Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва

От бранша искат диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%
20 сеп 2018 07:11, Анисия Иванова
255
Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва
Архив: Булфото

Цената на хляба се вдига поне с 15 на сто, заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

10 процента идват от покачването на цената на брашното, заради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на повишението на газа, тока и дизеловото гориво, обясни той пред "Труд".

Така най-масовият хляб от 700 грама, който досега се продаваше по левче, вече струва 1,10-1,15 лева в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лева за тон, а сега цената е 580 лева за тон, посочи Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е добро тази година.

Още по темата

Има покачване на цената на хляба, но то е различно за различните видове и по райони, коментира и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й поскъпването не е драстично и от него не трябва да се прави политика.

Тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи доходи у нас.

Единственият начин стойността на хляба да се задържи, е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%, категорична беше тя. По думите й ползите от това ще са изсветляване на сивия сектор в бранша, стимулиране на свободната конкуренция и повече в постъпления в пенсионната и здравната система у нас.

"Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган", заяви още Кукушева по повод идеята на земеделския министър Румен Порожанов да води разговори с хипермаркетите да слагат надценка за хляба само толкова, колкото да покрива брака и разходите им. По думите й обаче не винаги разговорите водят до конкретни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
7
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Точно поради тази причина английския и немския пенсионер си купува къща в България и живее добре. Ако беше останал там навън с пенсията от 900-1000 евро е за мустака :)Само наема е 40-50% от пенсията. ДА живота тук в България е поне 3-4 пъти по евтин !!!Това са числата. Няма тука русия америка турция и други глупости.....
174
9
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 179: за 50 цента няма хляб. Недей да лъжеш. Хората навън когато пазаруват си купуват по 2-3 домата а ти когато ходиш на пазар си купуваш по 2 кила. Доста от нещата навън са в пъти по скъпи от тези при нас. Може да вземеш например телешкото бон филе. Навън е грубо 100 кинта а тук е 25лв. Има и неща които навън са по евтини.... Но ако събереш абсолютно всички неща дори и зъболекър и фризьор ще получиш,че в България е поне 3 пъти по евтино за живеене и ако не беше така нямаше да идват пенсионери
173
8
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
В близкия магазин има 10 вида нарязан хляб и цената е между 70стотинки и 1лв.650 грама е ако не се лъжа.Някой път новинарите търсят под вола теле просто за да е по интересно. Но в този случай е скучно дори.
172
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак за ПП ГРОБ да гласувате. Вдигнаха пенЦиите и МРЗ както обещаха но ненадейно вдигнайа и цените така че увеличението се усеща като намаление. Справиха се с нелегалния трафик на цигари като си отвориха заводи в България. Хванаха престъпниците после ги пуснаха под гаранция и те пък тези прстъпници взеха че офейкаха в чужбина на почивка и за лечение. Но ей, вижте че Иванчева все още е в затвора. Подариха на ТРЕЙС някоклко дестки милиона но поне сега ремонтират ремонта (отново за сметка на народ
171
2
 
18
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До ЯТи си ***. В момента само услугите са по-скъпи в еврозоната. По цени отдавна ги минахме и задминахме. Има неща, които дори 3-4 пъти са по-скъпи при нас. От няколко месеца насам вече пазаруваме всичко онлайн от Западна Европа и дори с разходите за транспорт до България пак излиза по-евтино, а купуваме на дребно. Само плодове и зеленчуци си купуваме от БГ. Тук всичко е с доста надути цени. Безобразна работа е това. Разбирам надценка някаква да има, но става дума за фрапиращи разлики.
170
3
 
5
 
! Отговори
бла,бла преди 5 години
Тогава ще ям пасти!
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами много просто. Намалете тока, газта и дизеловото гориво и цената на хляба ще си дойде на мястото.
168
16
 
1
 
! Отговори
Я преди 5 години
Да сте чували за инфлация ?! - има я и ще я има винаги , това е нормално ! Радвайте се, че няма хиперинфлация като 1996-97г. ! А да сте чували за Еврозоната ? - е, докато се изравним с нейните цени още много инфлация ни чака ...
167
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да е много зле положението, ако 15 стотинки е проблем.Ама няма да е проблем де, Боко Тиквун каза че ние сме много стабилни.
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 164Ще увеличат всичко, което се прави с брашно. Ти да не мислиш, че ще си останат с 50ст. само на хляба?!
165
4
 
14
 
! Отговори
пропаганда преди 5 години
До Анонимен 169Абе, тр.ол партиен 1-2лв ли е увеличението на тока, газта, бензина, данъците, таксите, здравните услуги, хляба, млечните изделия, месото, колбасите, боба, лещата, яйцата, плодовете и зеленчуците, перилните препарати, дрехите, обувките, техниката... или по партийно поръчение ви е наредено да ОМАЛОВАЖИТЕ ДРАСТИЧНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА ВСИЧКО?!
164
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 166Цените подготвят за приемане на еврото, а ЗАПЛАТИТЕ? Като за приемане на еврото ли са? МРЗ 400 лева- 200 евро.
163
4
 
14
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Тиквата и обкръжението му са вече десет години са на държавната трапеза и нямат представа от реалния живот на хората. Нито един от тях, не знае цената на основните хранителни продукти и не се интересува от това. Тиквите оглозгаха народа.
162
3
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
като нямате хляб , ще ядете пасти .
161
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който му е скъпо да не яде хляб, за мен 1-2 лева месечно повече е сума която е смешно да я коментирам дори.
160
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да реагираха толкова бързо и когато пшеницата поевтинява.
159
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брашното поскъпвало. Те па щото слагат брашно в него.
158
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подготвят ни за приемане на еврото. 1 хляб = 1 евро.
157
1
 
21
 
! Отговори
Песов преди 5 години
Оставка на всички кърлежи и кръвопийци на народната кръв !
156
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата татази истерия с цената на хляба е за отвличане не вниманието от поредното увеличение на цената на тока и на цената на газа. Тяхното увеличение води да уверичение на повечето стоки и услуги.А иначе хляб има и по 50-60 стотинки.Освен това колко тежихляба на семейния бюджет?повечето семейства ядат по хляб на ден или на два дена.Увеличение с 10 ст. означава 3 лв. повече на месец,което е нищо.А увеличение на горива,ток,парно,лекарства ...................... За тези неща не се говори.