Генерали в спор за един главсек! Освобождаването – формално

Премиерът наредил в НС да изчакат указ, за да няма "втора буря"
Обновена: 18 сеп 2018 13:16 | 18 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална, настоя премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета.

Още по темата

Борисов изтъкна, че става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента Румен Радев. Името на новия главен секретар обаче щяло да бъде съгласувано с държавния глава.

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на Президентството", разясни премиерът.

Борисов допълни, че казал на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря". Винаги съм уважавал и президентската институцията, и хората в нея", каза той.

Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президента, както е било в последните години.

Премиерът искал да разкаже в речта си за големия успех на българското европредседателство.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на това, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.

През американските фирми той подчерта добрите условия за бизнес у нас.

"Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ знаете колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство", похвали се Борисов.

Той заяви и че компромиси в борбата с контрабандата не се правят, което позволява увеличение на бюджетните заплати от догодина. "На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
13
 
! Отговори
Кралят-Слънце преди 5 години
Закона/УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ/важи за раята!!!Мутрите са над закона!!!Евала Борисов,евала КРАЛЮ-СЛЪНЦЕ!!!
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vladiНикой не го подрепя,той манипулира изборите.
25
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Горканчо... - и той мечтае да е значим...
24
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президент циркаджия, спонсориран от мафията, зависим отвсякъде.
23
5
 
20
 
! Отговори
vladi преди 5 години
Не знам колко трябва да си зле и неграмотен за да гласуваш за този човек и да му вярваш! Тъжното е че все още има хора, които смятат че неговото управление не вреди на държавата. Моля се тези хора да са необразовани! Просто нямат логика нещата които се случват! На думи всеки е прптив него. На избори всеки го подкрепя! Тъжно е! Жалко е!
22
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев беше казал по-бързо да станат тези промени в правителството и да не занимават обществото с това, а сега точно той прави циркове.
21
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деса кара ли още Мерцедеса?
20
2
 
14
 
! Отговори
Джамайкъл преди 5 години
Бойко е голям шегобиец .
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОП - терористи над народа си!Не,на ГРОП!
18
1
 
6
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Прав си 15, ами ако НС после не го избере ? Те ти казус.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме си обратно Станишев,БСП и Доган с ДПС.
16
2
 
11
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
С какви глупости ни занимават. Тоз пък е един секретар ?
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стита вече, по закон радев ще го освободи като гл сек след като НС го избере за министър - аре да си четете законите!!!! НЕ Е ОБРАТНОТО
14
1
 
15
 
! Отговори
Аман от драскачи ! преди 5 години
Щом Той така е счел, какво тук значи някакъв си закон... Апропо, след броени дни ще гръмне проблем с неприложимост на текстове от ЗСРС, да видим какво ще мънка тогава Негово премиершество.
13
3
 
20
 
! Отговори
реалист преди 5 години
И за да продължа мисълта на Вожда Пожарникар, всичко в стараната ни е по мед и масло. Но всичко в тази държава е формално. Дават се 100 мил на полицията, още на БАН, ЧЕЗ на Гинка, ТЕЦ на Доган и постове на Калинки и всичко това е формално, защото така преценил най - знаещия в тази държва, Вожд Пожарникар. Оставката ти също е формалност. Чакаме.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%."Не искаме да сме като България, а богати като Германия." Качински
11
0
 
0
 
! Отговори
Saqia преди 5 години
Generalite sa tejki piani....izpili sa sichkutu vino na bulgariata...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България-- гето на МАФИЯТА
9
0
 
10
 
! Отговори
Ввв преди 5 години
Долу Мафията
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 мандата по-късно още не могат да намерят читави кадри, обаче оправят Западните Балкани.