Срещу ценовия шок: БСП иска 5% ДДС за хляба

Социалистите ще предложат промяната в бюджетната процедура
108

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП предлага да се намали ДДС върху хляба и налогът върху насъщния да бъде 5%.

Това съобщи председателят на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро.

Още по темата

Причината е, че цената на хляба се е увеличила в последните дни, а се очаква от 1 октомври с повишаването на цената на енергоносителите да растат и цените на стоките.

"Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом, и търсим какво да се направи, така че да няма такъв ценови шок", коментира Нинова, цитирана от БТА.

Намаляването на ДДС върху хляба е част от разговора за диференцирано ДДС върху храните, посочи лидерът на БСП. Тя отбеляза, че само България и Дания от страните членки на ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните.

"Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет", заяви Нинова и посочи, че ще предложат намаляване на ставката върху хляба с промяна в данъчните закони.

По думите й в момента годишно от ДДС върху хляба в бюджета се внасят около 60 милиона лева при ставка от 20%. Ако тя бъде 5 процента, в хазната биха влезли 45 милиона лева по-малко.

"Според експерти това може да се компенсира от изсветляване на сектора, тъй като, по думите на хлебопроизводителите, с които разговаряхме, има много голям сив сектор", каза Нинова. Тя добави, че рискът е да се получи спекула и търговците да не намалят цената на хляба, а да приберат разликата като печалба.

Относно указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи, Нинова коментира, че президент и Министерски съвет една седмица спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг неподходящ министър.

Тя отбеляза, че който и министър да бъде сменен, това няма да промени политиката на управляващите. По думите й това е агония и печелене на време за оцеляване на кабинета "Борисов 3".

ГЕРБ и това правителство си отиват, дали след месец или два, коментира Нинова. Ние искаме оставката на целия кабинет, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че когато предложенията за смените на министри бъдат внесени, левицата ще гласува против тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Вече има нова директива и всики трябва да вдигнат най - ниската ставка ДДС на 15%
36
1
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Не си запознат явно.В повечето страни от ЕС ДДС - то за детски продукти, храни учебници и т.н е под 7%
35
3
 
5
 
! Отговори
Много лъже преди 5 години
Минималната ставка на ДДС в ЕС е 15%. Значи 5% е невъзмлжна ставка за хляба , Браво на другарката Лъжа за поредната лъжа!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите на някои Инафантилни и ми става пределно ясно че от таз кочи..ка в близките 50 години държава няма да стане. Говорят за Пупулизъм без да знаят значението на думата но иначе са я чували от тези за които са гласували. Това да си $ умен $ като ***..как хич не е добре. Наблюдавам една истерия в писането на коментари. Някоко човека се надпреварват да сипят ху.ли и недомислици и да покажат умственият си багаж. . По този начин освен да си покажят се.лянията друго не вършат.
33
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
О при 5% ДДС за насъщния, цената му няма да падне.
32
0
 
10
 
! Отговори
нда... преди 5 години
то много лесно т'ва с хляба. Що не поиска да се облага хазарта и тогава може и без ддс на хляб и лекарства...ама не и стиска...за пред бабите си се ежи
31
3
 
10
 
! Отговори
марш в Москва! преди 5 години
Майката на тази сигурно гледа кокошки в Крушовица и тази иска да ги храни с евтин хляб.Бива поквара, бива, ама тази не се наяде!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей Бого втръсна ми от тая крава.Аман от нея вече.И тя като Суджук Бойко няма ден в който да не и отразят медийната изява.Стига толкова.Като иска да го сваля да прави преврат,метеж или каквото иска а не само да скимти като гладно куче.Тъй де.
29
6
 
3
 
! Отговори
голяма глупост преди 5 години
По татово време хляба беше субсидиран. Тогава килограм хляб струваше по-евтино от килограм брашно. Хората хранеха кокошките с хляб. За да държат цената ниска, правеха хляба от фуражно зърно /тежка пшеница/. Затова хляба беше клисав.Когато един ден българския народ осъзнае вредата от социалистическото мислене, можем да очакваме че нещата ще тръгнат напред.
28
4
 
12
 
! Отговори
ПиШок преди 5 години
Двуличници,колко пъти бяхте на власт от 1989 г. насам,колко?Защо тогава не гласувахте 5% ДДС за хляба,а сега,когато не сте на власт и нищо не зависи от смешните ви вопли?
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не минава и ден без някоя nростотия на Нинова. То бива бива евтин популизъм ама тя вече съвсем прекали. И какво си мисли, че ако падне правителството ще гласуваме за изеднuците от БСП??? Нещо се е объркала.
26
4
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
5% е 5ст ! 30 дни по 5 ст е 1,50 лв... Голяма икономия ! А Георги Първанов има цял Спа хотел...
25
5
 
13
 
! Отговори
А Кур в гъза иска ли преди 5 години
Селянката-крадитизаторка?
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от пещерният популизъм на ***.
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо плюете по Нинова сега?! Ако това беше предложено от Герб, нямаше да го наричате популизъм, а щяхте да се задавите от викове "Браво, Борисов"и "Ето така се управлява", нали, бе, мизерници герберастки?
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата ми е такава че обикалям цяла европа от 15 г. живея в бяла държава. Досега където съм пазарувал никъде не съм видял 20 % ДДС. ДДС-то варира от 5 до 15 % във всички бели държави. Много съм се чудел защо само във вашата мутроландия е толкова високо ДДС-то и накраят се сетих. Ако намалят ддс-то няма да им остане какво да краднат и без това икономиката ви е в сивият сектор и неплаща данъци ако и ддс-то изчезне управниците ви ще трябва да се връщат на село да си пасът гове.дата.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До народна банкаПланът е даже пари за хляб да НЯМАМЕ.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова и Синдикатите станаха нетърпими. А Б. Петков се излага с 5% увеличение на пенсиите догодина ЛЯТОТО, представи си!Нинова тръгнала да се прави на загрижена с нещастното 5% ДДС.Синдикатите се плюнчат с необлагаем минимум и плосък данък.Хванали са се с някакви жалки трикчета и манипулативни номерца да ни залъгват и успиват, докато цените растат и раста, бедността ни притиска отвсякъде... Мятат ни по клоните, вместо да повишат МРЗ още сега. Пари има, могат да го направят. Добра воля няма.
19
3
 
4
 
! Отговори
Цървул преди 5 години
Ами кво да правим тогава,ще ядем само сух суджук!
18
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Лизъм, лизъм... - популизъм...