Радев даде скъпите съдебни такси на Конституционния съд

"Законността е условие за съществуване на държавата"
Обновена: 18 сеп 2018 10:40 | 18 сеп 2018 10:40, Веселина Йорданова
49
Радев даде скъпите съдебни такси на Конституционния съд
Снимка: архив, БТА

Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване.

С този аргумент президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за  изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

Още по темата

Президентът наложи вето на поправките, но то бе преодоляно от депутатите. Тогава и от левицата се заканиха да сезират КС.

В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел.

Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита, изтъква президентът.

Държавният глава оспорва и разпоредби, според които се въвежда принципът на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция. Според него това не съответства на Конституцията и на международни договори, в които публичността на съдебните заседания е съществен принцип на правораздаването.

Президентът оспорва още въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права, изтъква още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
1
 
! Отговори
Много е противен преди 5 години
И започва вече да досажда!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на президента, че се опитва да спре поредната простотия на ГЕРБавите неграмотници, които се опитват с поправките в АПК да направят администрацията недосегаема!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простоттиите на герберунгелите се увеличиха и станаха нетърпими. Такси, застраховки, всякакви измислици да подхранват монополи и мафии. Трябва партия с нормални хора и да спазва конституцията на България, където пише, че е социална държава, а не латиноамериканска.
38
1
 
0
 
! Отговори
Antonim преди 5 години
До Анонимен 11При изготвянето на условията, на които да отговарят кандидатите за дадена обществена поръчка, трябва да се поставят условия за опит в съответната област. Но за жалост измислени фирми (свързани с някои хора) кандидатстват само за да има масовка.
37
1
 
10
 
! Отговори
нали преди 5 години
нали ви е ясно кога обикновен човек ще осъди държавна институция, що за демокрация, уж здравна система но за заможните,уж съдебна пак за заможните, леко мязаме на феодализъм през 21 век
36
1
 
4
 
! Отговори
до31 преди 5 години
пич ако копките и лентичките са мерило за успехи, значи живееш още в Тошово време..
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TEQ SA NASRAXA BE E.BATI SYDIITE
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица..."таксите задвижват съдебната машинаобаче нищо не пречи да се опитаме да построим perpetuum mobile , може би у нас ще измислим нещо невижданоили по-вероятно ще сътворим поредната глупост
33
0
 
8
 
! Отговори
до юрист преди 5 години
а твоите бандити май са мнооооого " уки" и въобще ама въобще не са бивши членове на БКП. Толкова си жалък...
32
15
 
4
 
! Отговори
юрист преди 5 години
Ако за придвижването на едно дело са нужни 100лв за такси, а НС реши че гражданина ще плаща 80лв, гарантирам че делата приключени по давност ще се увеличат драстично. Явно това е целта на неукия бивш член на БКП попаднал случайно в президенството
31
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на президента. Опитът за ограничаване на правото на гражданите да търсят справедливост от съда по финансови причини е нарушение на конституцията и на международни договори, които държавата е подписала, като например на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Ония да продължават с триколковите провокации със забързания каданс.
30
1
 
16
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
глупавичък ли си или нещо не си разбрал съдържанието на статията? една баба те е съдила за имот и е ползвала адвокат. в статията става дума за СЪДЕБНИ такси на АДМИНИСТРАТИВНИ органи, а не за адвокати и граждански спорове за частни имоти! ако районният ти кмет издаде заповед за премахване на детска градинка и построяването на блок, в момента таксите за обжалване станаха 30-40 пъти по-скъпи и администрацията е безнаказана. мислете малко, преди да пишете на конвейр.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз така две години и половина виках УВО'88 , обаче не ме пускаха
28
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнелие през втората си година като президент направи първата копка на Технопарка, а от страшинката ще остане само прахоляк и неприятна миризма
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от политика не разбирам, обаче съм спец по нищоправене
26
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един достоен човек , не като гробарите ненаситни
25
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДО 8 ДЕЛАТА ГИ ВЪРШАТ В ПАРЛАМЕНТА. ПРЕЗИДЕНТА Е С ОГРАНИЧЕНИ ПРАВА. АКО НЕ СИ ЧЕЛ КОНСТИТУЦИЯТА ПРОЧЕТИ Я И РАЗБЕРИ КАКВО МОЖЕ ДА ПРАВИ ПРЕЗИДЕНТА. САМО ЛАЕТЕ И РАЗЛАЙВАТЕ КУЧЕТАТА.
24
12
 
3
 
! Отговори
Кокорко преди 5 години
Народа забогатява. Трябва и таксите да се вдигат. А за НПО тата даже малко са ги вдигнали. Поне за нещо полезно да им отиват парите
23
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на президента!
22
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
твърд комунист мачка властта