За единия надник... Протестър пита: Къде е гражданското общество?

Серия от референдуми ще последва протеста на българите от чужбина
18 сеп 2018 09:10,
395

Трети ден на протест в София, обявен като "Протест на българите в чужбина". В 12 часа протестиращите се събират пред сградата на Народното събрание, а в 17:30 ч. ще направят шествие до Министерския съвет.

Те искат оставката на правителството, провеждане на референдуми по швейцарски модел и въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

"Следващата седмица започваме да инициираме референдуми и няма да се спрем. В България никой не иска да изгуби личната надница и да се отдаде на обществения интерес", посочи пред Bulgaria ON AIR един от организаторите на протеста Росен Миленов.

"Борим се за конкретни неща, които сме входирали преди седмица в Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. Документ от 30 страници - описани са исканията, описани са и стъпките. Законодателната и изпълнителната власт вече 30 години служат на частния интерес. Искаме институти на отзоваване, да се влиза във властта по други правила. Искаме премахване на естествените монополи, искаме експертно правителство...", обясни Миленов.

По думите му протестът е уникален, тъй като исканията на демонстрантите са конкретни. Росен Миленов подчерта, че не искат премахване на партиите, а публичните средства да се разпределят от всеки данъкоплатец.

PR експертът Соня Момчилова посочи, че симптомите на болното ни по думите ѝ общество се виждат по-ясно отстрани. Тя не смята, че има режисиране на протеста, но не е убедена, че това е пътят за постигане на промяната.

"Добре звучи да няма партии, на всички ни се иска да се избавим от познатите стари муцуни. Само че един косъм ни дели от анархията. Чрез избори е начинът, чрез който ще можем да отвоюваме гражданските си права", посочи тя.

Момчилова обаче отчете, че подобни протести и искания ще разместят политическите пластове в страната.

Според нея въпросният протест е изиграл ролята на лакмус за болезнени процеси в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПравославенТака е сега е ред на глупавите и грозните. И като им слушам исканията ... наистина са глупави.
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не харесвам думата "протестър". Българската дума за смяна на системата, исторически наложена и обуслована, е "революционер". Революционерът има харизма.
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея протестиращите за порциа кебапчета и бира Арияна и *** си ше продадат! По една усмирителна риза за всеки безделник там и в Карлуково.
3
4
 
6
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Протестите не са запазена марка на *** умни и красиви!
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пряка демокрация!
1
37
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи общо взето миачите на чинии в Европа искат оставка на правителството, закриване на партиите и те ще ни оправят държавата? Айде няма нужда.