Винетката не е презаверена, но не е изтекла? Няма да има глоба!

Новият уикенд талон ще струва 10 лева
19 сеп 2018 07:00, Елка Василева
45
Винетката не е презаверена, но не е изтекла? Няма да има глоба!
Снимка: архив, Булфото

На водачите, които карат с неизтекла, но непрезаверена хартиена винетка след въвеждане на електронните стикери няма да бъде налагана глоба. Тези водачи няма да бъдат регистрирани като нарушители, съобщи председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов.

Вместо това, ако спрат шофьора, проверяващите на място ще преобразуват стикерите в електронни, като ще въвеждат данните за автомобила в електронната система на АПИ.

Още по темата

Водачите обаче ще имат възможност и да трансформират старите стикери, които остават валидни след 1 януари 2019 г., в близо 1000-ата разпространителски пункта, както и на някой от новите 500 терминала за продажба на винетки, обясни Глосов, цитиран от „Труд“. Това ще може да стане и онлайн, чрез специален сайт или мобилно приложение.

Цената на новите винетки ще бъде определена с решение на Министерски съвет, но се очаква новият уикенд талон да струва около 10 лева, обяви още инж. Глосов. Той бе категоричен, че досегашните цени на винетките за леките коли ще останат непроменени през 2019 г.

Така шофьорите ще продължат да плащат по 15 лв. за седмица, 30 лв. за месец и 97 лв. за година.

Новите електронни винетки ще могат да се купуват от терминали с кредитна или дебитна карта. На тях обаче водачите няма да могат да плащат с пари в брой, стана ясно по време на представяне на новите терминали в София. Устройствата ще позволяват обслужване на 8 езика. Те ще бъдат разположени както на гранично-пропусквателните пунктове, така и на главните пътни артерии в страната, обясни инж. Глосов.

Електронни винетки ще могат да се купуват и от досегашните близо 1000 разпространителски пункта – бензиностанции и областни пътни управления. Системата ще позволява плащане и през сайт в интернет, както и чрез мобилно приложение за GSM-и.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
До 1Ми заптиетата, бре, ***!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ще се подават заевленията ?
41
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Киро КюмюряКои са мушмуроците?
40
2
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
хахаха, сега мушмуроците им намериха работа... че кой ще е луд да ходи се занимава с повторна регистрация, заптиетата да се пулят по джама сега... така и така никаква не я вършат от 20 години, да си раздвижат шкембетата
39
0
 
22
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Вместо да се чудят каква винетка да измислят, да вземат да въведат тол таксите! Камионите и рейсовете трошат пътя най-много, съответно трябва да плащат най-много! За сравнение - дневна винетка в България 21лв, хърватската магистрала е 55? в посока. Говоря за ТИР-овете! Демек унас събират пари от бедния българин, а навън събират пари от бизнеса, което е нормално според мен!!! Аман от грабежи в тая държава...
38
1
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Хммм,чакайте сега, аз така както го прочитам излиза,че вобще няма да се занимавам да ходя и да сменям хартиената с електронна! Ми, че то по-добре да си карам с хартиената и като ме спрат те да свършат работата! Ако вобще ме спрат до юли 2019, ако ли не, чудесно тъкмо новата ми винетка за 2019 ще е електронна. И без това беше мега тъпо решение това. Купуваш,лепиш,после махаш,пак попълваш.....а и как ме гони съмнението, че нещо в тия системи ще се бъгне и пак ще има неплатили, изгорели....
37
0
 
15
 
! Отговори
Румъния преди 5 години
В Румъния винетките са електрони нищо не лепиш на стъклото на колата и годишната им винетки в бълг.пари е 57лв,а тука е 97лв,а пътищата в България са дупка до дупка.
36
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, препоръчвам ви да прочетете "Домат облага с данък лошото време" из "Приключенията на Лукчо" от Джани Родари.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И,все пак някой знае ли коя е фирмата предоставяща електронната винетка???
34
10
 
29
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Второ, когато говоря, вие ще слушате и само ще изпълнявате, щото сте мат'рял 99%-тов. Всеки налог върху превозното средство е незаконен, понеже е опит за ограничаване правото на свободно движение. Трето, пътищата в България, не са частни, не са на Бойко, нито на Свинетка, те дори не са били планувани, когато тия, двамката, плод на грешна любов са се родили. Тия пътища, хубави, лоши са от труда на нашите дедовци, баби и ние решаваме, дали да плащаме и по колко, за да се движим по тях.
33
10
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Икономиката на Бойко и демократите е толкова велика, че разчита единствено на данъци, такси и налози и особено на Винетката на Свинетка! Хиляда статии за едната Свинетка, която поради това, че Бойко управлява вече 3 мандат и ни подяжда, ние няма да си купим!
32
5
 
14
 
! Отговори
Skyboard преди 5 години
Az karam bez vinetka. Fanimade...
31
2
 
40
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 5 години
Всичко това е пълна порнография, защото никой не обяснява, къде всъщност отиват парите от винетките? Едва ли за ремонт на пътища, защото пътищата са в безобразно състояние. Значи, тогава парите отиват в нечий джоб?
30
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадлива МАФИЯ!
29
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гениално от ГЕРБ: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия
28
2
 
21
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Фирмата е ЦВЕТЕЛИН-БО-Къмпани.
27
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** уж го развдава бога, стабилен с голяма заплата, пък няма 50 евро за годишна винетка.С М Е Х !
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя е фирмата,която ще предоставя и продава електронните винетки???
25
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България цените на бензина също са най-ниски в Европа. Освен това няма друга страна, в която 80% от автопарка да е над 20-годишен.Но естествено за това на никой не му дреме. Важното е да върви алъш-вериша на Горубляне и в Дупница на братя ИзбеГалеви.
24
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Глупости! Не са по-евтини, а са същите. Стига с тия комунистически похвати от миналото все едно не излизаме извън България. Задръствания има щото пътищата отесняха.