За равни условия: Нова помощ за деца с един родител

Ще я получават тези, които нямат право на наследствена пенсия
21 сеп 2018 12:23,
11
За равни условия: Нова помощ за деца с един родител
Снимка: Dnes.bg

Парламентът реши единодушно да се въведе нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители с промени в Закона за семейните помощи.

Новата месечна помощ ще се получава само от децата, които нямат право на наследствена пенсия, тъй като починалият родител няма съответния изискуем осигурителен стаж.

Месечната помощ ще се получава от другия родител или от настойника на детето, като те трябва да живеят постоянно в страната.

За да се възползват от месечната помощ, децата трябва и задължително да посещават детска градина и училище до завършване на средното образование, като получаването на помощта е ограничено до навършване на 20-годишна възраст. Друго условие е детето да има всички задължителни имунизации и профилактични прегледи.

Промяната се налага, тъй като не малка част от децата с починали родители не получават финансова подкрепа, мотивират се вносителите. За въвеждането на новата семейна помощ ще са необходими 4 млн. лева.

Според данните до края на февруари 2018 г. децата с един жив родител до 20-годишна възраст са 29 992, а с двама починали родители са 664, като 22 099 получават наследствена пенсия.

По време на дебатите опозицията подкрепи по принцип законопроекта, но настоя да се направят промени между първо и второ четене.

Червеният депутат Георги Гьоков настоя от критериите да се премахне подоходният, за да могат повече деца да се възползват от новата социална помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези измишльотини за ромите,управляващите само това чакат,да се оправдаят уж с ромите,за да не плащат на майките средства,когато майките имат крещяща нужда от финансова подкрепа.
9
2
 
7
 
! Отговори
просто майка - 2 преди 5 години
До баща: Със сигурност отсъствието на мъжка фигура влияе на възпитанието на децата, но е твърде пресилено да се каже, че жените учат на капризи и лицемерие. Не е до жените, а до човека, който ги отглежда! Успех в опитите, в днешно време е адски трудно да им дадеш стойностна база и да успееш да им изградиш истински ценностна система.
8
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 5 години
До АнонименБай бабо, да не те срещне мечка в гората! Познавах прекрасно младо семейство, с едно детенце и чакаха второ. И двамата с висше образование, мъжът с отлична проф. реализация. Внезапно получи инфаркт и почина, съпругата направи спонтанен аборт в мн. напреднала бременност. После се разболя сериозно, операции и т.н. Синът им остана сам, баба му и дядо му го гледаха. Та не пиши за "уязвими групи", че нещастието не пита с какъв на кожата цвят си...
7
4
 
11
 
! Отговори
просто майка преди 5 години
Отглеждам близнаците си сама, получават наследствени пенсии. Баща им почина преди три години, бабите и дядовците си отидоха един по един, светла им памет на всичките.Убедена съм, че тези равни условия ще са поредните такива за лилавеещата група, която в огромната си част с НИЩИЧКО не е допринесла, а само цица различни помощи, благинки и държавни подаяния. Ама нали са най-предпочитаните избиратели, та всеки на власт си ги хрантути!До баща: Със сигурност отсъствието на мъжка фигура влияе на
6
2
 
7
 
! Отговори
111111 преди 5 години
До ШопоНикакво значения няма дали родителите имат гр. брак! Важно е колко години са имали трудов стаж с официален тр. договор. Ако беше попрочел малко, щеше да видиш как от 25 годишен се искат 5 или 6 години тр. стаж, дори при завършено висше образование! Т. е. уж си бил редовен студент, ама и тр. договор да си имал по същото време...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бащаИзлиза, че майката не ги учи на достойно поведение!? Ти самият от майка си не научи ли нещо достойно!? Що за сексизъм!?
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бащаЗАТОВА ОТ ГЕРБ СА ТОЛКОВА ВЛЮБЕНИ В ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ! ПО-ГОЛЯМ МЪЖ ОТ ББ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЗАСТРАШАВА НЕГОВАТА "МЪЖЕСТВЕНОСТ"
3
5
 
16
 
! Отговори
баща преди 5 години
Научно доказан факт е, че липсата на модел на мъжко поведение е основния проблем при отглеждането, възпитанието и обучението на децата в съвременните общества. При положение, че сина и дъщера ми живеят с мен и жена ми, полагам кански усилия, да редуцирам влиянието на майка, лели, баби и не на последно място даскалички върху крехката психика на децата ми. Жените ги учат на капризност и лицемерност. Аз се опитвам да ги уча на достойнство. Трудно ми е.
2
2
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Ами всички римляни са с един родител-те не сключват брак заради помощите...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червеният депутат Георги Гьоков настоя от критериите да се премахне подоходният, за да могат повече деца да се възползват от новата социална помощ.Teзи закони се пишат само и единствено за една "уязвима" група от обществото...леко лилавееща. Повтарям - само и единствено. Гражданинът Кобурготски закова този пирон на българина...