Болногледачка в чужбина: На Запад е трудно, но у нас се задушавам

"Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България"
Обновена: 22 сеп 2018 07:56 | 21 сеп 2018 18:30, Елка Василева
344
Болногледачка в чужбина: На Запад е трудно, но у нас се задушавам
Снимка: Дойче веле / В. Барямова

От пет години Снежана Митова е болногледачка в чужбина. "Много е тежко. Но въпреки трудностите, ще продължа да работя навън. В България се задушавам", признава тя. Пред Дойче веле тя разказва за работата си в Германия и Австрия.

От 2014 година насам Снежана Митова е болногледачка в чужбина. Намерила работата чрез българския офис на една полска фирма, наемаща болногледачи за Западна Европа. Преди да замине, 57-годишната жена изкарала курс по немски език.

През първите две седмици в Германия тя обгрижвала една неподвижна възрастна германка в село до Улм. След това била изпратена в Аугсбург, където се грижела за собственик на хотел, който бил в инвалидна количка. Спомените на Снежана от времето, прекарано в Аугсбург, не са особено хубави. Два пъти била удряна и блъскана от мъжа без причина - в присъствието на неговата съпруга, която пък незабавно поискала нова гледачка. "От фирмата ме посъветваха да пусна жалба заради насилието. Направих го, но и до днес не съм получила отговор", разказва тя.

Третата ѝ спирка в Германия била Льовенщайн в провинция Баден-Вюртемберг. Там в продължение на четири седмици обгрижвала онкоболна жена - помагала ѝ да се придвижва от количката на леглото и обратно.

Така минали първите два месеца в Германия, след които Снежана се върнала у дома в софийското село Лозен. Зачакала фирмата да я потърси за нов ангажимент.

Когато човек издъхне в ръцете ти

Позвънили ѝ обаче едва седем месеца по-късно - през април 2015. Казали ѝ, че още на следващата сутрин трябва да тръгне отново за Германия. "Този път имах късмет. Грижех се за един възрастен мъж. Семейството му беше много добро и пожела да остана по-дълго", разказва 57-годишната жена. "Работих там една година, разкошни хора бяха", спомня си тя.

По-късно Снежана намерила друга фирма, набираща подобни кадри. Тя обаче предлагала работа в Австрия и условията били доста по-различни. Договорите били за по два месеца, след които болногледачът трябвало да се прибира в родината си и да чака ново позвъняване. Когато отишла за трети път в Австрия, болният човек, за когото се грижела, починал в ръцете ѝ. Преживяла тежък стрес. Събрала куфара и пак се прибрала у дома. Снежана още няколко пъти заминавала и се връщала в България. "Болногледачът е смазан от стреса, страшно е да гледаш умиращия в очите и да не можеш да помогнеш", казва 57-годишната жена.

През март тази година се наложило да обгрижва възрастна жена в Инсбрук с много напреднала деменция. Обяснили ѝ, че при всяко излизане задължително трябва да изключва бушоните, за да не стане беля, ако на бабата ѝ хрумне да включи тока. "Замисляли ли сте се колко в България могат да си позволят да плащат за денонощна грижа за родител с това заболяване? В нашата страна това е голям проблем", коментира Снежана.

Болногледачката е работила и в дома на българка. Въпросната жена била 4-годишна, когато родителите ѝ избягали на Запад, сега е на около 82. "Да не попадаш при българи! Мъжът ѝ също е българин, а синът им беше получил инсулт. Тя се държеше ужасно с мен, непрекъснато вдигаше скандали, искаше да съм денонощно чистачка, перачка, гладачка и да съм постоянно около сина ѝ", разказва Снежана.

Там била принуждавана да мие прозорците и пода всеки ден. И редовно била обвинявана, че нищо не прави. Болногледачката не издържала и поискала фирмата да я освободи от ангажимента. Отново се прибрала у дома за месец и пак се върнала в Инсбрук, този път да обгрижва старец.

За безизходицата в България

"Какво ли не съм работила в България - всичко! Когато дойде демокрацията, работех в предприятието "Книгоразпространение" в София. Бях управител на склад за учебници за техникумите. Но складовете се разпродадоха през 1992 и ме съкратиха", разказва Снежана. Продавала дини на пазара, после няколко месеца работила в едно кафене, след което и на вестникарска сергия.

"По време на целия безкраен преход към демокрация съм работила какво ли не, хващах се и на смени. Добре, че родителите ми навремето ми помагаха с децата", разказва тя. Често получавала откази заради това, че има и деца.

Накрая научила за професията на болногледачка, заела се да учи немски език. "Бях готова да сменям памперси, да чистя къщите, но в замяна на това да получавам свестни пари, с които да помагам на семейството си. По договор ние нямаме задължението да хигиенизираме целия дом на болника, а само помещението, където се намира той, но от всички семействата изискват това - плюс пране, готвене, гладене", уточнява тя.

