Срещу ценовия шок: БСП иска 5% ДДС за хляба

Социалистите ще предложат промяната в бюджетната процедура
108

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП предлага да се намали ДДС върху хляба и налогът върху насъщния да бъде 5%.

Това съобщи председателят на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро.

Още по темата

Причината е, че цената на хляба се е увеличила в последните дни, а се очаква от 1 октомври с повишаването на цената на енергоносителите да растат и цените на стоките.

"Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом, и търсим какво да се направи, така че да няма такъв ценови шок", коментира Нинова, цитирана от БТА.

Намаляването на ДДС върху хляба е част от разговора за диференцирано ДДС върху храните, посочи лидерът на БСП. Тя отбеляза, че само България и Дания от страните членки на ЕС нямат диференцирано ДДС върху храните.

"Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет", заяви Нинова и посочи, че ще предложат намаляване на ставката върху хляба с промяна в данъчните закони.

По думите й в момента годишно от ДДС върху хляба в бюджета се внасят около 60 милиона лева при ставка от 20%. Ако тя бъде 5 процента, в хазната биха влезли 45 милиона лева по-малко.

"Според експерти това може да се компенсира от изсветляване на сектора, тъй като, по думите на хлебопроизводителите, с които разговаряхме, има много голям сив сектор", каза Нинова. Тя добави, че рискът е да се получи спекула и търговците да не намалят цената на хляба, а да приберат разликата като печалба.

Относно указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи, Нинова коментира, че президент и Министерски съвет една седмица спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг неподходящ министър.

Тя отбеляза, че който и министър да бъде сменен, това няма да промени политиката на управляващите. По думите й това е агония и печелене на време за оцеляване на кабинета "Борисов 3".

ГЕРБ и това правителство си отиват, дали след месец или два, коментира Нинова. Ние искаме оставката на целия кабинет, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че когато предложенията за смените на министри бъдат внесени, левицата ще гласува против тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите увеличете!ДОХОДИТЕ СА ПОЗОРНО НИСКИ!
16
1
 
9
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Курнелий 6 *** и те обичат кебапчета. Що кебап изядоха на Бузлуджа......
15
3
 
5
 
! Отговори
няма опозиция в Бг преди 5 години
Нинова говори празни думи и нищо не постига. Да се оттегли и да остави някой деен да заеме мястото и. И слепците видяха, че тя играе в подкрепа на ГЕРБ.ДПС може да са всякакви, ама открито подпират ГЕРБ. Тая се вживяла в ролята на опозиция.
14
1
 
8
 
! Отговори
радомир преди 5 години
Не е за нас да имаме ниско ДДС за храните, както е по белия свят. При нас данъците за бедните следва да са високи, както е в момента, за да се пълни бюджета, е иначе няма откъде. Дори и в Румъния ДДС-то за храните е по-ниско, но за нас не трябва да се прави за да има повече пари за усвояване.
13
4
 
15
 
! Отговори
Гецата преди 5 години
В България и да се освободи от ДДС, която и да е стока няма да стане по-евтина. Гаранция.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клювния да каже на червените бизнесмени да вдигнат заплатите и че и с по-нормални марки коли също ще им вършат работа.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за зрелищата трябва 5% ДДС. А, Биг/ВИП брадър да се премести 24ч в денонощието в националния ефир.
10
3
 
11
 
! Отговори
annybody преди 5 години
на Хорни "мозъкът" съвсем подгизна от спа процедурите "долу сред народа" и пак си подкара нейната - ялов популизъм и стани ти, да седна аз. Май нито избирателите помнят за какво е уж в НС, от Алцхаймера ще да е.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДДС на храните май има само в България.
8
3
 
14
 
! Отговори
Кака Мара преди 5 години
Нинова,що се излагате с този популизъм?Да не би миналата седмица на СПА-семинара ви,някой от вас изобщо яде ли хляб,при тези шведски маси!!!
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарко Ниновяа не съм ви фен но за твое добро ви казвам оставете това прок..лето племе и от бога и от света да изчезне. То не заслужава да тъпче горката земя. Кой е този народ на който ще му вдигнат цените а заплатите и пенсиите му са Африкански й той ще си свали шортите и ще разствори бузките. Може ли да ми покажете такова пле..менце. Аз поне не се сещам за такова.
6
2
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 5 години
До котира се бсп такати пробвал ли си го
5
3
 
18
 
! Отговори
Курнелий преди 5 години
Пък аз искам 1% ДДС за месото, защото обичам кебапчета.
4
2
 
18
 
! Отговори
Популисти! преди 5 години
На хляба хубаво, ами на брашното?
3
3
 
20
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Евтин пи ар. Ако наистина искате да помогнете на населението намелете ддс-то на храните, лекарствата и битовите сметки на 10 % и тогава ще имаме основание да кажем, че сте социална партия и се борите за народа !
2
4
 
11
 
! Отговори
сс преди 5 години
На кой му дреме за хляба? Един хляб се яде с дни и при разлика от 10-20 стотинки е все тая.
1
8
 
16
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
Айде тези пак яхнаха вълната. А бе да ва *** в червените популисти, нали утре може да поскъпне захарта, сиренето или червения пипер. Всеки път ли ще искате намаляване на ДДС-то. Социализъмът отдавна си отиде.