Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва

От бранша искат диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%
20 сеп 2018 07:11, Анисия Иванова
255
Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва
Архив: Булфото

Цената на хляба се вдига поне с 15 на сто, заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

10 процента идват от покачването на цената на брашното, заради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на повишението на газа, тока и дизеловото гориво, обясни той пред "Труд".

Така най-масовият хляб от 700 грама, който досега се продаваше по левче, вече струва 1,10-1,15 лева в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лева за тон, а сега цената е 580 лева за тон, посочи Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е добро тази година.

Още по темата

Има покачване на цената на хляба, но то е различно за различните видове и по райони, коментира и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й поскъпването не е драстично и от него не трябва да се прави политика.

Тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи доходи у нас.

Единственият начин стойността на хляба да се задържи, е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%, категорична беше тя. По думите й ползите от това ще са изсветляване на сивия сектор в бранша, стимулиране на свободната конкуренция и повече в постъпления в пенсионната и здравната система у нас.

"Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган", заяви още Кукушева по повод идеята на земеделския министър Румен Порожанов да води разговори с хипермаркетите да слагат надценка за хляба само толкова, колкото да покрива брака и разходите им. По думите й обаче не винаги разговорите водят до конкретни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 години
Ти да видиш! Вдигнали цената!Нали Порожанов се договори с веригите да не оскъпяват хляба?!Нали Нинова свали ДДС-то на 5%?!К'ва стана тя?!
134
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хлябът не е качествен, защото хубавата пшеница я изнасят.
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хлябаътне е качествен, защото хубавата пшеница я изнасят.
132
3
 
10
 
! Отговори
еж преди 5 години
Като ви е скъп хляба, яжте пасти !!!Мария Антоанета Бойкоборисова
131
1
 
11
 
! Отговори
:D преди 5 години
А той хляба е с едно качество......по-добре да почна да зобам пръст. Тотална спекула по цялата верига. Срамна работа точно с хляба да го правят.
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се махне ддс-то върху хляба.Отделно и всеки може да си закупи хлебопекарна и да си прави домашен хляб без да дава по лев и нещо.
129
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си направете труда да прочетете съдържанието на етикета на хляба ще спрете да ядете хляб!
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиват ни чрез хляба, който е пълен с химии, които са канцерогенни, неслучайно България е на първо място в Европа по умрели от рак.. Борисов ни избива чрез хляба!
127
1
 
2
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Глутенът е показател за съдържанието на витамини в хляба.Колоко повече е глутена значи толкова повече витамини съдържа.
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина е обидно да се слуша Цачева, когато говори за закони и право. И това нещо имитира държавност на най-високи нива вече цяло десетилетие!? Юридическото образование получено в РАБфак е кич върху гърдите на некадърника-партиец. Такива се произвеждаха на конвейер от комунистическата държава, та до днес. Срам за българската държава и нация! Национален срам.И до днес България се управлява семейно мъжа на Цецка насаден като квачка в РВД на яка държавна хранилка, Бъчварова тъпче търбух през няколко фирми и скоро допълнително възнаграждение с много милиони през любовника си. Както и
125
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Хляб наш насущний - хлябът от качествена пшеница съдържа много минерали, витамини от групата Б, влакнини, въглехирати и добро количество белтъчини - това го прави униклен и основен продукт от хилядолетия. Качеството на пшеницата и хлябът се измерват по съдържанието в него на незаменимата аминокиселина лизин, а глутенът трябва да е с мярка
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Счетоводителката Теменужка Намкояси, поредната калинка монтирана от политическата мафия в министерство на енергетиката и първа приятелка на енергетичката Гинка Намкояси от Пазарджик, разцепи телевизонното пространство с хроничното си мрънкане, имитация на експертност и низ от откровени глупости.Какво ли друго би могло да бъде поведението на една агресивна посредственост, допълзяла до министерски пост? Впрочем, фактът, че подобни личности са заели почти всички държавни катедри означава, че българската икономика и политически решения свързани с нея, не се управляват пряко от държавната вла
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващият път преди да си купите хляб, направете си труда да прочетете етикета съдържанието и да видите с какво ви тъпчат ;)
122
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко. Само така. Геноцид до дупка за овчето племе.Като е гладно ще работи повече и за по малки заплати.
121
6
 
6
 
! Отговори
до 125 преди 5 години
Глутенът е вреден. От него се слепват червата.
120
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Блъскат в хляба глутен, че е по-евтин от брашното - глутенът е тайната на хлебарския бизнес
119
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 5 години
Де го този хляб по левче за 700 грама (1,43 за кг)? Хляб Добруджа ми излиза 1,51 лева за килограм.
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да е само хляба, да спрем да го ядеме... Ами другите храни, а горивата, тока, парното, водата, от всичко ли да се откажем?!
117
1
 
12
 
! Отговори
до 121 преди 5 години
Знаех си аз, че социалзмът е виновен за всичко. Нищо че от 30 години живеете в Демкордация и Гербокретенизъм.
116
3
 
5
 
! Отговори
Х.пекар до 120 преди 5 години
Много често като спре водата аз пикая в тестото за да може да се разбърка по-добре.