Срещу ценовия шок: БСП иска 5% ДДС за хляба

Социалистите ще предложат промяната в бюджетната процедура
108

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП предлага да се намали ДДС върху хляба и налогът върху насъщния да бъде 5%.

Това съобщи председателят на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро.

Още по темата

Причината е, че цената на хляба се е увеличила в последните дни, а се очаква от 1 октомври с повишаването на цената на енергоносителите да растат и цените на стоките.

"Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом, и търсим какво да се направи, така че да няма такъв ценови шок", коментира Нинова, цитирана от БТА.

Намаляването на ДДС върху хляба е част от разговора за диференцирано ДДС върху храните, посочи лидерът на БСП. Тя отбеляза, че само България и Дания от страните членки на ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните.

"Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет", заяви Нинова и посочи, че ще предложат намаляване на ставката върху хляба с промяна в данъчните закони.

По думите й в момента годишно от ДДС върху хляба в бюджета се внасят около 60 милиона лева при ставка от 20%. Ако тя бъде 5 процента, в хазната биха влезли 45 милиона лева по-малко.

"Според експерти това може да се компенсира от изсветляване на сектора, тъй като, по думите на хлебопроизводителите, с които разговаряхме, има много голям сив сектор", каза Нинова. Тя добави, че рискът е да се получи спекула и търговците да не намалят цената на хляба, а да приберат разликата като печалба.

Относно указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи, Нинова коментира, че президент и Министерски съвет една седмица спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг неподходящ министър.

Тя отбеляза, че който и министър да бъде сменен, това няма да промени политиката на управляващите. По думите й това е агония и печелене на време за оцеляване на кабинета "Борисов 3".

ГЕРБ и това правителство си отиват, дали след месец или два, коментира Нинова. Ние искаме оставката на целия кабинет, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че когато предложенията за смените на министри бъдат внесени, левицата ще гласува против тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе другарко само на хляба ли е високо ДДС-то ами на лекарствата на детските дрехи ами учебниците ами горивата ами тока а на парното. Опитваш се с трици май.муни да ловиш ама нещо не ти се получава. Когато се правиш на загрижена поне го направи не по Крушовски а по човешки. Защо Орешарски не свали ддс-то *** другарко имаше предостатъчно време. Нито ддс-то свали нито вдигна пенсиите нито намали тока и парното за горивата изобщо и на ум не му дойде ами побърза да развали СЕДЯНКЯТА. А вашето ***.ме
56
2
 
4
 
! Отговори
гого преди 5 години
добре бе чук, разбрахме че е еврейка, това ще свали ли цената на хляба, че си се запенил толкова.И по кротко с евреите че ръката на юда е дълга....
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИНОВА ТИ САМО С ХЛЯБ ЛИ ЖИВЕЕШ ??
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дето живея храните нямат данък!Как може да има данък върху храната?
53
2
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
До въпрос към Курнелияаз ще ти кажа как:1) трябва да си евреин - *** е2) да си част от юдо-масонския заговор - *** е - еврейката Кристалина Георгиева (пълномощен представител на Световната Банка за България) и е първа приятелка, *** членува в юдо-масонската банда на Соломон Паси също3) трябва да си доверен човек на САЩ - еврейката *** е в тясни връзки с индивида с лакирани нокти титулуван посланник но всъщност е намесник на САЩ за територията България
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не разбирам от икономика и затова ми е интирисно как търговците и производителите смятата да реализират стоките си при положение, че цените растат, а доходите-не.В крайна сметка потреблението ще замре, те ще изхвълят стока, защото ще намалеят хората, които могат да плащатЕ това ми обяснете...
51
3
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
До от каквовъв всички държави където на власт е юдо-масонския заговор цените се вдигнаха зверски, а заплатите си останаха същитев САЩ например цените се вдигнаха с около 120% за последните 10 години, а заплатите даже намаляхав Западна Европа е същото юдо-масонския заговор бере душа, системата на обезпечени с въздух книжни пари и "глобализацията" доведоха юдо-масонския заговор до катастрофа !обърнете си парите в злато и се пригответе за времена по-страшни и от 1991-94 !
50
1
 
14
 
! Отговори
въпрос към Курнелия преди 5 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
49
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
Повече гласове ще направи ако обещае след изборите да омеси една голема мазна баница на всички българи.Партията първо нахлузва на българите плоския данък - възможно най-дясната данъчна система в ЕС и после разправя на бедните лакърдии. За нищо не става тази госпожа.Българската политика ще се прочисти единствено с МАЖОРИТАЛНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА.90% от сегашния "елит" ще иде в канал на историята. барабар с тази госпожа невзрачна.
48
4
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
глупостите на еврейката *** са покъртителни - щяла да намали ДДС-то на хляба и да вкара 45 милиона лева в джоба на Българина .....аланколу,само плана "Юнкер" коства на бедна България 300 милиона Евро от който и 5 милиона не влзнаха в България !До кога ще гладаме как западните гадове грабят Родината !!!???
47
0
 
11
 
! Отговори
гого преди 5 години
дори и да стане ДДС 5% за хляба ,никой няма да го намали, тези освободени 15% ще се гушнат от търговци и производители и народа ще плаща същата цена, като беше нафтата преди 15 месеца 1,7 литъра някой да не свали цените и газа беше по евтин и нищо, ,демагогии....
46
4
 
12
 
! Отговори
й преди 5 години
Какво всъшност хубаво ни обеща еврейката *** ?НИЩО !!!защо тогава да гласувам за нея !!!???
45
0
 
10
 
! Отговори
й преди 5 години
аз не съм чул еврейката *** да обещава че ще вдигне заплатите нито пенсиитене съм я чъвал да обещава че няма да вдига данъците - напротив - иска да махне 10% ДОД !
44
1
 
5
 
! Отговори
й преди 5 години
До Анонимен"...и колко хубав ГЕРБА дето управлява от 10 години и при тях цените безконтролно растат"аз не съм чул еврейката *** да обещава че цените няма да се вдигат ако вземе властта !не съм я чувал да казва и че няма да приема "бежанци" !не съм я чувал да казва че няма да увеличава външния дълг !
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Защо сме смешни?Какво направи Нинова, за да не е скъп тока, парното, хляба...?Ниски цени ли отстоя, високи заплати ли завоюва, изобщо какво е направила до момента?
42
0
 
11
 
! Отговори
до другарката Импекс преди 5 години
като върните заграбеното от разбойническата приватизация и милиардите в куфарчетата тогава ще се оправим
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото паднаха цените в туризма като намалиха ДДС-то на 9%, толкова ще падне цената на хляба при 5% ДДС. По високи заплати и пенсии, а дали хляб ще купя , или сирене решавам аз .
40
2
 
5
 
! Отговори
до фактите преди 5 години
До ФАКТИТЕ кога това преди колко години при тази логика при байТошо е най хубаво ама заплатите бяха 120 лв
39
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 5 години
До Анонимен 52Може ли по същество?Ти конкретно какво мнение изказа относно 5% ДДС на хляба?Разбрахме, че не сме ти симпатични, но по темата не те разбрахме...
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова, оттегляй се с достойнство! Освен да внасяш нелепи вотове на доверие, които ПРЕДВАРИТЕЛНО знаеш, че няма да минат, друго не си правила.Никаква опозиция не си. Ти крепиш статуквото и 2 години повтаряш, че ГЕРБ си отиват.