Независимост, Освобождение, Съединение... Кой трябва да е Националният празник?

Денят на Независимостта е отричан дълги години, а има и много скрити факти
21 сеп 2018 20:06,
61

Историците казват, че Независимостта на България е един нов-стар празник, други пък спорят, че това е национален празник на страната ни, а за трети това е просто един почивен ден.

Кой е националният празник на страната ни и къде е истината в дебатът на историците – в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира историкът доц. Валери Колев.

"Тези неща са регламентирани в законодателството. Може би 90% от държавите по имат един ден, който е обявен за Национален празник. Останалите са просто официални празници – неработни дни. В този смисъл при нас е съвсем ясно, че 3 март е Националният празник", заяви в студиото историкът.

В много държави, обаче, именно Денят на независимостта е обявен за Национален празник. Трябва ли страната ни да мисли в тази посока или 3 март твърдо остава датата, която е по-правилна от историческа и политическа гледна точка?

"Тези, които са се освободили, наблягат на Независимост и Освобождение, както е в нашия случай. При монархиите обикновено Националният празник е свързан с рождения ден на държавния глава", коментира още доц. Колев.

Когато говорим за Деня на независимостта в България, обаче, нещата придобиват малко по-различен аспект. Много хора са на мнението, че тази дата не е особено важна за страната ни от историческа гледна точка. Как историците коментират историческата дата?

"Независимостта за страната е както свободата при обикновения човек. Когато една държава е независима, тя става пълноправен член на световното семейство. Когато България е станала независима в доста далечната 1908 г. може би 2/3 от държавите в света не са били независими – по-голямата част от тях са били колонии", сподели още историкът.

Около българският Ден на независимостта има много факти, които голяма част от народа не знае. Освен това, празникът е и отричан поради една или друга политическа или идеологическа причина още от 1944 г. до 1998 г.

Каква част от историческите факти познаваме и колко голяма част от тях са били пренебрегвани в този период? Можем ли днес в 21 век да се наречем изцяло независима държава? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
7
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Денят в който е обявена независимостта през 1908,сигурно е бил важен и тържествен ден,но вече не е така.Всъщност не е така още от началото на ПСВ и вече 100 години България е независима ,защото нищо не зависи от нея.Затова има обективни и субективни причини,но ние като народонаселение доста сме допринесли за това.Може би е утешително,че и с други,даже много по-големи и важни от нас е така!?Може би даже е безмислено да бъде празник,защото да се говори за независимост на България-това е майтап..
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто е рождения ден на тиквата да се обяви за Национален празник всички ние дишаме и мърдаме благодарение на неговото благоволение.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какви поразници , какви 5 лева Това азиатско племе да си заминава обратно за азията
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национален празник трябва да е СЪЕДИНЕНИЕТО защото то обединява Освободена и Независима България в днешнате и' раници !Иначе днес щяхме да имаме парчета населени с българи, васални на рускотурската империя.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и без това след 15 години няма да има и един жив комунист в България.
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците може да са всякакви, но след Освобождението България дръпва рязко напред, защото генът не е бил увреден.А след комунизма щетите са толкова големи, че България не само че не дръпва, а продължава да затъва все повече и повече.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че им се ще да е 4-ти юли. Иначе има тема за разговор на няколко наши мумчета всяка година около тая дата да си заработят хонорарче дърдорейки празни приказки.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно червените научиха българинът на мързел, скатаване, нищоправене, далавера, кражба на работното място.Българинът от работлив, честен човек се превърна в чалга съществото, което е днес. Днес реално българи почти няма. Има новобългари, които нито си знаят религията, нито са истински патриоти. Някакви размити същества, страшно обичащи уж Бългрия.Да не говорим пък за червените шамандури, които са откровени *** и мятат всичките си спестявания и накити от балконите на някакви непознати.
4
6
 
7
 
! Отговори
Празник преди 5 години
Денят, в който *** и бандитите от ГЕРП овиснат на въжето.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9ти септенври е единственият национален празник по повод ликвидацията на търтеите от българското общество- Днес се радвайте на тиквата и на дебелия, те ви яхат, както и турците не са
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първио требе да е в деня в който заловиха Живко Суджука а втория га Корнелка купи Техноимпекс! Останалите са мноо стари! Не важат днес!
1
16
 
11
 
! Отговори
ОФ преди 5 години
Националния празник трябва да е 9-ти септември