През октомври Снежана пак поема към Инсбрук. Няма намерение да се отказва от прелитанията натам и насам. "Въпреки всички трудности, навън се чувствам много по-добре, отколкото в България", признава тя. Сега за нея най-важното е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син, който е назначен на минимална заплата в един магазин. "Заради него тръгнах да гледам чуждите старци в Европа - знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели? Стоеше си сам у дома като затворник, това една майка не може да го понесе", горчиво отбелязва тя.

Дъщеря ѝ завършила Музикалната академия в Пловдив, но днес работи като фризьорка. "И какъв е смисълът да имаш висше образование в България? Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България", казва Снежана.

"Въпреки всички трудности в чужбина там дишам. В България безизходицата ме задушава", признава с болка 57-годишната болногледачка.


 


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая с това ли се гордее в България има работа но за съжеление в големите градове !!Имигранти има от всички държави по-света но само нашите реват като спрем да завиждаме и сме по-добри хора и сме задружни ще се оправим красивата ни държава !!!
227
3
 
8
 
! Отговори
де е Киро на керия? преди 5 месеца
До НА ТИ НЕЗАВИСИМОСТ!

Ние ще печелим на запад, а тук ще плащаме данъците на Боко!
226
9
 
3
 
! Отговори
НА ТИ НЕЗАВИСИМОСТ! преди 5 месеца
До Идеалист

ЯЖ Л.ЙНА НА ЗАПАД И ЖИВЕЙ В БЪЛГАРИЯ ИСТИНСКИ..................
225
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коментарите говорят сами за българите и ***, съответно и за причините да сме Това,което сме.Продължаваме напред докато тук останат само кафявите патриоти
224
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е кажете ми как да живея в една държава с тия двамата по-долу?????
223
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Силните Българи седят в страната и се борят а слабите като теб се задушават и са алчни за пари !
222
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ehaaa
А жизнения стандарт расте ли расте.
Обединихме Западните Балкани.
Ся е наред Източна Европа.
Човек да е горд да каже, че е българин, ако не бяха тез долни гастарбайтери!
221
2
 
10
 
! Отговори
ehaaa преди 5 месеца
Нали Боко въ кефи, що са оплаквате....магистрали имаме, тротоари, зали....Инвестиции...всичко имаме, няма хора...
Или пък имало търсене на АйТи специалисти...има ли няма....инвестиции има ли
220
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами щото тъй са възпитавани:

За републиката родна крепнем в градове села,
а над нас властта народна е разперила крила.
Да се учим, да работим, да строим живота нов.

И не могат да вдянат, че по света има много хора и някой от тях живеят по-добре, много живеят по-зле, но много малко живет толкова глупаво.
219
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сънародници в бг..защо ви дразнят хората които бачкат навъ .нали сте щастливи в б...я
218
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 1944та до сега една партия управлява б...я и това е държавна сигурност.а вие си дрънкайте глупости
217
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глупости на търкалета!
Бсп,Сдс,Герб и т.н
На власт в България в момента са българите и те тъй искат да живеят. Всички които не искат да живеят тъй са свободни да напускат и хич да се не връщат.
216
3
 
15
 
! Отговори
късно е чадо! преди 5 месеца
До Анонимен

БКП отново са на власт и ще останат до девето коляно.
215
0
 
5
 
! Отговори
практиката преди 5 месеца
НЕИЗВЕСТНОТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ИЗВЕСТНОТО КАТО БОЛНОГЛЕДАЧ...................
В момента тече масово реклама за работа като болногледач! Дават и бонус!
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами то никога не е късно.
Ами няма кой.
Ние, дето избрахме един друг живот, все пак сме по-малко.
213
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече нищо не може да помогне на Българската държава, дори и диктатурата!

Закрихме фабрики, заводи, предприятия..., цели отрасли на икономиката.
Закрихме научни институти, унищожихме образованието, културата, медицината...

Струва ми се, че вече е доста късно.
212
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Човек с поне малко акъл в главата трябва да може да преценява до каква степен са виновни управляващите и до каква степен той самият за положението, в което се намира. Но комунизмът отучи голяма част от българите да мислят, имам наблюдения.
211
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Животът е борба. Комунистическото мислене трябва да си го избиете от главите, крайно време е!
210
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АКО ГЕРБ СА КЛИКА КАК ЩЕ НАРЕЧЕШ БСП- КОЯТО ФАЛИРА 12 БАНКИ
209
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
следващия краден Материал от Дойче веле , едни други се крадът Медиите у бегето