Независимост, Освобождение, Съединение... Кой трябва да е Националният празник?

Денят на Независимостта е отричан дълги години, а има и много скрити факти
21 сеп 2018 20:06, Джесика Вълчева
61

3515 гледания   |  Още видео

Историците казват, че Независимостта на България е един нов-стар празник, други пък спорят, че това е национален празник на страната ни, а за трети това е просто един почивен ден.

Кой е националният празник на страната ни и къде е истината в дебатът на историците – в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира историкът доц. Валери Колев.

"Тези неща са регламентирани в законодателството. Може би 90% от държавите по имат един ден, който е обявен за Национален празник. Останалите са просто официални празници – неработни дни. В този смисъл при нас е съвсем ясно, че 3 март е Националният празник", заяви в студиото историкът.

В много държави, обаче, именно Денят на независимостта е обявен за Национален празник. Трябва ли страната ни да мисли в тази посока или 3 март твърдо остава датата, която е по-правилна от историческа и политическа гледна точка?

"Тези, които са се освободили, наблягат на Независимост и Освобождение, както е в нашия случай. При монархиите обикновено Националният празник е свързан с рождения ден на държавния глава", коментира още доц. Колев.

Когато говорим за Деня на независимостта в България, обаче, нещата придобиват малко по-различен аспект. Много хора са на мнението, че тази дата не е особено важна за страната ни от историческа гледна точка. Как историците коментират историческата дата?

"Независимостта за страната е както свободата при обикновения човек. Когато една държава е независима, тя става пълноправен член на световното семейство. Когато България е станала независима в доста далечната 1908 г. може би 2/3 от държавите в света не са били независими – по-голямата част от тях са били колонии", сподели още историкът.

Около българският Ден на независимостта има много факти, които голяма част от народа не знае. Освен това, празникът е и отричан поради една или друга политическа или идеологическа причина още от 1944 г. до 1998 г.

Каква част от историческите факти познаваме и колко голяма част от тях са били пренебрегвани в този период? Можем ли днес в 21 век да се наречем изцяло независима държава? 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
До Запознат преди 5 месеца
Има точни данни колко са били нашите опълченци, вечна им слава, и руските войници на Шипка. Има и плочи с имена, но ти там не си ходил, защото трябваше да отидеш на паметника на летците, които бомбардираха София! Като дойде 3-ти Март, българските неблагодарници (не Българите!) започват да хвърлят метани към финландците (вечна им слава!), които са били 23 души, знаят се поименно и всички са шведи! Първият ни Министър-председател, първият ни вътрешен министър са от тях. Ернрот е напуснал, омерзен!
57
1
 
0
 
! Отговори
Да чете Запознат! преди 5 месеца
Не ми е наблизо една справка за активите на БНБ през онези години, намираема, а не като прословутия указ, който се размножава с години, но никой не го е видял. И така - 65 тона, кайш? И откъде това злато? От 40-те катъра на Вълчан войвода или от поп Мартин? А може би прабабите ни са си късали пендарите от тежките нанизи по вратовете? Типично по гьобелсовски - повтори една лъжа 1000 пъти и тя става истина! Колкото до опълченците, спасили руската армия от позор, я се наври, от къдто си излязал!
56
1
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
До dk--53;
В държавен в-к бр. 2 от 1884 г е поместен указ 1144 на княз Батенберг; Да се изплати на руската ОКУПАЦИОНА ИМПЕРАТОРСКА армия сумата от 10 618 250,43 = 32,5 тона злато.Същата сума трябва да плати и Ист. Румелия или сума = 65 тона злато. Да ви е честитоо "безкористното" освобождение. Нашите Опълченци спряха Сюлейман . Те спасиха Б--я . Те спасиха Русия и руската армия от ПОЗОР. Руските жертви са 11000 и от раните си умират и общо са 22 391.Нашите са 35---40 000.Заради Гурко убив.15000
55
1
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
До До Запознат--48;
На Цариградската конференция ни гласуваха Автономия и 175000 кв. км. територия. На 15.01.1878г Граф Игнатиев се среща с Митхад Паша,велик везир на Турция , и проваля конференцията.Русия идва заради проливите а не заради нас. Чети писмата на Татишчев до Александър 3 и писмото на Александър 3 до Ген. Обручев. Руското робство е по страшно от турското, Изпитахме го и след ДЕВЕТИ.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Независима България? Протекторатът България се управлява от Н.Пр. Ерик Рубин, а по-често от някой от неговите заместници. Преди него беше един г-жа с мъжка фасада, който ходеше със съпруга си и се гордееше с това. А много по-рано от г-н Пардю, който изглеждаше наистина като стегнат войник. Имаше и една дама, която излизаше от рамките на образа на краварката - фина жена, която ходеше да слуша класическа музика в зала "България".
53
1
 
3
 
! Отговори
dk преди 5 месеца
благодарим октново на русия,която плаща 80 млн на турция ,за да няма поредната война и царчето да се фука по европа,че сме независими,въпреки че е подписан берлинския договор
за мен6 май и 22септември са измислени празници
просто исторически дати
52
1
 
1
 
! Отговори
това е празникът преди 5 месеца
Точно за тази независимост са умирали милиони българи от самото създаване на държавата до сега
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Истинското освобождение на България се осъществява при Съединението на 6-ти септември 1885.
Показваме на света че България не е руска губерня.
50
5
 
8
 
! Отговори
питам преди 5 месеца
А като се освободим от ГЕРБ ще стане ли този ден Национален празник? Или дотогава няма да я има България????
49
1
 
