казва буквално - "Ако българите се съпротивляват, ще ги окупираме за 72 часа, ако не се съпротивляват, ще стигнем до гръцката граница за 48 часа." 

При по-късните договорки между Сталин, Чърчил и Рузвелт ние попадаме в сферата на съветските интереси. Истината е че Западът просто ни предава на Сталин. Такъв е цинизмът на голямата политика, когато големите решават вместо малките. Сходната е съдбата и на Полша въпреки героичната й борба срещу германците, въпреки милионите, които загиват за полската кауза, тя също е предадена на СССР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
k_g_angelov преди 5 години
Ха-ха-ха...Dnes. bg, вие ме утрепахте.Какво е това"Известни са думите на *** - външен министър на СССР..."?Това е мое изречение, в което името на съветския външен министър е заменено с ***.Името на министъра е ***.А да видя дали пак ще има ***.
79
0
 
0
 
! Отговори
k_g_angelov преди 5 години
До 77"защото просто е било минало времето на прехвърляне на територии и етнически прочиствания"Гръцките и Югослвски (не Сръбски) претенции са исторически факт. Известни са думите на *** - външен министър на СССР, произнесени в Париж:"Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната.
78
2
 
1
 
! Отговори
k_g_angelov преди 5 години
До Анонимен 76"България е изкарала цялата война като мирна държав, докато при комшиите са се избивали като кучета."Потърси и прочети нещо за ОПЕРАЦИЯ КАПАОНИК и за ДРАМСКОТО ВЪСТАНИЕ, случили се когато ние сме били "мирна държава".Не сме целите в бяло.Хич даже.В 1967-1968 все още в Югославия имаше поне един град, на табелата на който имаше надпис в смисъл, че сигурността на българи и немци влезли в града, не се гарантира.Защо е било така, а?
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коминтерновските партизани са били ТЕРОРИСТИ, ерго - съвсем легитимна цел за отстрелване. В името на Борис Трети българи не са избивани - избитите са били с уждо самосъзнание, на комунисти-***.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До k_g_angelov 3ако не бяхме разпределени към Съветската сфера на влияние, надали щяхме да се отървем само с черни забрадки. Щяхме да загубим и територи------------------- Ако не бяхме в съветската сфера на влияние, нямаше да изгубим никакви територии, защото просто е било минало времето на прехвърляне на територии и етнически прочиствания. А освен това Сърбия и Гърция са били разорени и не биха могли да ни вземат НИЩО.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До k_g_angelov 3А цар Борисовата мъдрост ни сложи е ясно е къде.---------------Глупен дер, ти даваш ли си сметка, че България НЕ Е МОГЛА да бъде в един лагер с Гърция и Сърбия? Как ще си им съюзник и ще си искаш териториите? Или предлагаш да участваме във войната, за да защитаваме Ньойския договор? И защо изобщо е било необходимо да се превръщаме в бойно поле като Сърбия и Гърция? България е изкарала цялата война като мирна държав, докато при комшиите са се избивали като кучета.
74
1
 
0
 
! Отговори
k_g_angelov 1 преди 5 години
Вижте, академик Марков,Историкът е историк, защото са му известни фактите. Някои факти са всеизвестни. На историкът обаче са му известни далеч повече от тях.Но до тук, до излагането на фактите, се простира Вашият академико-исторически авторитет.
73
0
 
1
 
! Отговори
k_g_angelov 2 преди 5 години
За съжаление, Вие, драги ми господине, както се биха изразили врабчетата на Радичков, не се съобразявате с, или дори не знаете това елементарно положение. И се захващате да интерпретирате фактите. А там, при интерпретирането на фактите, Вие сте не по-добър (нито по-лош, разбира се) от всеки А така да се изразя интелигентен и образован българин. Намират се все още тук там.Да, може цар Борис III да е спестил черните забрадки в 1940-1944, но в 1944-1945, комай ги наваксахме, не мислите ли?
72
1
 
0
 
! Отговори
k_g_angelov 3 преди 5 години
А обявяването на война на САЩ и Великобритания?Съзнавате ли, че величаейки царят ни по този начин, Вие всъщност обвинявате управляващите в Югославия и Гърция в липса на държавническа мъдрост?Само че тази липса ги сложи на масата на мирните преговори в Париж от тази страна, дето седяха победителите. А цар Борисовата мъдрост ни сложи е ясно е къде.И ако не бяхме разпределени към Съветската сфера на влияние, надали щяхме да се отървем само с черни забрадки. Щяхме да загубим и територи
71
1
 
1
 
! Отговори
k_g_angelov 4 преди 5 години
И дори СССР да е защитил териториалната ни цялост, в т.ч. Южна Добруджа, изхождайки САМО от своите геополитически интереси, за нас е важен крайният резултат и той е в наша полза.Щото, и Вие го знаете с по-големи подробности от мен, в Париж, и Югославия, и Гърция предявяват към нас жестоки териториални претенции.Тъй че по-полека с напъните за реабилитиране на царя.Бъдете здрав академик Марков.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Фердинанд и особено цар Борис са гордост за всеки истински българин, а не предател -русофил!
69
3
 
2
 
! Отговори
ало преди 5 години
АКАДЕМИЧЕТО,НЕЩО ДА КАЖЕШ ЧЕ ОБЯВИ ВОЙНА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ..И ТЕ НЕЗАБАВНО ЗАПОЧНАХА ДА БОМБАТ СОФИЯНЧЕТАТА--КАТО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОДЪРЖНИЦИ НА МОНАРХА...АБЕ ТИ ИМАШ ПРОБЛЕМИ,БЕ АКАДЕМИЧЕ...
68
2
 
4
 
! Отговори
знаеш преди 5 години
До СССР ГО ОТРОВИХАли-ти имаш проблеми.....вече се доказа че не е отровен--заминал си е сам....а че съсипа България и, че остави една опоскана държава от германците--това не се казва,а че изби 50000 български граждани,че избиваше и деца-също--в името на борис 3-осъжда се на смърт..и това ли това академиче-седесарче ще реабилитира...
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявам се - цензурирали са "държава на д.ух.а". Пълен абсурд!
66
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Както винаги - кланяли сме се във всички посоки. Никаква "държава на духа" не сме, а сме "държава на малодушието". И евреите сме спасили след като сме видели промяната в посоката на вятъра - след загубата на решителни битки от германците. Царят ни е въвлякъл на страната на анти-човешката идеология, после се изкарваме герои. Айде стига вече изопачаване на историческите факти!
65
0
 
2
 
! Отговори
СССР ГО ОТРОВИХА преди 5 години
КАТО НЕУДОБЕН ДЪРЖАВНИК ПО ПЪТЯ ЗА БЕРЛИН И ПРОЛИВИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
64
1
 
2
 
! Отговори
ЩУМКАРИ-безимотни! преди 5 години
До Аз знамКой, каквото е търсил си го е намерил в т.ч. и черните забрадки в Балкана!Партийната каса на Коминтерна и бойните групи на ВО на БКП са плащали!!!!!!!
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са му съобщили че в негово име са застреляли децата от Ястребино, на възраст от 7 до 12 години, великият ни държавник сигурно е получил ерекция от кеф.
62
3
 
8
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
Фигурата на Цар Борис Трети се нуждае от пълна реабилитация. Той е пълна противоположност на баща си Фердинанд като поведение и като манталитет.......... и като че ли и на още някой, за който се сещаме, нали така?
61
11
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Борис Трети е наречен Обединител. Само за това трябва да има паметник поне колкото ***. А най-големите български военни победи са постигнати под командването на Фердинанд. Затова той трябва да замести Ал 2 пред Парламента.