Полиция, прокуратура – кой е отговорен за психарите?

А ако стрелеца Христо Бръзицов беше излязъл на улицата?
19 сеп 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
24


В стабилно състояние остава полицаят, който беше прострелян в София вчера. Той е настанен в "Пирогов", предстоят му операции. 34-годишният Георги Йовчев бе прострелян в главата от психично болен мъж.

Майката на 21-годишния Христо Бръзицов повикала полицията, защото синът ѝ бил агресивен и имала нужда от помощ. Когато полицаите от Трето РПУ посетили адреса, младежът стрелял по майка си, но улучил униформения. Експертиза ще трябва да каже каква е диагнозата на Бръзицов, тъй като не е освидетелстван.

Още по темата

Кой контролира хората с психични проблеми?

Отговорът на този въпрос от психиатъра д-р Веселин Герев и журналиста Стефан Ташев.

Д-р Герев посочи, че в случая не става въпрос за човек със стресова реакция, а за такъв с натрупан психичен проблем. И допълни - ако човек сам не прояви желание да лекува проблем, който осъзнава че има, никой освен органите за принуда не може да го задължи.
 
"Органите за принуда са съдът и прокуратурата. Това е много бавна процедура", отбеляза д-р Герев пред Bulgaria ON AIR.

Психиатърът допълни, че заради страх близките не искат да дават проблемни роднини за лечение в психиатрията. По думите му те дори изпълняват доста странни прищявки на тези хора, само и само да не предизвикат техния гняв.

"Диспансерите, които провеждаха наблюдение с районни психиатри и фелдшери, промениха своята структура. Станаха пасивна част в тази брънка на веригата", отчете д-р Герев.

"Семейството дали е предупредило полицията, че човекът има оръжие? Ако този човек беше излязъл на улицата да раздава правосъди, какво щяхме да коментираме сега?", попита от своя страна журналистът Стефан Ташев.

"Ако бъде освидетелстван няма как да бъде санкциониран. Ако този полицай беше загинал вчера, кой щеше да е виновен?! Тези случаи очевидно зачестяват, има сериозен проблем", каза още Ташев.

За финал на разговора д-р Веселин Герев алармира, че от стресови състояния страдат над 70% от активните хора по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То всьо плихар у Милиционерия. Къде повече къде по малко.
17
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Виновен е законотвореца. Такъв е закона. Лица, с такива проблеми, примерно установени за първи път, трябва да дадат съгласието си за провеждане на лечение в болничното заведение, в което са откарани. А състоянието им е такова, че въобще не са в състояние да разберат и осъзнаят, какво става с тях, че могат да навредят на себе си и или на околните. Ако откажат процедурата е дълга- чрез съда и задължително лечение. До тогава, страдат близките им, обществото, лекари и полиция!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Журналистически шеф преди 5 години
Тия , дето ги наричате "психари" , са избирателите на ГЕРБ ! Така ,че не знайте много , щото Баце ше раздава шамари !
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КОЙ ДА Е ОТГОВОРЕН ЗА ТОВА ЧЕ ЧОВЕК НА 21 Г ЖУЛИ АНТИБИОТИЦИ- ПАРДОН ДРОГА...РОДИТЕЛИТЕ- ДО 18Г ДА, А ПОСЛЕ, ПАК БЛИЗКИТЕ- АМА НЕ КОГАТО ЖИВОТА ИМ Е ЗАПЛАШЕН- ХОРА ГЛЕДАЙТЕ СИ ДЕЦАТА- НЯКОИ НЕ НАПУСКАТ НИКОГА ТАЯ КАТЕГОРИЯ- ПОМНИМ КАК НЯКОИ УБИХА РОДИТЕЛИТЕ СИ, ПОМНИМ И КАК РОДИТЕЛИ СЕ САМОУБИХА ЗА ДА НЕ НОСЯТ СРАМА НА ДЕЦАТА СИ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ БЯХА МНОГО ДОБРИ ХОРА, КОИТО ПОМАГАТ НА ДРУГИТЕ С ХУМАННАТА СИ ПРОФЕСИЯ, НО НА ДЕЦАТА СИ НЕ УСПЯХА.
14
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
На последък тези които трябваше да ни лекуват луднаха вие питате кой се грижи за тях. Цирк пълен!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът си е виновен. Нерваците не се лекуват, а се ходи по врачки и баячки и се търси магия. Антидепресанти трябват, а не "ами той просто си е нервак" или да се търчи при врачка.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки в един момент може да изперка, затворете всички в лудницата.
11
1
 
