Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва

От бранша искат диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%
20 сеп 2018 07:11, Анисия Иванова
255
Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва
Архив: Булфото

Цената на хляба се вдига поне с 15 на сто, заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

10 процента идват от покачването на цената на брашното, заради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на повишението на газа, тока и дизеловото гориво, обясни той пред "Труд".

Така най-масовият хляб от 700 грама, който досега се продаваше по левче, вече струва 1,10-1,15 лева в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лева за тон, а сега цената е 580 лева за тон, посочи Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е добро тази година.

Още по темата

Има покачване на цената на хляба, но то е различно за различните видове и по райони, коментира и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й поскъпването не е драстично и от него не трябва да се прави политика.

Тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи доходи у нас.

Единственият начин стойността на хляба да се задържи, е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%, категорична беше тя. По думите й ползите от това ще са изсветляване на сивия сектор в бранша, стимулиране на свободната конкуренция и повече в постъпления в пенсионната и здравната система у нас.

"Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган", заяви още Кукушева по повод идеята на земеделския министър Румен Порожанов да води разговори с хипермаркетите да слагат надценка за хляба само толкова, колкото да покрива брака и разходите им. По думите й обаче не винаги разговорите водят до конкретни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 5 години
Хляба се вдига, тока, парното, а ми защо не вдигат детските за близнаци?
214
1
 
2
 
! Отговори
хляб та хляб. преди 5 години
Аз предлагам изобщо пък да не им купуваме и без това пълния с *** ГМО хляб. И без хляб ще минем. Пък пенсионерите да вземат да си направят 1 питка домашна - цяла седмица ще хапват. Ама не те са заети с турските сериали, билетчетата на Пеевски и ало измамниците. Да, бедни сме, но нима някога сме били богати ? И през соща живеехме бедно, но просто нямаше нищо и не бяхме обременени от рекламите и телевизията. Но бяхме щастливи - факт!
213
1
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 5 години
Всеки ден купувам хляб. Още не съм видял някъде да са вдигнали цената на белия хляб а от 1 месец само това пишат
212
2
 
2
 
! Отговори
БКП преди 5 години
По-добре да ядем мишки, от колкото да гласувам на избори за ГРО666На пук ще гласувам за БСП-то само да гледам гърчовете и непрестанните платени стачки на гро666аджий.
211
0
 
0
 
! Отговори
До плебса преди 5 години
Белия хляб видиш ли бил вреден.
210
0
 
3
 
! Отговори
Капи преди 5 години
Първо искахте капитализъм и да ядете банани всеки ден. Яжте банани! Ябълки,домати,череши... ядете ли? Скоро няма да имате пари да си купите и хляб. Доволни ли сте от ДЕМОКРАТИЧНОТО медицинското обслужване? Нали искахте демокрация?А!? Забранихте БКП!Пенсионната възраст се удължи. По времето на БКП се пенсионирахте здрави. А, сега? Ще видите от Ония Свят пенсия.Искахте да карате BMW и Мерцедес. Сега карате трошки на по 20 год.,но пък баварец. Бръмчат като трактор, а бензина гори като за само
209
0
 
0
 
! Отговори
Мара- тъпото преди 5 години
Като нема леб...яжте пасти?
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Симитли отдавна е 1.10 лв.
207
0
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
Стягайте коланите колеги ....зима иде!:):):)
206
3
 
1
 
! Отговори
А Горивата преди 5 години
Те защо са табу за родните журналисти.Един литър е повече от два хляба , но не стига за деня.Ако имахме независима от Русия държавна власт , сега и хляба , и парното щяха да са с 50% по евтини.Но с парламент в който над 90% от депутатите са в групата за приятелство с Русия , толкоз.
205
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионерите дават по няколко хиляди на ало измамници те, та едно поскъпване ли ще го уплаши! Я марш от тука.
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да поскъпва. Ще вдигаме и ние цените . Така ще се изравним с тия от ЕС.
203
3
 
5
 
! Отговори
You преди 5 години
С правителството, което няма никаква идея за развитие на страната бедите са ежедневие.
202
1
 
1
 
! Отговори
Най-реалният Зозо преди 5 години
Ей реален Зозо, няма да пишеш от мое име. Само зозане за зозовците.
201
1
 
4
 
! Отговори
Митака преди 5 години
До МенАбе кой яде 30 хляба месечно :)))))))))))))))))? Аз 1 хляб го ям 2-3 дни. Повече тиквички, ***, свинска плешка :))))))))))))
200
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ха хаха същите тези *** смятаха стотинките поскъпване на тока. Не се усещат, че като съберат всичките стотинки на всичко поскъпнало, работата става сериозна. Но приятели, щом не дойдохте на протеста, значи това не ви притеснява. Всичко хубаво!
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми е със 210 лева пенсия.Някой хора нямат внуци и родители, които им помагат. За тях 5 лева на месец, са 60 лева по малко на година... А 60 лева и е за празниците месото...
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хляба е ясно,че поскъпва,ами пастите,как седи въпросът с тях?Нали като няма хляб,трябва пасти да ядем!
197
4
 
9
 
! Отговори
яко пропаганда! преди 5 години
ГЕРБ са активирали слугинажа и яко тр.олене под статията.Като дефек.тни грамофони стържат едно и също- "Само 15 ст, вие за 15 ст ли сте, на месец 5 лв...". Обаче забравят, че поскъпна абсолютно всичко, не само хляба.Лъжите, изопаченията, манипулациите са средство на пропагандната машина.През последните години пропагандата надмина бай- Тошовото време.
196
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 201: Не им обяснявай ..... 5лв. са един билет за търкане :)