Генерали в спор за един главсек! Освобождаването – формално

Премиерът наредил в НС да изчакат указ, за да няма "втора буря"
Обновена: 18 сеп 2018 13:16 | 18 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална, настоя премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на Американската търговска камара с кабинета.

Още по темата

Борисов изтъкна, че става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента Румен Радев. Името на новия главен секретар обаче щяло да бъде съгласувано с държавния глава.

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на Президентството", разясни премиерът.

Борисов допълни, че казал на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря". Винаги съм уважавал и президентската институцията, и хората в нея", каза той.

Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президента, както е било в последните години.

Премиерът искал да разкаже в речта си за големия успех на българското европредседателство.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на това, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.

През американските фирми той подчерта добрите условия за бизнес у нас.

"Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ знаете колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство", похвали се Борисов.

Той заяви и че компромиси в борбата с контрабандата не се правят, което позволява увеличение на бюджетните заплати от догодина. "На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един начин по който и баба ми може да стане генерал !
106
3
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Президент Радев напразно се е хванал да обучава Борисов на спазване Закон и демократични принципи!Тоя мафиот - премиер, работи по законите на мафията , т.е. каквото каже той , като главатар на българската мафия , това е и закона!Нито Борисов , нито Цветанов могат да схванат за какво "съгласуване" иде реч и къде е записано!
105
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре очаквам Корно да поиска хляба да безплатен - само и само да дойде на власт. След това ще ви подарят и безплатен вазелин. Винаги такава е последователността когато червени дойдат на власт. Помнете някога богатата Венецуела - сега гладуваща перла в короната на социалните придобивки за бедните. Мадуро им го намадури. А на вас Курнеля ще ви го накури. С усмивка разбира се!
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция си има айфелова кула америка статуя на свободата а пък ние това чудо отгоре
103
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са тия два генерала аз тук виждам само *** бивши полковника от ДС.И да не всичко с генералски пагони е генерал, аз така и Нора Недкова мога да изтипосам ни нито ще поумнее нито ще придобие способности.Че и война водили, каква картелна или нарко- война.Пък и как каратист срещу пилот на ввс по това може да направи нов филм Джеки Чан, вече като пусна новините умирам от срам от тая кретения.
102
1
 
7
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Не процедурите - държавата ни е формална!
101
1
 
13
 
! Отговори
НЕ е вярно преди 5 години
Пришиването на зеленчуци към истински генерал е плитко скроена манипулация. Неможе да се сравнява зеленчук с генерал. Изобщо няма нужда да се чете статията още в заглавието лъха поръчкова близалка.
100
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов не е генерал.
99
1
 
19
 
! Отговори
лупи преди 5 години
Цялата работа на Тиквуний е формална. Дреме му за законите. И те са формални за него
98
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви генерали иде реч аз виждам един генерал и един маркучоводач или мутра кой както си го избере.
97
4
 
27
 
! Отговори
До 89 преди 5 години
По-добре някой на теб да ти смени чипа в мозъка,може и да има някаква полза.А президента ни е супер!Одавна не сме имали толкова открит и честен президент.На никого не цепи басма и им казва истината в очите,която направо ги боде.Само така,г-н президент!Народа ви вярва и пак ще гласува за вас!
96
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът трябва да прочете новините някоя вечер.С униформа...
95
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старшинката ще бави до последно, само и само да покаже, че нещо зависи от него.
94
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-прости и нагли същества от герберите. Разбойко наредил на Народното събрание да се чака указ от президента... Министър-председателят нарежда на депутатите?! Алоо, демократична република ли е България или еднолична диктатура, а? Кажете, тролчета гербави!
93
1
 
31
 
! Отговори
мак преди 5 години
Познах, че за председателството ще говори десетилетия напред. Но като няма с какво друго да се похвали, поне ще приказва за него, нали си вЕрва, че е успешно. Няма по-голям грандоман.
92
1
 
27
 
! Отговори
Престъпника от Банкя преди 5 години
Бивол обяви нова скандална информация за Джи Пи Груп и как се източва Лукойл, чрез закупуване на имоти за бензиностанции на многократно завишени цени..В тази връзка се пита, защо Лукоил никога не е на печалба въпреки огромните приходи??Бойко, интересува ли те кой източва държавата или Златев ти е дружка (както знаем!)..
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12 Качински не е чел статистиките на правителството , ако ги прочете, веднага ще се коригира
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Р.Радев - кой е той?Тебе, па кой те пита, коя телевизия гледаш, бе! :)
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Червените милионериНинова, питай мъжа си защо се вдигат цените на горивата. Той е виден ръководител в Лукойл и би трябвало да знае.------Не ти питай гербаджиите защо не започат да изграждат АЕЦ Белене и шлема, за който толкова се молихме да реализираме и губим милиарди,защото спряхме проектите,загубиха и други европейски държави.
88
23
 
7
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Малка частица от червените милионери ограбили България: Р.Овч.; Корнелия Нинова - Лъжата ; Г.Гергов; Гуцанов-Медузата; Бриго Аспарухов; Манджуков; Гущеров; агента Гоце - Първанов; Вес.Лечева, Баневи и още много червени милионери, откраднали милионите си от българския народ.А оглупелите червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нинова, питай мъжа си защо се вдигат цените на горивата. Той е виден ръководител в Лукойл и би трябвало да знае.