0
 
! Отговори
Preni преди 5 години
Hubavoto e che veche bg zdravna debitna bankova karta e i v vashia telefon...vasheto zdravno bg konto e v vashite bg race vseki den...pozitivna novina, a...
10
1
 
11
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Докато продължавате да ги наричате ПСИХАРИ, всички ние сме виновни! Вие не сте "журналисти", а ходещи диагнози. Предполагам, че и много от тези, от които зависи как живеят "психарите" са същите *** с емоционална интелигентност на 5 годишни
9
1
 
3
 
! Отговори
Virusak преди 5 години
Riadka sluchka... ogromnata opasnost za horata e ot masovite mediini ortodoksalni bg teroristi i ubiistvenite masovi bg reklami, reklamni pana na ortodoksalen hazart, ortodoksalen alkohol, ortodoksalen tutun, ortodoksalno invitro....dobre che niama pone ortodoksalni automobili i vlakove...
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито полицията, нито прокуратурата са виновни за липсата на здравеопазване у нас, вкл. за опазване и лечение на психичното здраве.И обяснете, моля господа писачи, какво значи "психари". За вашата неграмотност е виновно семейството ви, което не е създало нормални условия да се научите да пишете на книжовен български език.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да , така стигнахме до основния проблем в държавата - качеството на депутатите, избирани на основание принадлежността им към политически партии. Системата на обществено управление на държавата трябва да се промени , тъй като съществуващата е крайно порочна - политическите партии са излишни, струват скъпо на народа и не водят до нищо добро. Трябва народа да се огледа и да се приложи съвсем друг модел / В историята ни - приложено от Цар Борис /.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито полицията,нито прокуратурата!Виновни са правителството и премиера,че не си вършат работата!Ръководство с приказки не става,а с действия!А полицията и прокуратурата са просто изпълнители!
5
2
 
5
 
! Отговори
Народът преди 5 години
Нали народът избира народните представители. Значи той е отговорен за психиатрите.
4
1
 
9
 
! Отговори
А сега де... преди 5 години
и полиция и прокуратура прилагат закона , а той е приет от Парламента... лично съм се сблъсквал с този проблем заради поведение на психично болни хора ... та проблема не е в органите , а в нормативната уредба... така е направена... случаите в страната са безброй , при които органите се оказват безсилни именно заради калпавата нормативна уредба. А тя е в съответствие с европейските правила. Не следите ли проявите на Омбудсмана - от месеци тече кампания за вдигане на запрещения...
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРЪН ДРЪН ДРЪН!!ПОЛИЦИЯТА СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В СЛУЧАЯ!!МАЙКАТА ИЗГОНИЛА СИНА СИ КЪДЕТО БИЛ ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС НА ЛИЧНА КАРТА! ТОВА СЕ ПРАВИ С ЕДНОМЕСЕЧНО УВЕДОМЛЕНИЕ ЧРЕЗ НОТАРИУС !!ТОЧНО ПО ПОЛИЦИЯТА Е СТРЕЛЯЛ КОИТО НЕ СА ЗАЩИТИЛИ ПРАВАТА МУ НА ДОМ И НЕ ПОЗНАВАТ ЗАКОНА ИЗОБЩО !!!!МАЙКАТА Е ПРЕСТЪПНИЦАПОЛИЦИЯТА СА ПЪЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОСОБЕНО ПРОКУРАТУРА И СЛЕДСТВИЕ И ТОЙ Е ПРЕСТЪПНИК ЩОТО Е ПРЕПРАВИЛ ГАЗАВ НА БОЕН!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авторския екип, смятате ли, че думичката "психари" е най-подходяща за заглавието на статията ви?Тази дума носи обида. Чувствате, че можете да обиждате болни хора?Ако е така, имате психиатричен проблем, а по-точно страдате от липса на самочувствие т.е. комплексари - при това агресивни, които изпитват удоволствие от това, че някой е по-зле от вас.- Грозна картинка, а вероятни имате и претенции да сте журналисти?- не, не сте, просто поредните драскачи под посредственото ниво.
1
7
 
5
 
! Отговори
Sevod преди 5 години
Fake news.