9
 
! Отговори
до Запознат 40 преди 5 месеца
И къде се изпариха тези бази? Това да не са поделения на строителни войски да се местят от обект на обект безследно? Един познат твърдеше също, че имало руски бази. "Овчари били виждали руснаци по Балкана"??? Ядрено оръжие никога не е било изнасяно извън СССР. Това са официални данни на МАГАТЕ. Още, нали американците следяха и знаеха всичко??? От друга страна, къде са 200-500 куфарчета с ядрени бомби, които, според холивудската и амер. пропаганда "изчезнали" след 1991?
48
7
 
13
 
! Отговори
До Запознат преди 5 месеца
Чета с огромно отвращение подбраните ти гадории! Празнувай си Брест-Литовсия договор, но тайничко, не вдигай шум! Не знаех, че мръъъсникът Радослаов бил измислил датата за подписването му. Знам кой докара Русия до там. Така, че да не съм чул скимтене, че лошите болшевики са му пукнали немската глава в Ипативския дом!
Нашият национален празник е Освобождението - 3-ти Март! А това, че е имало и сега има неблагодарници всеки психолог ще ти го обясни, Кирякстефчово правнуче! Предатели са русофобите
47
10
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
До -45;
Не можем да дръпнем защото в Б--я има 51400 руски фирми които не плащат данъци и акцизи. А Лукойл в продължение на 10 г. не отчита печалби. Крайно време е да изгоним руснаците от Б--я и да заживеем.
Освен горното прословутите АМЕРИКАНСКИ централи са Руско--Български с над 50% руско участие ,но са регистрирани в САЩ. Другото е парлама.
46
12
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
Продължение;
Тъй като ние и Турция сме регион на проливите ,1,5 след Балк. Война, станахме съюзници и застанахме ная страната на Германия за да си запазим земите от Русия.На 3 март 1919 г
Русия подписа капитулация пред Германия ,Б--я и Турция. Датата е избрана от нашия министър Васил Радославов. На 3 март фактически празнуваме рождения ден на Александър 2 и възкачането му на престола. Празнуваяме и КАПИТУЛАЦИЯТА НА Русия.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
"А след комунизма щетите са толкова големи, че България не само че не дръпва, а продължава да затъва все повече и повече."
---
Това е, защото сега властва един ОЩЕТЕН от Господа, заедно с неговите
ОЩЕ ПО-ОЩЕТЕНИ калинки, теменужки, руминки, николинки, и други га динки.
44
13
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
Всичките ни БЕДИ са от Русия. Всички предателства са от русофилите. През Балканската война Радко Димитров ни предаде.През ПСВ се сражаваше на страната на Русия срещу Б--я. Има и др. Ген. Асен Пападопов отказва да се бие със сърбите понеже били съюзници на русия. Заради Русия застанахме на страната на германия през ПСВ. Тя притисна Англия и Франция и подписаха договора от 10.04.1915 г.Там има клауза; При победа на Съюзниците над Германия на Русия се разре. да ОКУПИРА пролив. и РЕГИОНИТЕ ОКОЛО ТЯХ
43
8
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
До хайсторик--41;
Русия се съгласява като ни изнудва да подпишем военен договор от 1908 г. Имаме такъв и от 1902 г.Армията ни се поставя на подчинение на руското командване.На Фердинанд е дадено звание Генерал от Рус. а-я. 1905 г. Наши воени са изпратени в далечния исток във войната с Япония. Елеонора е Н-к на санитарен влак. Съгласно тия договори ске длъжни да осигурим ПОЛОСА на руснаците когато тръгнат към ПРОКЛИВИТЕ.Русия има право да сменя ВИСШИТЕ НИ ОФИЦЕРИ и мн. др. Четете бре
НЕГРАМОТНИ
42
5
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
На 04.05.1953 г. в Пловдив ,Ив. Пръмов заповяда да СТРЕЛЯТ срещу СТАЧКУВАЩИТЕ ТЮТЮНОРАБОТНИЦИ. Убити са 15 човека и стотици са изпратени по ЛАГЕРИ.Така беше по време на Работническо -селската власт.
41
3
 
12
 
! Отговори
хайсторик преди 5 месеца
Независимостта е национален празник на много държави.....

Само дето българската независимост е платена с руски пари от трагично убития от комунистите Император Николай Втори

Харесва или не това са историческите факти

Е няма друг такъв световен и"диот като Фердинанд

Обявява независимост и почва да се скрънзва за пари като Османската империя едвам я озаптяват да не ни нападне и то защото нещем да си платиме някаква минимална сума
40
9
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
До ХА-ХА-ХА !-36;
А на теб казвали ли са ти колко си неграмотен. В Б-я имаше бази ито ЯДРЕНИ _2 бр.
Едната беше до Боровец.Имаше други воени неща. Имаше и руснак вместо Гл. Секретар в НМ. Имаше и руснак който присъстваше на заседанията на ПОЛИТБЮРО. След ДЕВЕТИ Сталин изпрати неграмотния Ген. и главорез ФИЛАТОВ с 1000 главорези да учат нашите комунисти да убиват по ЕФЕКТИВНО. А Доктрината Брежнев? Само това ли е?
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И от кого сте зависими сега? Европата няма права на нищо и не може да накара комунягите една реформа да направят. Френския посланник ви обясни всичко........ вярват на глупости идващи от Рашка, че Европата налагала нещо. А Рашка 45 г ни тъпчеше. Димитров и Живков не смееха да се усмихнат без да питат Москва. Нещо грам не сте в час! България никога не е била толкова независима